Accelerarea digitalizării are un efect direct şi imediat asupra creşterii datelor. Conform IDC, multiplicarea va fi de 66% anual, iar în 2025 omenirea va genera până la 175 ZB de date. Mediul de business nu face excepţie şi un obiectiv actual pentru multe companii devine analiza datelor generate de sistemele tranzacționale, reţelele de senzori, social media etc şi transformarea acestora într-o sursă de dezvoltare. Această abordare generează însă multiple provocări legate de stocarea, procesarea şi arhivarea datelor precum şi costurile generate de aceste procese.

Provocări curente în stocarea datelor

  • Cerinţe permanente pentru creşterea capacităţii. Chiar dacă sunt virtuale, datele au nevoie de un spaţiu unde să fie stocate, asemenea unui obiect fizic. Generarea unui volum mare de date implica creşterea capacitaţii echipamentelor de stocare prin adăugarea de resurse (HDD, SSD, benzi magnetice, discuri optice etc), utilizarea unor tehnologii de deduplicare şi comprimare sau migrarea către servicii de cloud storage.
  • Costuri de administrare. Mai multe date înseamnă mai multe echipamente şi implicit costuri mai mari: extindere de capacitate, achiziţii de echipamente noi, administrare, spaţiu în dataroom etc.
  • Asigurarea integrităţii şi securităţii datelor. Nu este suficient ca datele să fie stocate, asigurarea integrităţii (eliminarea elementelor care au potenţial să corupă datele) şi securităţii (asigurarea protecţii împotriva atacurilor cibernetice) sunt elemente vitale pentru orice companie, mai ales în contextul în care datele au devenit noul petrol şi sunt văzute ca o sursă de câştig în mediul cybercrime.
  • Accesibilitate. Valoarea datelor este dată de utilizare în business, prin urmare acestea trebuie să fie accesibile utilizatorilor şi aplicaţiilor analitice, ceea ce implică interfeţe, conectori, compatibilitate între diverse sisteme şi soluţii etc.

Pentru a oferi soluţii eficiente la aceste provocări, furnizorii de stocare integrează multiple tehnologii în produse şi adăugă noi funcționalități serviciilor oferite. Astfel, cresc nivelul de performanţă al echipamentelor, simplifică administrarea, oferă scalabilitate şi integrare cros platforme.

Un răspuns este virtualizarea stocării care permite crearea unui bazin virtual de stocare prin integrarea capacităţii mai multor echipamente fizice (HDD, discuri optice, benzi magnetice) într-un sistem unitar.

Inner page

Stocarea intră în era virtualizării

Tehnologii diverse, sistem unitar

Virtualizarea stocării permite administratorilor să combine diverse tehnologii într-un sistem unitar, ca acces şi management. Totodată furnizorii extind utilizarea SSD, care oferă numeroase beneficii la nivelul vitezei de acces şi rezilienţei, care compensează preţul mai mare faţă de clasicele HDD-uri. Sistemele din categoria all-flash au devenit tot mai răspândite şi reprezintă cea mai bună soluţie pentru creşterea vitezei şi performanţei aplicaţiilor de business. Adoptarea tehnologiei ISCSI şi a conectivităţii 10GbE reprezintă de asemenea o soluţie de modernizare a mediilor de stocare de tip SAN (Storage Area Network). Pentru companiile cu cerinţe ridicate de scalare, există serviciile de cloud storage care devin tot mai performante şi mai accesibile şi care oferă acces la capacitate on demand.

Tendințe în adopția soluțiilor de stocare

%

dintre firme folosesc exclusiv sisteme de stocare cu discuri rotationale.

%

dintre companiile mari folosesc tehnologii pentru virtualizarea stocării.

%

dintre companii se simt confortabil cu stocarea datelor in cloud.

Portofoliul NOD pentru soluții de stocare

Serverele de rack
Dell PowerEdge

Performanță de tip enterprise pentru medii de lucru scalabile.

Află mai multe!
Dell PowerEdge

Soluții de stocare pentru cele mai diverse domenii

Descoperă domeniile de activitate care beneficiază de cele mai multe avantaje prin utilizarea unor soluții de stocare eficiente, sigure și moderne.

Retail & HoReCa

Retailul modern exploatează tehnologia pentru a oferi o experienţă personalizată fiecărui client.

Logistică

Inovațiile tehnologice contribuie la creșterea eficienței, reducerea costurilor și optimizarea proceselor.

Producție

În economia modernă, inovarea și creșterea eficienței sunt imposibile fără tehnologiile potrivite.

Automotive

Tehnologia transformă profund industria auto și modul de colaborare la nivel de ecosistem.

Backup & Disaster Recovery

Dincolo de valoarea în sine a datelor, poate dura ore sau chiar zile pentru ca un business să revină la normal, după o ştergerea accidentală a datelor sau după criptarea acestora în urma unui atac cibernetic.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?

Edge

Edge computing transformă semnificativ modul în care datele sunt stocate, procesate şi consumate în economia contemporană.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?

Ecosistemul de parteneri revânzători

Pentru dezvoltarea afacerii tale ai nevoie de parteneri experimentați și cu viziune.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?