Asociat în general cu super computerele, termenul High-Performance Computing (HPC) defineşte capacitatea unui sistem de a executa sarcini computaţionale complexe prin calcul paralel, modelare, simulare şi analiză de date. HPC integrează multiple tehnologii, arhitecturi, aplicaţii şi algoritmi într-un sistem unitar capabil să proceseze cvadrilioane de operaţiuni pe secundă. Totuşi, în practică HPC face trimitere şi la clustere de calcul paralel, care implică utilizarea mai multor servere, denumite noduri. Acest noduri sunt integrate într-o infrastructură de reţea cu bandă largă și latență redusă, capacitate de stocare ridicată și viteză mare de acces, pentru a putea oferi o putere mare de procesare.

De ce avem nevoie de soluții HPC?

  • Medicina generează 2.314 exabytes de date anual, iar analiza acestora este imposibilă fără HPC.
  • HPC a permis producătorilor europeni să sporească productivitatea, reducând timpul necesar pentru dezvoltarea noilor platforme de vehicule de la o medie de 60 de luni la 24 de luni.
  • Analiza datelor meteorologice într-un cluster HPC permite identificarea cu 99% acurateţe a fenomenelor meteo extreme.
  • Beneficiarii raportează că pentru 1 USD investiţi în sisteme HPC, generează un profit de 44 USD (Hyperion Research).
Inner page

Tehnologie de top

Performanță și flexibilitate duse la extrem

Cluster-ele HPC au aplicabilitate oriunde este nevoie de procesarea rapidă a unor volume mari de date, derularea de simulari 2d sau 3D, proiectare, testare etc. În mod curent, dezvoltarea domeniului este susţinută de combinaţia HCP, Big Data şi cloud computing, care permite inclusiv livrarea de servicii de high-performance computing. Astfel inclusiv companii medii şi mijlocii vor acea acces la capabilităţi HPC pentru a dezvolta noi produse, fără să deruleze însă investiţi masive în această tehnologie.

Alături de cerere, creşterea este alimentată şi de evoluţia tehnologică (procesoare dedicate HPC, stocare de mare performanţă, servicii de cloud HPC). În mod curent, Uniunea Europeană derulează un program îndrăzneţ de extindere a reţelei de centre HPC, cu o alocare bugetară de 8-9 miliard euro în intervalul 2021-2027.

Tendințe în domeniul HPC

%

dintre directorii financiari consideră că procesarea datelor cu ajutorul inteligenţei artificiale şi algoritmilor de machine learning devine esenţială pentru business.

+

piaţa de profil va creşte de la 37.8 miliarde USD în 2020 la 49.4 miliarde USD în 2025 (MarketsandMarkets) cu o evoluţie medie anuală de 5.5%.

Portofoliul NOD pentru soluții HPC

Serverele de rack
Dell PowerEdge

Performanță de tip enterprise pentru medii de lucru scalabile.

Află mai multe!
Dell PowerEdge

Soluții HPC pentru cele mai diverse domenii

Descoperă domeniile de activitate care beneficiază de cele mai multe avantaje prin utilizarea unor soluții HPC eficiente, sigure și moderne.

Spitale & Clinici

Sistemul medical al viitorului se construiește cu inovatiile din tehnologie.

Logistică

Inovațiile tehnologice contribuie la creșterea eficienței, reducerea costurilor și optimizarea proceselor.

Producție

În economia modernă, inovarea și creșterea eficienței sunt imposibile fără tehnologiile potrivite.

Automotive

Tehnologia transformă profund industria auto și modul de colaborare la nivel de ecosistem.

Hybrid & Private Cloud

Cloud-ul public oferă costuri reduse, scalabilitate maximă şi acces la tehnologii noi, în timp ce cloud-ul privat aduce un plus de securitate şi control precum şi latențe nesemnificative.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?

Edge

Edge computing transformă semnificativ modul în care datele sunt stocate, procesate şi consumate în economia contemporană.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?

Ecosistemul de parteneri revânzători

Pentru dezvoltarea afacerii tale ai nevoie de parteneri experimentați și cu viziune.

Află mai multe

De ce să alegi
NOD Academy?