Evoluții tehnologice marcante în 2021

01 Februarie 2022 Timp de citire: 8 minute

Cel de al doilea an al crizei sanitare a fost marcat de o serie de evoluții tehnologice marcante. Am ales dintre numeroasele anunțuri de lansări, achiziții și inovații tehnologice care au avut loc în 2021 pe cele ale căror efecte vor fi vizibile și anul acesta, nu doar la nivel global, ci și local.

Evoluții tehnologice marcante

Cloud-ul a devenit prima opțiune, crește atenția acordată costurilor. Extinderea modului de lucru hibrid a accelerat ritmul de adopție al cloud-ului în mediul enterprise. Anul trecut, peste 90% dintre companii au folosit servicii provenind de la mai mulți furnizori, iar 82% au adoptat o strategie hibridă. Totuși, se conturează un fenomen nou, decidenții IT considerând că aproximativ 30% din totalul cheltuielilor nu sunt eficiente. Este explicabil deci de ce 61% dintre companii au ca obiectiv optimizarea costurilor legate de cloud și respectiv realizarea de economii, conform analizei de piață Flexera.

Dependența de suitele de lucru colaborativ este tot mai mare. 2021 a adus noi recorduri de utilizare a suitelor de colaborare: Microsoft susține că a atins un vârf de 270 de milioane de utilizatori/zi pentru Teams, iar Cisco a ajuns la peste 650 de milioane de utilizatori lunari pentru suita Webex. Zoom este și el în top, însă nu mai publică date după ce a trebuit să dezmintă în 2020 că nu are chiar 300 de milioane de utilizatori activi zilnic.

evoluții tehnologice marcante

Competiția e dură și fiecare companie investește masiv în dezvoltare și achiziții. De exemplu, Cisco a adus peste 900 de inovații în ultimele 9 luni în Webex și a extins aria de acoperire a suitei prin achiziții, precum cea a companiei slovace Slido, finalizată anul trecut. La rândul său, Microsoft integrează nativ Teams în ofertele Windows 365 și în noul sistem de operare Windows 11.

Microsoft a investit masiv în dezvoltarea de noi funcționalități, dar și în achiziții – anul trecut a plătit aproape 20 miliarde USD pentru Nuance, mutare cu dublu impact, care îi consolidează poziția și pe piața tehnologiilor AI. Zoom a lansat anul trecut platforma Events, care permite realizarea de conferințe virtuale și webinarii, și a cheltuit aproape 15 miliarde USD pentru a prelua compania Five9, specializată în soluții de Cloud Contact Center. O mențiune specială primește Slack, platformă de colaborare cu peste 10 milioane de utilizatori activi zilnic și care a fost cumpărată anul trecut de Salesforce (contra sumei de 27,7 miliarde USD).

Securitatea rămâne o prioritate critică. În 2021, numărul atacurilor informatice a crescut, sistemul de detecție Kaspersky, depistând zilnic peste 380.000 de noi fișiere malware. Principala amenințare a fost reprezentată de atacurile ransomware, care au crescut cu peste 1.000% în 2021, conform celei mai recente ediții a Microsoft Digital Defence Report. Creșterea numărului de angajați care lucrează la distanță a generat însă o evoluție similară a amenințărilor care țintesc dispozitivele mobile, în trimestrul doi din 2021 înregistrându-se o creștere de 10 ori a volumului de malware mobil. Mai multe detalii găsiți aici.

Urmând o logică similară, hackerii și-au concentrat tot mai mult atenția asupra compromiterii securității furnizorilor de servicii cloud. Sunt evoluții care se vor accentua anul acesta – ca dovadă, specialiștii Bitdefender estimează că efectele vulnerabilității Java Log4j au potențialul de a fi resimțite în următoarele luni și chiar ani.

evoluții tehnologice marcante

Desktop-ul migrează către cloud. Microsoft a lansat anul trecut Windows 365, poziționat ca fiind primul serviciu de tip Cloud PC care permite companiilor să utilizeze instanțe de Windows 10 și 11 livrate as-a-Service. Principalul concurent pe această zonă este Google Workspace (noua denumire pentru G Suite), însă avantajul competitiv al Microsoft este dat de aplicațiile de tip Office integrate nativ și care sunt mai performante decât cele oferite de Google: Microsoft Excel este net superior aplicației Google Sheets, Word surclasează Google Docs, iar Powerpoint este peste Google Slides.

Episoade remarcabile

Criza semiconductorilor continuă. Repercusiunile acestui fenomen se vor face simțite și pe parcursul acestui an, însă, pentru marii jucători din industrie, criza a reprezentat o oportunitate de business. De exemplu, la începutul anului trecut, Intel a anunțat că va investi 20 de miliarde USD în construirea unei noi facilități de producție în Arizona. AMD, principalul pretendent la titlu de lider pe piața producătorilor de procesoare pentru servere, a făcut și el o mutare decisivă achiziționând Xilinx pentru o 35 de miliarde USD. La rândul său, Qualcomm a investit 1,4 miliarde de dolari pentru a prelua Nuvia, producător de cipuri CPU high-performance.

AI a fost cel mai fierbinte subiect în 2021. O analiză făcută de Walk.me pe tema celor mai accesate articole online pe subiecte de tehnologie plasează pe primul loc Artificial Intelligence (AI), poziția secundă revenind algoritmilor și tehnologiilor de Machine Learning. Interesul pentru Inteligența Artificială nu este însă doar unul teoretic, încă de acum doi ani Nvidia și-a anunțat intenția de achiziționa Arm, într-o tranzatie estimată de analiști la circa 40 de miliarde USD, pentru a crea „Premier computing company for the age of AI“. Anunțul a stârnit însă protestele celorlalți jucători din piață a căror poziție este direct amenințată – Qualcomm, Intel, Google, AMD etc. , iar Federal Trade Commission din SUA, Comisia Europeană, Competition and Markets Authority din Marea Britanie și State Administration for Market Regulation din China investighează efectele tranzacției.

Între timp însă, apar jucători din zone tehnologice care nu au nicio tangență cu acest domeniu. De exemplu, o dată cu rebrandingul sub numele de Meta, Facebook și-a anunțat intenția de a construi Research Super Computer (RSC), care se vrea a fi cel mai puternic și rapid supercomputer AI. Și Shuterstock, furnizor global de conținut multi-media, s-a apucat să investească în AI și a cumpărat în 2021 nu mai puțin de trei companii, la un preț total de 35 de milioane USD, pentru a-și construi propria divizie de inteligență artificială.

Piața RPA a intrat în faza de consolidare. În aceeași zi în care ServiceNow a achiziționat compania RPA Intellibot, unicornul cu origini românești UiPath a făcut o preluat Cloud Elements, firmă specializată în dezvoltarea de API-uri pentru integrarea aplicațiilor. Iar mișcarea s-a dovedit una de succes, acțiunile UiPath revenind pe creștere la începutul acestui an, după cinci sesiuni consecutive de scădere. Tot anul trecut, IBM a cumpărat compania myInvenio, specializată în domeniul RPA, iar SAP – Signavio. De precizat și faptul că, în 2021, Microsoft s-a impus categoric pe piața soluțiilor RPA, poziționându-se ca lider în clasamentele Gartner și Forrester Research.

VMware s-a desprins de Dell. Încă de la achiziția din 2016, când Dell a preluat EMC, statutul VMware a fost unul incert în cadrul noii entități create. Anul trecut, discuțiile pe tema unui posibil Spin-Off s-au concretizat pe 1 noiembrie, când VMware și-a anunțat oficial „independența“. Despărțirea a fost una amiabilă, mai ales că ambele companii au avut de câștigat – Dell s-a ales cu o suma consistentă, estimată la peste 9 miliarde USD, în timp ce VMware, care este cotată la o valoarea de piață de 64 miliarde USD, și-a recăpătat libertatea de a încheia parteneriate cu un număr mai mare de furnizori de servicii cloud și de soluții de infrastructură on-premises.

2021 a fost un an bogat în evoluții tehnologice marcante în industria IT&C, iar efectele lor se vor face simțite nu doar anul acesta. Mai multe informații despre tendințele tehnologice care se prefigurează în 2022 veți putea citi însă în postările viitoare.

Articole asemănătoare