Infrastructure as a service (IaaS) este o formă primară de cloud computing ce implică accesarea unor resurse virtualizate de calcul, prin Internet. Serviciile din această categorie includ diverse componente (servere, stocare, baze de date etc) şi oferă scalabilitate la cerere sau automat. Similar abordării de tip hosting/colocare, utilizatorii de IaaS îşi întreţin, operează şi securizează singuri resursele contractate.

IaaS rezolvă o problemă apăsătoare pentru multe companii, nevoia punctuală şi flexibilă de capacitate de procesare/stocare fără investiţii costisitoare şi efort operaţional. Disponibilitatea, rezilienţa şi securitatea acestor resurse sunt garantate de furnizorii de cloud, care investesc în Centre de Date de ultimă generaţie. Complementar, ofertele de IaaS au asociate functionalităţi de contorizare şi facturare, gestiune log-uri şi acces, load balancing etc. Astfel, utilizatorii au posibilitatea să adauge sau să elimine resurse în funcţie de cerinţe şi să plătească doar ceea ce consumă.


Resurse IT la cerere

Cele mai comune scenarii de lucru pentru IaaS sunt provizionarea rapidă a mediilor de dezvoltare şi testare, găzduirea aplicaţiilor şi site-urilor web, stocare şi back-up în medii externe, acces la resurse de mare performanţă (inclusiv HPC), analiza unor volume mari de date etc.

Inner page

Inner page

Cheltuieli mici, disponibilitate bună

Conform datelor publicate de IDC, în 2020 pentru prima dată cheltuielile cu Infrastructura IT cloud au fost mai mari decât cele non-cloud, cu un raport de 54.8 la 45.2. Tendinţa se menţine pe termen lung şi mulţumită avantajelor evidente, IaaS devine o abordare standard atât în mediul enterprise cât şi SMB.

Serverele de rack
Dell PowerEdge

Performanță de tip enterprise pentru medii de lucru scalabile.

Află mai multe!

Dell PowerEdge

Care sunt avantajele Infrastructure as a Service

Soluții Infrastructure as a Service disponibile prin intermediul
ecosistemului de parteneri NOD

Împreună construim viitorul!

Rețeaua de parteneri Network One Distribution formează cea mai solidă comunitate de business din Romania și ajunge în toate colțurile țării. Indiferent unde v-ați afla, vă putem recomanda un partener de încredere care să vă ajute cu implementarea proiectelor dumneavoastră.