La întrebarea relativ simplă ”câţi GB de stocare ai nevoie” majoritatea utilizatorilor răspund într-o manieră suburbană: fără număr. Atitudinea reflectă realitatea curentă din orice companii: aceea că în afară de IT manager, nimănui nu îi pasă ce volum de date salvează pe propriul dispozitiv sau în rețeaua companiei.
În viaţa profesională, cât şi în cea privată, producem tot mai multe documente digitale și tot mai mari ca volum. Dacă în 2022, omenirea a generat cca 64.2 zettabytes (ZB) de date, în 2025 valoarea se va tripla: 180 zettabytes. Pentru cei curioși, trebuie menționat că 1 ZB înseamnă 1021 (1,000,000,000,000,000,000,000) adică un trilion de GB.
Ca opţiuni de stocare, există cunoscutele servicii cloud (Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive), dar cu spaţii relativ limitate şi opţiuni costisitoare de extindere, deja banalele dispozitive portabile pe USB (stick-uri de memorie, SSD-uri) utilizabile cu precădere pentru transport, dar și sistemele de stocare în reţea (sisteme NAS/Network Attached Storage), care combină controlul asupra datelor și volumului cu flexibilitatea cloud-ului.
Ce este un sistem NAS (Network Attached Storage)?
Sistemele Network Attached Storage (NAS) devin din ce în ce mai populare, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru afaceri, datorită posibilității de a oferi stocare centralizată și partajare de fișiere. Unul dintre principalele avantaje ale utilizării unui sistem NAS este posibilitatea de a accesa și partaja datele prin Internet/rețea, de pe orice dispozitiv sau sistem de operare.
Unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui sistem NAS este posibilitatea de a realiza o configurație Redundant Array of Independent Disks (RAID), care permite stocarea datelor pe mai multe discuri într-un mod care protejează împotriva pierderii datelor în cazul unei defecțiuni/erori a suportului de stocare sau a ștergerii accidentale. Există mai multe niveluri RAID cu diferite niveluri de protecție și redundanță, astfel încât este importantă o analiză a cerințelor atunci când se alege o configurație RAID.
În ultimii ani, s-a conturat tendința includerii unor caracteristici suplimentare de securitate în sistemele NAS, pe măsură ce acestea devin din ce în ce mai populare pentru stocarea datelor sensibile. Capacitățile de virtualizare și containerizare au devenit mai frecvente în sistemele NAS, permiţând utilizatorilor să ruleze mai multe mașini virtuale sau aplicații pe același dispozitiv.
Totodată, stocarea de tip NAS combină utilitatea hardware și software cu un set de protocoale pentru a facilita partajarea fișierelor în rețea. Astfel, utilizatori pot accesa toate datele stocate de oriunde şi oricând: ”amintiri” digitale (video, foto), colecţia de filme şi muzică, totul este câteva click-uri distanță. Un dispozitiv NAS este întotdeauna pornit și apare ca o unitate de rețea partajată. Prezintă o consolă de administrare accesibilă prin browser, de pe un computer sau telefon mobil, care permite cele mai diverse operațiuni de configurare.
Sisteme NAS în oferta QNAP
În piața aglomerată a producătorilor de echipamente de stocare NAS, QNAP se evidențiază ca un jucător proeminent. Compania oferă o gamă largă de sisteme NAS pentru uz casnic și de afaceri, cu accent pe furnizarea unor soluții puternice și flexibile pentru stocarea și gestionarea datelor. Sistemele NAS QNAP sunt cunoscute pentru seturile lor robuste de caracteristici, incluzând suport pentru diverse configurații RAID, virtualizare și containerizare, precum și opțiuni avansate de securitate.
Pentru a ilustra cât mai relevant capacităţile unui sistem NAS, vom face trimitere la QNAP TS-464, un produs foarte bine primit pe piaţa locală.
Caracteristicile cheie ale QNAP TS-464
QNAP TS-464 este un sistem NAS dotat cu un procesor quad-core Intel Celeron cu performanţe înalte şi capacitate de memorie de până la 8 GB RAM pentru rularea mașinilor virtuale, back-up multi-cloud, ieșire HDMI și suportă aplicații cu funcții diverse ceea ce îl face să fie un NAS eficient şi fiabil.
Pentru că este un produs versatil, QNAP TS-464 poate fi folosit atât de companii pentru stocare documente de business (imagini, prezentări, contracte, materiale filmate), cât și de utilizatori casnici pentru fişiere multimedia (filme, muzica, imagini).
Dincolo de capacitatea de stocare și redundanță asociată, QNAP TS-464 oferă și:
- Conectivitate 2.5GbE
- M.2 SSD caching
- Sloturi expandabile PCIe
- Virtualizare pentru găzduire de containere
- Tehnologie de ”data tiering” pentru optimizarea stocării
- Decodor 4k HDMI
Astfel de elemente reprezintă adevărata valoare adăugată adusă de utilizarea unui sistem NAS precum QNAP TS-464 și se reflectă direct în satisfacţia utilizatorilor.
În business, QNAP TS-464 poate fi utilizat în diverse scenarii complexe de back-up și restaurare pentru staţii de lucru și servicii cloud, operaţiuni de deduplicare, compresie şi optimizare a datelor, colaborare în echipe multiple etc. Complementar, echipamentul QNAP oferă facilități de securitate: certificate SSL pe 2048-bits, VPN, autentificare cu factor dual, conexiune HTTPS, filtrare GeoIP etc.
Descoperiţi mai multe avantaje ale sistemului de stocare NAS QNAP TS-464, dar și alte altor produse QNAP disponibile în portofoliul NOD, printr-o discuție directă cu oricare dintre reprezentanții autorizați NOD.