Sustenabilitatea transformă în profunzime ecosistemul IT

20 Februarie 2023 Timp de citire: 6 minute

Sustenabilitatea în IT, cunoscută și sub denumirea de „Green IT”, presupune fabricarea, utilizarea, gestionarea și eliminarea tehnologiei industriei într-un mod care să minimizeze impactul acesteia asupra mediului. Un studiu al companiei de cercetare Gartner anunță sustenabilitatea printre trendurile strategice de top din industria de IT pentru anul 2023. Directorii executivi intervievați au declarat că sustenabilitatea se află pe locul trei în topul priorităților, după profit și venituri. Potrivit Gartner, sustenabilitatea va deveni tot mai importantă și pe termen lung, compania estimează că până în 2025, 50% dintre directorii IT vor folosi sustenabilitatea drept indicator de performanță.

Iată însă cum a transformat deja sustenabilitatea industria tech.

Preocupări pentru gestionarea e-waste

Termenul „e-waste” se referă la toate tipurile de echipamente electrice și electronice (EEE) și piesele acestora, care au fost aruncate de către proprietar sub formă de deșeuri, fără intenția reutilizării. Aceste deșeuri conțin peste 1000 de substanțe, dintre care multe sunt toxice pentru organismele acvatice dar și pentru comunitățile din apropierea gropilor de gunoi. Pe măsură ce interesul omenirii pentru noile tehnologii crește, același lucru se întâmplă și cu munții de deșeuri electronice cu potențial toxic.

Potrivit datelor United Nations Environment Programme (UNEP) se produc anual aproximativ 54 de milioane de tone metrice de telefoane, calculatoare și alte deșeuri electronice, echivalentul a 7 kilograme pentru fiecare locuitor al planetei. Se preconizează dublarea acestui număr până în 2050, dat fiind că numai 17% dintre deșeurile electronice sunt reciclate. Producția de EEE necesită numeroase materii prime, inclusiv metale, materiale plastice, cauciuc, sticlă, semiconductori, petrol, gaze și lemn – multe dintre acestea pot fi reciclate și refolosite. Gestionarea sustenabilă a deșeurilor de tip e-waste implică reciclarea acestor materiale printre care întâlnim și metale prețioase precum aurul, argintul, paladiul și platina. Majoritatea producătorilor de echipamente își construiesc strategii pe termen lung care includ:

Investitorii și marii producători au înțeles că tehnologiile sustenabile pot fi profitabile și pot oferi noi surse de creștere. Un sondaj realizat de IBM în februarie 2022 confirmă această tendință, 49% dintre respondenți afirmând că au ales să plătească mai mult pentru produse sustenabile. În 2021, Microsoft și Dell s-au alăturat organizației Circular Electronics Partnership (CEP) – prima alianță internațională a sectorului privat care are ca scop dezvoltarea unei economii circulare pentru electronice până în 2030. Printre ideile CEP se numără și lansarea unui program educațional pentru proiectarea produselor electronice. Obiectivul este prelungirea durata de viață și utilizare a acestor produse, prin extinderea opțiunilor de reparație, de către partenerii de service.

De la reciclare la mentenanță remote

Reciclarea echipamentelor este complementară cu utilizarea ambalajelor reciclabile/biodegradabile și cu serviciile de mentenanță și monitorizare remote. În materie de packaging, tot mai multe companii renunță la ambalajele din plastic în favoarea celor din hârtie sau din alte materiale ecologice, își reproiectează ambalajele pentru a conține cantitatea minimă de materiale și aleg să obțină materiile prime prin lanțuri de aprovizionare certificate drept sustenabile. Spre exemplu, Dell a optat pentru inovația în packaging prin folosirea ambalajelor din bambus, care sunt reciclabile, biodegradabile și au fost certificate drept compostabile. Dell a ales bambusul deoarece îl poate obține pe plan local, din apropierea centrelor sale de producție, este planta lemnoasă cu cea mai rapidă creștere din lume și este un material rezistent și flexibil. În plus, atunci când bambusul este recoltat corect, nu necesită replantare.

Pe de altă parte, Honeywell – producător american din domeniul industriei aerospațiale – oferă o soluție de reciclare pentru producătorii care încă folosesc plasticul. Tehnologia sa „UpCycle Process” este folosită încă din 2022 de către compania chineză China Tianying într-o fabrică dedicată transformării deșeurilor plastice mixte în materie primă de polimeri reciclați (RPF). Totodată, corporația americană și-a redus emisiile de carbon cu 90%, și-a sporit eficiența energetică cu aproximativ 70%, iar tehnologiile sale sustenabile, precum cele folosite în gama Solstice®, au contribuit până în prezent la evitarea eliberării în atmosferă a peste 295 miliarde de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor provenite de la peste 62 de milioane de mașini timp de un an.

La fel de populară devine și mentenanța remote, numită și „mentenanța verde”, care oferă tehnicienilor posibilitatea de a monitoriza și de a repara de la distanță un dispozitiv, un sistem sau un echipament, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată. Serviciile de Remote Monitoring and Maintenance (RMM) reduc deșeurile de orice fel și elimină nevoia de inspecții fizice pentru evaluări și reparații, ceea ce se traduce prin mai puține deplasări și reducerea emisiilor de carbon.

Eficiență energetică și refurbishing

Eficiența energetică este un aspect mai actual decât oricând dat fiind că întreaga lume se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Microsoft a abordat problema din perspectiva centrelor de date,  infrastructura fizică care găzduiește cloud-ul, de care depind instituții financiare, spitale, guverne, servicii de urgență, furnizori de servicii de sănătate și siguranță publică, comunicațiile etc. Potrivit unui studiu comisionat de către Microsoft companiei globale de consultanță WSP, centrele de date ale Microsoft sunt cu până la 93% mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte astfel de centre private. În mod similar, generația a patra a procesoarelor Intel Xeon, lansată în acest an, oferă până la 70 de wați reducere consum per CPU și o îmbunătățire de 2,9 ori a performanței per wat consumat față de generațiile precedente.

Tot mai mult teren câștigă și fenomenul de „refurbishing”, sau punerea în vânzare a unor echipamente uzate sau returnate către producător și reparate. Astfel, consumatorii pot cumpăra echipamente mai ieftine iar producătorii își pot reduce pierderile. Însă nu toate recondiționările sunt făcute prin serviciile producătorilor. Una dintre numeroasele inițiative remarcabile în acest sens este renewd.com, o platformă care pune în vânzare produse recondiționate de tip iPhone, iPad, MacBook, ceasuri electronice sau smartphone-uri Samsung și Pixel. Acestea sunt reparate folosind piese de schimb originale și vin cu un certificat de garanție („Refurbished Certificate”) valabil doi ani. Susținerea acestui tip de serviciu, atât de către consumatori cât și de către producători, are un impact pozitiv asupra mediului: reduce extracția de resurse naturale valoroase (cupru, argint, aur, nichel), reduce poluarea aerului prin micșorarea cererii de producție, reduce emisiile de carbon rezultate din transport și reduce cantitatea de deșeuri electronice, care altfel ar ajunge la gropile de gunoi.

Tot mai multe companii din ecosistemul de IT adoptă principiile de sustenabilitate în mod holistic, integrându-le în strategia corporativă. Amprenta totală de carbon a sectorului de IT reprezintă 1,4% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră, micșorarea acesteia a devenit atât o problemă globală de mediu, cât și un aspect cu un impact uriaș asupra imaginii publice și a vânzărilor întreprinderilor. Această realitate devine tot mai vizibilă și în România –numeroase companii din țară se angajează la respectarea standardelor ecologice internaționale. Spre exemplu, potrivit Raportului de sustenabilitate” pentru anul 2020, eMag a reușit să își reducă amprenta de carbon cu 777 de tone de CO2, sau cu 8,4% față de anul precedent.

Alături de eMAG, NOD este semnatar al Angajamentului pentru Mediu, primul demers care reunește comunitatea de business din România în asumarea unui viitor sustenabil. Inițiativa a atras deja peste 50 de membri din toate industriile, de la bănci sau companii de construcții sau retail, până la companii din domeniul farmaceutic sau sectorul alimentar.

Pentru orice discuție despre sustenabilitatea și amprenta de carbon a produselor din portofoliul NOD, nu ezitați să ne contactați.