Smart Parking, soluția optimă pentru criza locurilor de parcare

28 Octombrie 2021 Timp de citire: 7 minute

Crearea unor noi locuri de parcare nu reprezintă întotdeauna o soluție viabilă pentru rezolvarea crizei cu care se confruntă numeroase orașe și comunități locale. O abordare mai eficientă a acestei probleme poate fi realizată cu ajutorul sistemelor smart parking. Acestea asigură exploatarea optimă a spaţiilor deja amenajate, securitatea acestora și noi oportunități de creştere a încasărilor pentru autoritățile locale.

Numărul orașelor și comunităților din România care dezvoltă proiecte de tip „smart“ a crescut anul acesta cu peste 42%. Conform Asociaţiei Române pentru Smart City s-a ajuns la un total de 124 de localități cu 860 de iniţiative distincte. Este o evoluție impusă de procesele de urbanizare accelerată și aglomerare prin care trec orașele și comunitățile locale, dar și de existenţa unor surse dedicate de finanţare.

Autoritățile publice din România pot accesa prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027, Axa prioritară 2 – „O regiune cu localități smart“, sprijin financiar pentru proiectele de transformare digitală a aparatului administrativ, a economiilor regionale și a domeniilor de interes public. La rândul său, Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) include în componentele sale resurse alocate pentru transport sustenabil, decarbonizare și mobilitate inteligență, precum și pentru digitalizarea administrației publice.

Sistemele de parcare inteligentă pot avea o contribuție importantă la atingerea obiectivelor asumate prin PNRR pentru „decarbonizarea traficului” prin:

Soluțiile de Smart Parking ajută totodată la monitorizarea și optimizarea nivelului de ocupare al parcărilor publice, crearea de noi oportunități de business pentru autoritățile locale, precum și la gestionarea centralizată a încasărilor.

3 soluții printr-un singur partener

NOD oferă prin ecosistemul său de peste 1,000 de parteneri posibilitatea de a accesa 3 soluții avansate de parcare inteligentă, care pot fi dezvoltate și personalizate pe cerințele fiecărui beneficiar.

Soluția Metrici LPR Parking

LPR Parking este o soluție dedicată de management al spațiilor de parcare cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (License Plate Recognition – LPR) și a direcțiilor de deplasare a vehiculelor. Soluția asigură:

  • Managementul locurilor de parcare și indicarea prin sisteme de semnalizare optică (semaforizare) a spațiilor disponibile.
  • Contorizarea locurilor libere.
  • Gestionarea individuală pe secțiuni și etaje a spațiilor de parcare cu evidență locurilor libere/ocupate.
  • Afișarea numărului total de spații libere, precum și de mesaje personalizate prin intermediul diplay-urilor LED.
  • Înregistrarea istoricului fiecărui vehicul parcat, a nivelului de ocupare etc.
  • Stabilirea limitelor de timp pentru parcare și a perioadelor în care accesul este interzis.
  • Integrarea cu alte soluții de monitorizare, securitate, plată etc.

Metrici Parking calculează automat timpul de parcare și valoarea totală care trebuie achitată și poate livra o chitanță detaliată. Soluția suportă un număr nelimitat de camere LPR, case de marcat și operatori, cu drepturi predefinite.

Sistemul permite crearea de liste de acces de tip Whitelist (acces liber, gratuități incluse etc.) sau Black list (emitere de alerte pe e-mail sau SMS, blocare acces etc.). Toate rapoartele și datele de monitorizate pot fi exportate în format PDF sau XLS, iar administratorii au acces în timp real la informații despre nivelul de ocupare, încasări, vârfuri de trafic etc.

Soluția Hikvision Intelligent Car Park Management

Soluțiile indoor și outdoor de parcare inteligentă de la Hikvison permit eficientizarea managementului locurilor disponibile, ghidarea rapidă a șoferilor către locurile libere și maximizarea profiturilor pe spații. Soluția Hikvision asigură:

  • Contorizarea în timp real a spațiilor libere și afișarea locurilor disponibile prin intermediul sistemelor de afișaj LED. Pentru colectarea acestor informații, soluția Hikvision utilizează camere video inteligente cu funcționalități de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare (Automatic Number-Plate Recognition – ANPR).
  • Controlul accesului cu ajutorul sistemelor de bariere. Soluția utilizează complementar funcționalităților ANPR și o soluție de tipul Capture Trigger Radar pentru a controla intrarea și ieșirea vehiculelor. Se asigură astfel creșterea nivelului de securitate al parcării și eliminarea nevoii de personal suplimentar.
  • Ghidarea șoferilor – soluția Hikvision permite integrare de echipamente de ghidare – display-uri, semafoare, soluții de afișare – care indică spațiile disponibile, căile de acces etc
  • Localizarea vehiculelor este asigurată prin sisteme de identificare a locului de parcare amplasate la intrarea în parcări. Sistemele folosesc funcționalitățile ANPR și soluții de ghidare luminoasă pentru a indica șoferilor unde și-au parcat mașinile.
  • Funcționalități avansate de căutare video pe baza numerelor de înmatriculare și pe intervale orare. Utilizând tehnologia ANPR și echipamente VMS inteligente, soluția poate identifica fiecare vehicul din interiorul spațiului de parcare. Totodată, soluția Hikvision permite operatorilor să realizeze căutări specifice pe anumite intervale de timp, pentru a investiga evenimentele petrecute.
  • Rapoarte detaliate și statistici – soluția Hikvision furnizează informații detalitate despre intrările și ieșirile din parcare, nivelul de ocupare pe intervale orare, situația încasărilor în timp real etc.

Soluțiile Avigilon

Soluțiile propuse de Avigilon (o subsidiară a Motorola) integrează multiple tehnologii proprietare de analiză video avansată cu ajutorul căreia sunt asigurate:

  • Urmărirea și clasificarea vehiculelor în mișcare
  • Identificarea persoanelor și vehiculelor în spații aglomerate;
  • Detectarea activităților anormale;
  • Funcționalități avansate de căutare video pe intervale de timp;
  • Recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare (LPR) și posibilitatea creării de alerte specifice;
  • Funcționalități de Self-learning analytics pentru detecția proactivă a posibilelor evenimente și situații de risc.

Soluțiile Avigilon includ atât camere video inteligente cât și echipamente NVR și sunt folosite în monitorizarea, managementul și securizarea parcărilor publice exterioare și interioare.

Soluțiile de Smart Parking livrate de NOD asigură managementul eficient al locurilor disponibile, rentabilizarea acestora și securitatea lor.

Articole asemănătoare