Roboții Software & Inteligența Artificială, tehnologii eligibile pentru finanțare europeană

02 Mai 2023 Timp de citire: 6 minute

Programele de finanțare asociate Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) pun un accent deosebit pe utilizarea tehnologiilor de generație nouă, care să accelereze digitalizarea companiilor românești. Digitalizare IMM este unul dintre aceste programe care pe lista de tehnologii eligibile include: Inteligenţa Artificială, roboții software (Robotic Process Automation) machine learning, blockchain etc. Aceste tehnologii sunt incluse în multiple produse aflate în portofoliul NOD. Pe cele mai relevante le găsiţi în articolul de mai jos.

Tehnologii cu impact

Un studiu al Harvard Business Review a constatat că întreprinderile care folosesc AI pe segmentul de vânzări își pot crește numărul de clienți potențiali cu peste 50%, pot reduce cu până la 60% durata convorbirilor cu aceștia și își pot reduce costurile cu 40-60 de procente. Instrumentele AI devin indispensabile și în campaniile de email marketing, unde permit eliminarea monitorizării manuale a răspunsurilor pentru mii de e-mailuri simultan. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care, așa cum constată analiștii Gartner, procentul companiilor care utilizează instrumente de AI a crescut cu 270% în ultimii 4 ani.

Sectorul Robotic Process Automation a evoluat la fel de uimitor, fiind încă din 2018 segmentul cu cea mai rapidă creștere (63%) de pe piața globală de software destinat întreprinderilor. Motivul este simplu: nevoia de a crește productivitatea angajaților. Un studiu al Automation Anywhere constată că angajații irosesc aproximativ 40% din timpul petrecut zilnic la locul de muncă pe sarcini manuale digitale repetitive precum: extragerea datelor din diverse programe/dispozitive, introducerea datelor, activități de email, arhivarea documentelor, întocmirea rapoartelor sau gestionarea facturilor.

Implementarea RPA automatizează aceste procese, reducere erorile umane și crește eficiența generală a întreprinderii. Un robot software poate deschide și procesa în mod complex 120 de e-mailuri în doar 16 minute, pe când fără automatizare aceeași sarcină ar fi îndeplinită de către un angajat în aproximativ 240 de minute.

Chat GPT & Microsoft Teams Premium

Pe segmentul soluțiilor care integrează Inteligență Artificială, Microsoft oferă Teams Premium și seria Microsoft Copilot, ambele bazate pe tehnologia ChatGPT. Lansat în februarie 2023, Microsoft Teams Premium este versiunea de top a cunoscutei platforme de video-colaborare. Pune la dispoziția utilizatorilor cele mai noi tehnologii AI, inclusiv Large Language Models (LLM) care stau la baza ChatGPT.

Microsoft Teams Premium oferă:

Microsoft Copilot

Seria Microsoft Copilot este la fel de impresionantă, mulțumită celor trei componente: Microsoft 365 Copilot, Dynamics 365 Copilot și Security Copilot. Asistentul Microsoft Copilot folosește datele din Microsoft Graph pentru a răspunde întrebărilor și sarcinilor formulate în limbaj natural de către utilizator. Microsoft Copilot integrează  aplicațiile/serviciile Microsoft 365, inclusiv Word, Excel, Outlook, PowerPoint sau Microsoft Teams și poate produce diferite tipuri de conținut printre care și diferite tipuri de rapoarte, înștiințări, rezumate, PPT-uri.

Dynamics Copilot poate ajuta întreprinderile prin automatizarea sarcinilor repetitive precum: introducerea manuală a datelor, luarea de notițe, generarea de conținut, redactarea de răspunsuri către clienți, extragerea de informații despre produse și prețuri din sistemele CRM, listări și descrieri de produse pentru comerțul online. Security Copilot poate răspunde  în timp real la întrebări de securitate formulate în limbaj natural, poate genera rapoarte de securitate și va căuta amenințări cibernetice, învățând constant din feedback-ul utilizatorilor.

Despre seria Microsoft Copilot, vă recomandăm și articolul Microsoft 365 Copilot dă startul noii revoluții digitale.

Microsoft Power Automate

Power Automate este oferta de Robotic Process Automation a Microsoft, o platformă low code pentru automatizarea fluxurilor de lucru și integrarea aplicațiilor, fără a fi necesară o cunoaștere avansată a programării.  Prin intermediul Microsoft Power Automate, utilizatorii pot crea fluxuri de lucru automate, numite “flows”, care conectează diferite aplicații și servicii într-un mod personalizat.

Obiectivul este reducerea timpului şi efortului necesar pentru a efectua sarcini manuale repetitive sau pentru a îmbunătăți eficiența muncii. Cu Power Automate, utilizatorii pot automatiza sarcini cum ar fi trimiterea de email-uri, gestionarea datelor și actualizarea informațiilor între diferite aplicații și platforme. Power Automate este integrat cu alte aplicații Microsoft, cum ar fi Excel, SharePoint și Dynamics 365, dar poate fi folosit și pentru a conecta alte aplicații și servicii de la furnizori terți, precum Salesforce, Twitter sau Google Drive.

Potrivit unui studiu Forrester, Power Automate permite economisirea a 26.660 de ore de lucru pe an, reducerea timpului de lansare pe piață a produselor cu până la 33% și oferă un randament al investiției pe trei ani de 199%.

Roboții software Goodroid

Organizațiile care doresc să implementeze tehnologia RPA pot opta și pentru soluțiile Goodroid, companie românească care din 2020 este partener acreditat UiPath. Roboții Goodroid îndeplinesc sarcini complexe precum recepționarea mărfii, emiterea de facturi, centralizarea pontajelor, realizarea statelor de plată, sincronizarea de platforme informatice incompatibile, controlarea temperaturii în hoteluri, monitorizarea prețurilor, generarea comenzilor pe baza datelor de gestiune disponibile, întocmirea de rapoarte automate din ERP și CRM și/sau surse externe sau chiar campanii email sau SMS personalizate.

Roboții software Goodroid pot fi cumpărați sau utilizați ca serviciu, în baza unei licențe „pay as you go”, un model care reduce semnificativ costurile inițiale de implementare și care este eligibil în programele de finanțare.

Goodroid a introdus pe piața românească roboți software, pre-configurați, ușor de implementat și instalat, adaptabili tuturor industriilor. De exemplu, în industria prelucrătoare, roboții Goodroid pot sincroniza echipamente CNC cu sisteme ERP, în logistică și transport aceștia pot introduce automat datele GPS de la vehicule și le pot procesa în ERP. În plus, pot automatiza relațiile cu clienții prin introducerea e-mailurilor în CRM, pe când în HoReCA, roboții software pot actualiza automat camerele disponibile pe diferite portaluri de tipul Booking. Mai mult, prin pachetul DigitIMM, Goodroid susține IMM-urile prin servicii de consultanță în cursa pentru digitalizare prin programul Digitalizare IMM.

Important de menționat, IMM-urile pot depune proiectele pentru finanțare nerambursabilă prin Digitalizare IMM până pe data de 30 iunie 2023. Integrarea tehnologiilor AI și RPA în proiecte crește șansele de finanțare a proiectelor și contribuie la respectarea criteriilor de intensitate digitală. Mai mult, automatizarea adusă de aceste tehnologii  influențează direct eficiența activității.

Pentru mai multe informații despre cum puteți integra tehnologiile AI și RPA de la Microsoft și Goodroid în proiecte cu sau fără finanțare nerambursabilă, contactați cel mai apropiat reprezentant NOD.

Articole asemănătoare