Microsoft Work Index 2023. Ce așteptări au angajații de la AI?

13 Iunie 2023 Timp de citire: 5 minute

Majoritatea angajaților cu muncă de birou trebuie să gestioneze un flux prea mare de e-mailuri, documente, mesaje whatsapp sau întâlniri virtuale. Această povară digitală a depășit deja capacitatea de procesare a oamenilor, iar toata lumea caută soluții. Cele mai mari așteptări, dar si cele mai mari promisiuni vin din partea AI, este concluzia recentului raport Microsoft Work Trend Index 2023.

Microsoft Work Trend Index 2023 este rezultatul intervievării a peste 31.000 de persoane din 31 de țări și al analizei a unor trilioane de ”semnale” captate prin suita de productivitate Microsoft 365. Potrivit acestui raport, deși se vorbește mult despre îngrijorările legate de pierderea locurilor de muncă din cauza AI, angajații sunt mult mai dornici să folosească AI pentru a-și ușura munca (70%), decât temători că își vor pierde locurile de muncă în favoarea AI (49%).

De altfel, o concluzie similară a fost emisă și un raport al Forumului Economic Mondial (FEM): deși se preconizează că AI va înlocui 85 de milioane de locuri de muncă la nivel global până în 2025, aceleași tehnologii vor crea 97 de milioane de noi joburi. Ambele studii confirmă că AI va fi esențial pentru angajatul viitorului, augmentându-i judecata analitică, flexibilitatea, inteligența emoțională, evaluarea creativă, curiozitatea intelectuală și capacitatea de a delega.

AI

De ce avem nevoie de AI? Creativitate vs. povară digitală

Potrivit Microsoft, angajații își petrec atât de mult timp comunicând între ei prin multiple canale, încât majoritatea (68%) nu reușesc să se concentreze neîntrerupt suficient timp de-a lungul unei zile. Aproape 2 din 3 angajați se luptă cu lipsa de timp și energie necesare pentru a face față poverii digitale, în vreme ce 2 din 3 manageri constată lipsa inovației în echipele și departamentele lor. Prin urmare, tot mai multe organizații au de ales între creativitate și „rostogolirea” poverii digitale.

Statisticile bazate pe modul de utilizare al aplicațiilor/serviciilor Microsoft 365 confirmă că timpul petrecut de către angajatul mediu comunicând în ședințe, prin e-mail și chat este mai mare (57%) decât cel petrecut cu munca creativă (43%) în Word, OneNote, Excel sau PowerPoint. Angajații pierd circa 8,8 ore/săptămână răspunzând la e-mailuri și stau în ședințe (Teams Meetings) aproximativ 7,5 ore săptămânal. Respondenții deplâng totodată și timpul petrecut căutând informații, atât în aplicații cât și în afara lor.

Soluția AI: ședințele ca artefacte digitale

Cel mai mare și mai deranjant obstacol în calea productivității, din perspectiva angajaților și a managerilor, sunt ședințele ineficiente. Doar 1 din 3 persoane consideră că li s-ar simți lipsa în majoritatea ședințelor. Mai mult, angajații observă că este dificil să facă brainstorming în ședințele virtuale (58%) sau să recupereze timpul pierdut dacă s-au alăturat cu întârziere unei ședințe (57), mulți consideră că pașii următori nu sunt clari la finalul ședințelor (55%) iar rezumarea ședințelor este greoaie (56%). Aceste nemulțumiri au o greutate cu atât mai mare cu cât din februarie 2020, angajații participă la de trei ori mai multe ședințe virtuale și apeluri săptămânal.

Inteligența Artificială vine cu soluții la această realitate. De acum, cu ajutorul AI, întâlnirile nu mai sunt doar un punct în timp, ci o sursă constantă de informații, un artefact digital cu care se poate interacționa. Astfel, angajații pot profita în cadrul întâlnirilor de recapitulări, rezumate, transcrieri, traduceri, căutarea informațiilor specifice pe baza înregistrărilor inteligente, toate acestea maximizând participarea angajaților.

AI

Perspectiva angajaților și a managerilor

Angajații și-au declarat nevoia de AI, mai ales în sarcinile administrative, munca analitică, rezumarea întâlnirilor, planificare, dar și în munca creativă. Aceștia consideră că AI le poate spori creativitatea, îi poate ajuta să formuleze idei și să editeze lucrări mai eficient. În plus, 87% dintre angajații din industriile creative care sunt extrem de familiarizați cu AI s-ar simți confortabili să folosească AI pentru aspectele creative ale muncii lor.

În ceea ce îi privește pe angajatori/manageri, potrivit datelor Microsoft, aceștia caută să își ajute angajații și să le sporească capacitățile creative, mai degrabă decât să îi înlocuiască cu AI. Angajatorii sunt de două ori mai interesați să folosească Inteligența Artificială pentru a crește productivitatea decât pentru a reduce numărul de angajați. De fapt, reducerea numărului de angajați a fost pe ultimul loc pe lista lucrurilor pe care managerii le-ar aprecia de la AI.

După creșterea productivității, iată ce își mai doresc angajatorii de la AI: ajutarea angajaților cu sarcini necesare dar repetitive, creșterea bunăstării angajaților, eliminarea timpului petrecut de angajați în activități cu valoare redusă, îmbunătățirea capacităților angajaților și accelerarea ritmului lor de lucru.

Evoluția modului de lucru până în 2023

Printre cele mai apreciate schimbări întrezărite de angajați și angajatori datorită AI, cele cu ponderea cea mai mare au fost: reducerea timpului de muncă la jumătate în anumite sarcini, capacitatea de a învăța mai ușor noi competențe, reducerea la jumătate a ședințelor. În plus, ei își doresc ca AI să îi ajute să distingă mai ușor cele mai valoroase moduri de a-și petrece timpul și energia la serviciu. Angajații și angajatorii vor totodată și să nu mai fie nevoiți să absoarbă informații inutile sau irelevante și să își reducă la jumătate timpul petrecut răspunzând la e-mailuri și discuții pe chat.

Cu toate acestea, majoritatea respondenților (60%) au declarat că nu au în prezent competențele necesare pentru a-și face munca folosind AI. Angajatorii sunt și ei conștienți de acest fapt, 82% dintre manageri știu că angajații lor vor avea nevoie de noi competențe pentru a fi pregătiți pentru transformările aduse de AI, și iau măsuri în acest sens. Pe lista joburilor emergente datorită AI a Forumului Economic Mondial apar următoarele noi roluri: manager de învățare online, analist în domeniul securității informațiilor, specialist gestionare riscuri, specialist transformare digitală, analist și cercetător de date, consilier strategic, dezvoltator de software și aplicații, manager de proiect, specialist baze de date și rețele, specialist Big Data.

Concluzia Microsoft Work Index 2023?

AI-ul nu este o baghetă magică, ci doar o tehnologie revoluționară care a început deja să schimbe modul de lucru în toate domeniile de activitate. Este necesar ca antreprenorii, managerii și angajații să-și însușească acest instrument și să se adapteze, să lucreze în mod responsabil și eficient cu și alături de AI.

Prin Network One Distribution, liderul pieței de distribuție IT&C din România, puteți avea acces la cele mai inovative tehnologii și unelte bazate pe Inteligență Artificială, atât din portofoliul Microsoft, cât și al altor furnizori locali sau globali.

Articole asemănătoare