Microsoft Ignite 2023. 10 noutăți pe care vrei să le știi

20 Noiembrie 2023 Timp de citire: 8 minute

Microsoft Ignite 2023 a adus nu mai puțin de 100 de anunțuri despre noutățile tehnologice din Windows, Microsoft 365 și Azure. În mod evident, întregul eveniment a avut în centru Inteligența Artificială și integrarea acesteia în portofoliul de produse și servicii Microsoft.

Microsoft Ignite 2023 s-a bucurat de o audiență impresionantă, atât online cât și la fața locului și a fost cel mai bun moment în care compania din Seattle să își anunțe planurile de viitor.

Astăzi vă prezentăm sinteza noastră a celor mai relevante anunțuri din cadrul evenimentului.

Copilot devine copilul minune al Microsoft

Copilot for Microsoft 365 a fost introdus acum 8 luni cu scopul explicit de a reduce oboseala digitală și a crește productivitatea, astfel încât utilizatorii să se dedice activităților cu adevărat umane. După cum a anunțat și Satya Nadella (CEO Microsoft) în cuvântul de deschidere, Microsoft are planuri mari pentru Copilot:

“Suntem pe cale să intrăm într-o eră nouă și fascinantă, în care Inteligența Artificială nu mai este doar o tehnologie inovatoare și strălucitoare. Acordăm atenție securității, creșterii reale a productivității, implementării produselor și tuturor problemelor care apar în lumea reală. Am atins un punct de cotitură. Evident, suntem în era Copilot.”

Oferă Copilot rezultate așteptate? Datele Microsoft arată că da: 70% dintre utilizatorii Copilot afirmă deja că au devenit mai productivi, iar 68% și-au îmbunătățit semnificativ calitatea muncii. În total, peste 77% dintre cei care au utilizat deja Copilot afirmă că nu ar renunța la această unealtă. Totodată, Microsoft a rebranduit Bing Chat în Copilot în încercarea de a crește competitivitatea cu ChatGPT.

Mai multă putere în cloud cu noile procesoare AI

Microsoft face un pas curajos și va produce propriile procesoare AI: Azure Maia și Azure Cobalt. Acestea vor deveni disponibile comercial din 2024 și vor dota centrele de date Azure pentru a face față mai bine soluțiilor cu Inteligența Artificială. În paralel, Microsoft vizează și reducerea dependenței de procesoarele Nvidia.

De asemenea, Microsoft a anunțat disponibilitatea Azure Boost, un sistem care accelerează sarcinile de stocare și rețea, prin alocarea acestora către mașini (hardware și software) dedicate.

Protecție unificată cu Security Copilot

Microsoft a anunțat combinarea Sentinel și Defender XDR într-o platformă denumită de tip “Unified Security Operations”, care va integra numeroase funcționalități de automatizare asociate Copilot. Obiectivul este să ofere o viteză mare de identificare a amenințărilor, dar și să simplifice complexitatea operării arhitecturilor de securitate.

Copilot Studio: soluție AI No-Code

Ca răspuns la avansul platformei OpenAI GPT, Microsoft a lansat Copilot Studio, o soluție no-code care va permite clienților și partenerilor să creeze propriile instanțe de tip Copilot. Soluția este o extensie a Microsoft 365 Copilot și include facilități de customizare a uneltelor de tip copilot, a fluxurilor de automatizare și a seturilor de date asociate, pe cerințele specifice.

Liber la întâlniri 3D în Teams

Din ianuarie 2024, Microsoft va oferi posibilitatea derulării unor întâlniri immersive „3D teams” prin integrarea Microsoft Mesh în Teams. Practic, utilizatorii de Teams se vor putea întâlni în spații virtuale fără utilizarea ochelarilor de Realitate virtuală

Unified Project Management în Microsoft Planner

Un anunț care contribuie la fluidizarea operațiilor de project management, deoarece Microsoft va integra Microsoft To Do, Microsoft Planner și Microsoft Project (versiunea web) într-o singură platformă denumită Microsoft Planner. Soluția va fi disponibilă comercial în trimestrul doi al anului 2024 și va fi accesibilă prin Microsoft Teams.

Windows AI Studio

Din colaborarea strânsă cu Nvidia, Microsoft va lansa Windows AI Studio, un hub dedicat dezvoltatorilor interesați să acceseze și să configureze diverse modele AI direct din Windows. Astfel vor avea acces la spații de lucru dedicate, îndrumare, unelte de dezvoltare și modele, care să le simplifice semnificativ activitatea.

Fundaluri generate de AI pentru Teams

În 2024, Microsoft Teams va beneficia de două îmbunătățiri generate de Inteligența Artificială. Prima este creșterea calității sunetului și imaginii, iar a doua este apariția unor fundaluri create cu ajutorul Inteligenței Artificiale generative. Astfel, întâlnirile online vor arăta și se vor auzi mai bine, având totodată un aspect mult mai profesional.

O nouă aplicație de colaborare: Microsoft Loop

Microsoft Loop este o aplicație interesantă de productivitate și colaborare, care ajută echipele să gândească, creeze și planifice împreună. Oferă spații flexibile de colaborare (workspaces) și permite utilizatorilor să fragmenteze părți ale unui tip de conținut și să le partajeze pe bucăți către persoanele potrivite prin intermediul oricărei alte aplicații Microsoft: Teams, Outlook, Whiteboard etc. Ce implicati vor revizui partea de conținut alocată, fără să fie nevoiți să facă parte din întreg proiectul sau să aibă implicații extinse.

Security Copilot va fi integrat în Intune, Purview și Entra

Toate cele trei insturmente (Intune, Purview și Entra) vor integra funcționalitățile din Copilot pentru a permite administratorilor IT să lucreze mai eficient. În Entra vor putea să verifice mai ușor problemele de autentificare și acces, iar în Purview vor primi informații contextuale pentru alertele de securitate, ceea ce îi va ajută să ințeleagă mai bine situația. În Intune, administratorii vor putea derula scenarii ”what if„ pe baza cărora să îmbunătățească guvernanța și complianța.

Derulat pe parcursul a două zile, Microsoft Ignite 2023 a devenit cel mai relevant eveniment dedicat ecosistemului IT Microsoft. Peste 4,500 de persoane au participat la conferința organizată la Seattle, iar peste 175,000 s-au înregistrat digital.

Accesați pagina Microsoft Ignite 2023 pentru înregistrările prezentărilor și informații suplimentare despre produsele lansate.

Articole asemănătoare