Microsoft Ignite 2022. Descoperă principalele noutăți.

19 Octombrie 2022 Timp de citire: 8 minute

Do more with less!“ – a fost motoul ediției evenimentului Microsoft Ignite 2022, dar și argumentația folosită de Satya Nadella pentru a promova serviciile Azure.

Pledoaria CEO-ului Microsoft a fost clară și la obiect: organizațiile din toate industriile au nevoie de tehnologii care să le ajute să facă mai mult cu mai puțin – mai puțin timp, mai puține costuri și mai puțină complexitate. În mod, evident, Azure a fost vedeta Microsoft Ignite 2022, dar pe lista starurilor s-au aflat și alte produse din portofoliul Microsoft.

Microsoft Ignite

Microsoft Ignite – noutăți Azure

Capul de afiș a fost ținut de Azure Arc, suita de servicii Microsoft care permite companiilor să creeze aplicații ce pot rula în medii on-premises, edge și multi-cloud, și care acum pot beneficia acum de o multitudine de funcționalități.

  • Autentificare Single Sign-On prin integrarea cu Azure Active Directory (Azure AD), precum și cu funcționalitățile de securitate oferite de Microsoft Defender.
  • Opțiuni multiple de implementare în medii hibride prin intermediul Azure Kubernetes Service (AKS).
  • Automatizarea configurării serverelor și mașinilor virtuale care rulează în Azure sau în medii hibride cu autorul Azure Automanage.
  • Suport îmbunătățit pentru clienții cu cerințe mari pe zona de IOPS și troughput prin actualizarea ofertei Azure Premium SSD și prin lansarea serviciului Azure Elastic SAN.
  • Un nou plan tarifar care le pemite clienților să realizeze economii dacă se angajează să plătească o sumă fixă pe oră, timp de unul sau trei ani.
Microsoft ignite

Inteligență artificială

Pentru ca la Microsoft nu se poate vorbi de Inteligență Artificială fără Azure, ediția 2022 a Microsoft Ignite a venit cu o serie de noutăți și în această zonă.

  • Extinderea capabilităților Azure Cognitive Service pe zona de înțelegere și generare a limbajului natural (NLU/NLG) și îmbunătățirea capacității de rezumare a documentelor și discuțiilor.
  • Suport lingvistic extins la 275 de limbi și noi funcționalități inteligente pentru Azure Form Recognizer, ca de exemplu extragerea automată a conținutului unic – părțile semnatare și termenele stipulate – din contracte.
  • Unelte care simplifică utilizarea Azure Machine Learning: Registries ajută specialiștii să descopere și partajeze modele de învățare, în timp ce noile dashboard-uri inteligente permit clienților să depaneze modelele de Machine Learning utilizând metode no-code/low-code.

La capitolul inteligență artificială mai trebuie menționate noua versiune Dall·E 2, disponibilă via Azure OpenAI Service și care permite utilizatorilor să genereze imagini personalizate utilizând text sau alte imagini, precum și Proiectul Bonsai, o inițiativă low-code care simplifică dezvoltările de automatizări inteligente în medii industriale.

Noutăți Microsoft Teams

La secțiunea Business Applications, liderul incontestabil a fost Microsoft Teams care beneficiază de asemenea de o multitudine de noi funcții și funcționalități.

Microsoft Teams care beneficiază de asemenea de o multitudine de noi funcții și funcționalități.

  • Posibilitatea utilizării de avataruri – în prezent sunt disponibile trei modele de bază, cărora le pot fi aduse sute de personalizări.
  • Microsoft Teams Premium – add-on care va permite personalizarea interacțiunilor și va aduce mai multe funcționalități inteligente (traducere în timp real, alocarea automată a sarcinilor post-reuniune etc.).
  • Funcționalități de creștere a nivelului de implicare și a interactivității – Cameo, permite integrarea imaginilor transmise de camera Teams în prezentările PowerPoint Live, în timp ce Excel Live asigură colaborarea în timp real pe documente Excel.
  • Noi unelte pentru chat și colaborare (Video clips, Expanded reactions, Schedule send, Delete chat).

Alte două premiere interesante pe zona aplicațiilor destinate lucrului la distanță sunt:

  • Microsoft Edge Workspaces – tehnologie care permite echipelor să partajeze informații și fișiere de lucru într-un spațiu sigur, accesibil prin intermediul unui browser și accesând un singur link.
  • Microsoft Places – soluție care se integrează cu Teams și este dedicată optimizării spațiilor de lucru utilizate de angajații care lucrează în regim hibrid. Places furnizează informații despre zilele când membrii unei echipe merg la birou, persoanele care sunt prezente fizic în locație, spațiile ocupate, oferă sistem modern de rezervare a sălilor de lucru etc.

Noutăți Microsoft 365

Piesă de rezistență în portofoliul Microsoft, suita de aplicații și servicii Microsoft 365 beneficiază de câteva îmbunătățiri interesante.

  • Noi funcționalități Outlook destinate modului de lucru hibrid, care permit utilizatorilor să își anunțe colegii de echipă când sunt disponibili, de unde vor lucra etc.
  • Capabilități video avansate prin Microsoft Stream, care facilitează crearea, partajarea și vizionarea de fișiere video, respectând cerințele de complianță și retenție specifice fiecărei companii.
  • Microsoft Syntex – un set de aplicații și servicii de management al conținutului care folosește tehnologii AI pentru gestionarea conținutului nestructurat.
  • Microsoft Editor beneficiază acum de sugestii inteligente via Context IQ.
  • O nouă aplicație Microsoft 365 pentru Web, Windows și mobil, care simplifică accesarea și crearea de documente, realizarea de căutări etc. și care vine cu mai multe funcționalități noi (feed, tagging etc.).
Microsoft Ignite

Microsoft Ignite – noutăți Securitate

Azure este noul rege, așa că Microsoft Defender for Cloud beneficiază la rândul său de atenție sporită și noi funcționalități.

  • Microsoft Defender Cloud Security Posture Management (CSPM) – analizează date din mai multe surse și livrează informații contextuale și analize proactive ale riscurilor de atac.
  • Microsoft Defender for DevOps – asigură vizibilitate extinsă asupra mediilor de dezvoltare pentru a simplifica gestionarea centralizată a priorităților de securitate.

Alte anunțuri importante pe zona de securitate.

  • Îmbunătățirea protecției asigurate de Microsoft 365 Defender prin depistarea și blocarea automată a atacurilor ransomware.
  • Lansarea Microsoft Entra Identity Governance, soluție de verificare și validare a accesului la resurse.
  • Extinderea capacităților Sentinel, soluția SIEM de la Microsoft, cu funcționalitatea Basic Logs care permite colectarea, corelarea și analiză volumelor mari de date și arhivarea lor pe termen lung la costuri mici.

Pe parcursul celor trei zile de desfășurare ale evenimentului Microsoft Ignite 2022, au fost anunțate peste 100 de servicii, soluții și actualizări. Dacă vrei să fii la curent cu cele mai relevante noutăți din domeniul IT&C urmărește constant blogul Nod Academy.

Articole asemănătoare