Dacă în anii 80 Microsoft vorbea despre ”un PC pe fiecare birou”, iată că în 2023 am ajuns la „un asistent virtual pentru fiecare angajat”. Noul val de produse bazate pe Inteligența Artificială promite un plus evident de productivitate și eliberarea ”gulerelor albe” de grija oricăror sarcini repetitive. Vom asista la o nouă revoluție? Microsoft consideră că da și că adoptarea unui ”copilot„ va schimba profund modul în care muncim și interacționăm cu tehnologia.
„Copilot” în varianta GitHub este cunoscut programatorilor încă din 2022 și funcționează ca instrument generativ avansat (autocompletare), oferind opțiuni pentru finalizarea unor linii sau secțiuni de cod. Potrivit GitHub, 96% dintre utilizatorii de GitHub Copilot sunt mai rapizi în sarcinile repetitive, 88% se simt mai productivi și 74% se pot concentra pe activități de muncă mai satisfăcătoare.
Multiplele anunțuri din luna martie arată că Microsoft plănuiește facă posibile toate aceste beneficii și pentru utilizatorii de business, nu doar pentru programatori.
Vedeta pare să fie Microsoft 365 Copilot, care valorifică tehnologia ChatGPT-4, oferind o interfață care permite utilizatorilor să interacționeze cu aplicații prin comenzi în limbaj natural. Copilot reutilizează informațiile stocate în Microsoft 365 pentru îndeplinirea de sarcini diverse, ajutând la crearea de conținut de calitate într-un timp redus folosind serviciile, aplicațiile și datele din Microsoft 365.
Bazându-se pe rezultatele propriului studiu pe tema „transformării digitale” potrivit căruia 9 din 10 oameni își doresc instrumente de IA pentru automatizarea sarcinilor repetitive, Microsoft plusează pe toate planurile. Suita este completată de Dynamics 365 Copilot pentru sistemele CRM și ERP, care a fost proiectat pentru domeniile de vânzări, servicii, marketing, și lanțuri de aprovizionare. În plus, Microsoft Security Copilot promite să aducă viteza inteligenței artificiale în securitatea cibernetică într-o lume asaltată la propriu de cybercrime.
Ce nu știm încă despre Microsoft Copilot?
Fiecare dintre cele trei componente ale suitei Copilot au beneficiat de evenimente virtuale de prezentare și demo-uri, însă acestea nu sunt deocamdată disponibile comercial și se află încă în faza de testare. Sistemul este în prezent testat de către un mic grup de utilizatori pentru a obține feedback și pentru a îmbunătăți modelele, acolo unde este necesar.
Sunt numeroase informațiile despre Microsoft Copilot pe care nu le cunoaștem, însă Microsoft promite că vor fi făcute publice în următoarele luni. Printre acestea amintim doar câteva: costul și modalitatea de licențiere, disponibilitatea în alte limbi decât engleza, modul de implementare pentru diferite aplicații Microsoft 365 (online, desktop și mobil).
Ne putem aștepta ca în decursul anului 2023 să fie implementate diferite funcționalități Copilot în aplicațiile Microsoft 365. În prezent, informațiile disponibile indică faptul că Microsoft Copilot va fi comercializat ca o funcționalitate extra, drept urmare nu va fi disponibil în toate planurile de licențiere. De așteptat o abordare similară cu cea pentru Teams Premium.
Ce știm totuși despre Microsoft 365 Copilot?
Microsoft 365 Copilot este un asistent de IA avansat care folosește Large Language Models (tehnologia care stă la baza ChatGPT), pe care le combină cu datele utilizatorului din Microsoft Graph (API), totul fiind integrat în întreaga gama de servicii Microsoft 365. Microsoft Graph este sursa unică în cloud a tuturor datelor unui utilizator, din toate aplicațiile pe care le utilizează în Microsoft 365.
Extrem de simplificat, procesul este acesta: utilizatorul „îi transmite” chatbot-ului Copilot de ce are nevoie, sistemul Copilot extrage informațiile necesare din datele/documentele utilizatorului, după care informațiile sunt rafinate folosind procesarea LLM. Va exista și o post-procesare pentru validare suplimentară, verificări de conformitate și de securitate, după care LLM va formula un răspuns ce va fi transmis utilizatorului.
Noul chatbot cu inteligență artificială de la Microsoft promite să schimbe modul în care creăm texte, diferite tipuri de documente, foi de calcul, slide-uri și conținut în general. În lucrul cu textul și imaginile, Copilot poate scrie/rescrie schițe, poate realiza prezentări complexe în PowerPoint, va analiza trenduri și va crea reprezentări vizuale în Excel și va putea rezuma lungi conversații de pe e-mail/video, sugerând totodată și răspunsuri. Toate acestea și multe altele vor fi posibile atât în Outlook cât și în Teams.
Copilot Microsoft pentru lucrul în aplicațiile de business
Dynamics 365 Copilot promite să introducă inteligența artificială de ultimă generație în sistemele de Management al Relațiilor cu Clienții (CRM) și de Planificare a Resurselor Întreprinderii (ERP). Dynamics Copilot va automatiza sarcini repetitive precum introducerea manuală a datelor, generarea de conținut și luarea de notițe, pe mai multe paliere de activitate. În Dynamics 365 Sales și Viva Sales, Copilot ajută organizațiile prin redactarea răspunsurilor către clienți și poate extrage informații despre produse și prețuri din sistemul CRM al vânzătorului dar și din înregistrări Teams.
„Copilotul” din Dynamics 365 Customer Service permite crearea de agenți virtuali care oferă răspunsuri contextuale clienților inclusiv pe chat și le oferă o experiență interactivă pe baza istoricului cazurilor. Aplicația Copilot din Dynamics 365 Customer Insights și Dynamics 365 Marketing poate crea segmente extrem de personalizate de clienți pe baza cărora utilizatorii pot obține sugestii de marketing printr-o simplă solicitare în limbaj natural.
În Dynamics 365 Business Central, Copilot eficientizează listarea și descrierea de produse pentru comerțul online, pe când în Microsoft Supply Chain Center, utilizatorii pot fi informați în mod proactiv despre condițiile meteo sau aspectele financiare și geografice care pot afecta lanțurile de aprovizionare.
Securitate cibernetică la viteza IA cu Microsoft Security Copilot
Security Copilot folosește GPT-4 și modelul specific de securitate al Microsoft care încorporează competențe de securitate și informații despre amenințări din rețeaua globală Microsoft (65 de miliarde de semnale/avertizări zilnic). „Copilotul” de securitate poate răspunde la întrebări în limbaj natural și poate oferi îndrumări cu privire la modul de remediere a incidentelor. Totodată, el poate genera rapoarte de securitate, poate căuta amenințări cibernetice în permanență și va învăța constant din feedback-ul utilizatorilor.
Scopul principal al acestui instrument este îmbunătățirea capacităților analiștilor de securitate prin eficientizarea proceselor de rezumare și interpretare. Pe scurt, agenții de securitate vor putea de acum să răspundă la atacuri sau incidente în câteva minute, și nu în câteva ore sau zile, iar reacția la amenințări va putea fi prioritizată în timp real, cu posibilitatea anticipării oricăror mișcări ale atacatorilor.
Microsoft lucrează intens la modelele comerciale ale acestor asistenți virtuali. Ne așteptăm ca în a doua jumătate a anului să existe mai multe lansări oficiale, iar aceste soluții să fie disponibile unor categorii largi de utilizatori. Oricum ar fi, suntem siguri că Microsoft Copilot va fi unul dintre reperele tehnologice majore ale acestui an, după ChatGPT, evident.
Urmăriți NOD Academy pe blog și social media pentru a fi permanent la zi cu noutățile tehnologice care contează.