EU AI Act. Obiective și cerințe

13 Iulie 2023 Timp de citire: 6 minute

La mijlocul lunii iunie, Parlamentul European a adoptat mult discutatul EU AI Act, cu 499 de voturi în favoare, 28 împotrivă și 93 de abțineri. Această legislație are ca scop asigurarea faptului că sistemele de inteligență artificială dezvoltate și utilizate în Europa respectă drepturile și valorile UE, inclusiv supravegherea umană, siguranța, confidențialitatea, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și mediul înconjurător.

Textul propus de Parlamentul European subliniază câteva aspecte esențiale:

EU AI Act este primul set comprehensiv de reglementări pentru industria de inteligență artificială, o tehnologie care bulversează la propriu întreaga lume.  În ultimul an, ceea ce pot realiza platformele de Inteligentă Artificială generativă (ChatGPT, Dall-E, Google Bard) de la scrierea de poezii, la generarea de cod, a impresionat atât industria şi consumatorii, cât şi mediul academic şi legislativ.

Simultan au apărut însă şi îngrijorări legate de înlocuirea locurilor de muncă, dezinformare și discriminare, aspecte pe care EU şi-a propus să le elimine. Ce e drept, EU AI Act a fost propus încă din 2021, dar negocierile s-au accelerat după lansarea ChatGPT anul trecut. Aprobarea Parlamentului Europeană asupra proiectului de lege este doar un pas în acest proces, iar până la aplicarea efectivă vor mai trece câțiva ani.

EU AI Act: Obiective

EE AI Act este prima lege asupra Inteligenței Artificiale adoptată la nivel global. Legea atribuie aplicațiilor AI trei categorii de risc. În primul rând, aplicațiile și sistemele care creează un risc inacceptabil, cum ar fi evaluarea socială condusă de guvern de tipul folosit în China, sunt interzise. În al doilea rând, aplicațiile de mare risc, cum ar fi un instrument de scanare CV care clasifică candidații la locuri de muncă, sunt supuse unor cerințe legale specifice. În cele din urmă, aplicațiile care nu sunt interzise în mod explicit sau listate ca fiind de mare risc sunt în mare parte nereglementate.

Legea europeană are câteva obiective clare:

Prin viitoarea înființare a unor autorități naționale pentru AI, legislația va permite cetățenilor să depună sesizări sau plângeri împotriva furnizorilor de sisteme AI și, evident, va permite aplicarea unor măsuri punitive. Oarecum similar modului de aplicare a GDPR.

EU AI Act: Cerințe

EU AI Act pune accent pe etică și consideră că cetățenii ar trebui să aibă control deplin asupra propriilor date și datele lor nu ar trebui utilizate pentru a le prejudicia sau discrimina. În practică, acest lucru înseamnă că sistemele de AI ar trebui proiectate pentru a garanta confidențialitatea și protecția datelor.

Textul adoptat de Parlamentul European este complex, dar pe scurt lista prevederilor include:

Orizont de aplicabilitate

După decizia Parlamentului European, urmează negocierile privind forma finală a legii în cadrul Consiliului Europei. După acest pas, legea devine validă și intră în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. De la această dată, statele membre au la dispoziție doi ani pentru armonizarea legislațiilor naționale, deci cel mai devreme în 2025.

Va mai trece timp până când EU AI Act se va regăsi în legislațiile tuturor țărilor europene, iar mulți analiști se întreabă dacă domeniul AI evoluează mult mai rapid și dacă, până când EU AI Act va avea putere de lege, acesta nu va fi deja depășit.

Cel mai probabil, da, însă tehnologiile disruptive (Internetul și Social Media sunt printre cele mai potrivite exemple) au fost întotdeauna greu de reglementat, pentru că au evoluat extrem de rapid. Uneori nici furnizorii acestor tehnologii nu au nu au o viziune completă asupra modului în care lucrurile vor evolua, iar din această perspectivă reglementările sunt utile chiar dacă apar cu o inevitabilă întârziere.

Articole asemănătoare