Ecosistemul NOD Academy și Modex aduc tehnologia Blockchain mai aproape

28 Iunie 2022 Timp de citire: 7 minute

În luna mai, am adăugat în portofoliul de soluții și tehnologii un nou brand, una dintre cele mai inovative companii tech lansată de antreprenori români: Modex. Oferim astfel, prin ecosistemul de parteneri NOD, un set de produse bazate pe blockchain, o tehnologie de avangardă, care îşi face loc în tot mai multe domenii de activitate.

Noutatea adusă de Modex pe piaţă este Modex Blockchain Database® , un middleware care combină o bază de date şi un blockchain, şi poate fi adoptată uşor de organizaţii publice sau private, care nu au cunoştinţe / specialişti în blockchain. 

De ce este blockchain o tehnologie atât de importantă?

Pentru că poate schimba fundamental multiple activităţi umane, sociale și economice, prin capacitatea de a urmări o tranzacţie şi a-i oferi acesteia un caracter imuabil. Blockchain poate astfel garanta veridicitatea unui registru digital, indiferent dacă este vorba despre un contract comercial, dreptul de licenţă asupra unui produs electronic sau legalitatea unui vot online.

Democratizarea accesului la tehnologii de avangardă

Cunoscută cu precădere prin asociere cu monedele virtuale, tehnologia blockchain are o aplicabilitate mult mai extinsă în realitate. Practic orice activitate care are o nevoie critică pentru securizarea şi păstrarea caracterului nealterabil al datelor poate utiliza blockchain: administraţie publică, finanţe, servicii medicale, vot etc. Totuşi, chiar şi pentru multe companii IT, blockchain rămâne o nişă greu de accesat, cu precădere din cauza lipsei specialiştilor şi expertizei. Aici apare însă schimbarea generată de Modex.

Cu ajutorul Modex Blockchain Database® , companiile pot transforma orice bază de date tradiţională (Oracle, Microsoft SQL etc) într-una descentralizată, care va oferi avantajele intrinseci ale tehnologiei blockchain: transparență, imuabilitate și securitate.

Modex democratizează integrarea blockchain în proiecte de business, deoarece simplifică adopţia şi elimina nevoia de a investi în resurse dedicate.  Lansat în 2019, Modex Blockchain Database® este deja un produs matur, utilizat de companii ca BCR şi UIPath în diverse proiecte şi pe care Microsoft l-a integrat în Azure Marketplace încă din 2020.

Prin Azure Marketplace, Modex permite oricărei companii să acceseze tehnologia blockchain ca serviciu în doar câteva minute, prin intermediul unui configurator de tip wizard. Microsoft oferă infrastructura de tip computing (maşini virtuale, stocare), iar Modex funcţionalităţile de blockchain şi baze de date, precum şi facilităţile de configurare. Prin această abordare, Modex revoluţionează modul în care poate fi utilizată tehnologia blockchain, atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru clienţii finali.

Din acest an, orice client NOD are acces la soluția patentată Modex Blockchain Database® (BCDB) pentru a crește nivelul de securitate, încredere și performanță a bazelor de date pe care le utilizează în proiecte. Este cea mai solidă metodă de a consolida partajarea și trasabilitatea datelor sau a proceselor de audit atât în mediul privat, cât şi în cel public. Prin parteneriatul cu Microsoft, Modex oferă practic blockchain as a service.

Modex a dezvoltat însă și alte produse de nivel enterprise: platforma low-code Corion, soluția de stocare DataVault și platforma eVoting, de asemenea bazate pe blockchain. Complementar acestor produse, Modex va asigura training de specialitate echipelor Network One Distribution, precum și clienților interesați, oferindu-le informații relevante și suport pentru implementarea tehnologiei blockchain în activitatea lor specifică.

Finanțări europene pentru Blockchain

Comisia Europeană a înţeles rolul tehnologiilor de avangardă în dezvoltarea economică a Uniunii. Prin urmare, a aprobat mai multe programe de finanţare şi granturi care vizează adoptarea unor tehnologii digitale avansate precum: inteligență artificială, cloud computing, blockchain, IoT, High Performance Computing etc.

Programul Național de Digitalizare pentru IMM-uri, recent aprobat de autorități, va oferi sprijin și finanțare atât pentru încurajarea utilizării tehnologiilor inovatoare, cât și pentru accelerarea ritmului de digitalizare al companiilor românești. Valoarea totală a finanţărilor disponibile prin aceste scheme de finanţare depăşeşte 350 de milioane euro. Tehnologia blockchain joacă un rol vital în acest program întrucât oferă numeroase oportunități pentru organizațiile publice și private care doresc să-și eficientizeze operațiunile sau să crească gradul de încredere în date și tranzacții.

Prin acest program, România va sprijini companiile care dezvoltă produse și servicii inovatoare în următoarele arii tehnologice: internet of things (IoT), orașe inteligente, digitalizare industrială, inteligență artificială, realitate augmentată, tranzacții electronice, securitate cibernetică, big data, blockchain, guvernare electronică și servicii digitale de sănătate și asistență medicală.

Utilizarea blockchain se va extinde considerabil în următorii ani, pe măsură ce tot mai multe proiecte vor fi finalizate, iar rezultatele vor fi cunoscute pe scară largă. Mediul de afaceri a înţeles însă potenţialul acestei tehnologii. 81% dintre participanţii la Deloitte’s 2021 Global Blockchain Survey consideră că blockchain este o tehnologie scalabilă care intră acum în etapa de adopţie generalizată. Astfel, nu e de mirare că piaţa blockchain a atins deja o valoare de cca 3 miliarde USD în 2021 cu 68.4% prognoză anuală medie de creştere pentru intervalul 2022-2028, date conform companiei de analiză Quadintel.

Pentru mai multe informații despre soluțiile Modex și integrarea tehnologiei blockchain în proiectele de digitalizare pe care le derulați, planificați o discuție chiar acum cu unul dintre partenerii ecosistemului NOD Academy.

Articole asemănătoare