Cloud on premises cu HPE GreenLake

08 Noiembrie 2021 Timp de citire: 5 minute

În ultima decadă, cloud-ul a schimbat fundamental modul în care companiile consumă serviciile IT. O evoluție similară oarecum celei prin care a trecut industria muzicală la începutul anilor 2000, atunci când a fost obligată să renunțe la modelul tradițional de livrare a înregistrărilor fizice – „Buy the album!“ – în favoarea platformelor digitale de distribuție și a serviciilor de streaming cu abonament.

În cazul utilizării cloud-ului public în mediul enterprise, schimbarea a fost făcută de bunăvoie. Organizațiile adoptă modelul de livrare as-a-Service pentru că le asigură niveluri superioare de scalabilitate și agilitate, creșterea eficienței și reducerea costurilor, precum și dezvoltarea de noi modele de business.

Nu orice aplicații, workload-uri sau date pot fi migrate însă în cloud-ul public. Cerințele stricte de performanță, securitate și conformitate fac ca aproape 70% dintre aplicațiile enterprise să ruleze încă în medii on-premises, conform datelor IDC. Chiar dacă sunt conștiente de aceste limitări, toate organizațiile vor să beneficieze în infrastructurile proprii de aceeași flexibilitate, viteză de reacție și reducere a costurilor pe care le-o asigură cloud-ul.

HPE GreenLake permite companiilor să valorifice avantajele modelului on-demand, combinând într-o singură ofertă agilitatea și economia cloud-ului public cu securitatea și performanțele mediilor on-premises.

Cum arată oferta HPE GreenLake?

Prin GreenLake, HPE livrează sisteme complete, care includ atât componentele hardware, cât și cele software, precum și servicii cloud. Sistemele sunt preconfigurate astfel încât să poată fi utilizate rapid, iar modelul de plată este pe bază de abonament lunar și are o structură de preț de tipul „Pay-for-use“, similară serviciilor cloud. Complementar, HPE se ocupă de managementul întregului ciclu de viață al sistemelor, de la instalare, configurare și personalizare, până la mentenanță și suport.

HPE GreenLake

Oferta HPE GreenLake conține mai multe tipuri de „pachete“ special proiectate pentru a rula diferite tipuri de workload-uri. De exemplu, pentru companiile care vor să își consolideze și optimizeze utilizarea resurselor virtualizare, HPE oferă un pachet dedicat de produse, soluții și servicii care creează o infrastructură de VM-uri flexibilă și scalabilă.

Oferta este variată – pachetul poate conține soluția de infrastructură hiperconvergentă SimpliVity, cea de Software-defined-infrastructure Synergy, servere ProLiant DL, medii de stocare Nimble, dar și de la alți vendori ca Docker, Hadoop, SAP HANA, Nutanix, Vmware etc., cât și servicii cloud Azure sau AWS.

HPE are oferte dedicate nu doar pentru virtualizare, ci și pentru backup, securitate, stocare, containerizare, Machine Learning, Big Data, SAP HANA, Private Cloud, VDI, HPC etc, iar oferta se extinde constant.

De exemplu, în septembrie HPE a lansat 2 noi servicii cloud: „GreenLake for analytics“ – care unifică serviciile de analiză a datelor indiferent dacă acestea se află în infrastructuri on-premises, medii Edge sau în cloud – și „GreenLake for data protection“, care introduce servicii de Disaster Recovery pentru a veni în ajutorul companiilor confruntate cu atacuri ransomware. La acestea, HPE a adăugat și „Edge-to-Cloud Adoption Framework“, un set complet de metodologii și unelte de automatizare destinat să reducă riscurile adopției și să crească eficiența serviciilor cloud.

Avantajele directe ale ofertei HPE GreenLake

HPE GreenLake beneficiază de mai multe avantaje competitive proprii, primul dintre acestea fiind pachetul de servicii Pointnext, prin care HPE asigură implementarea, managementul și suportul fiecărei oferte. Pointnext include un portofoliu extins de servicii end-to-end – de la cele de identificare și analiză a nevoilor, până la monitorizarea, administrarea și optimizare sistemelor instalate, care reprezintă un diferențiator-cheie față de ofertele similare de închiriere a echipamentelor hardware. Serviciile Pointnext sunt disponibile la nivel global, fiind asigurate de 23.000 de specialiști care realizează anual peste 11.000 de proiecte.

HPE GreenLake

Cel de al doilea atu propriu ofertei HPE este reprezentat de platforma GreenLake Central, care asigură companiilor o consolă unică de management a operațiunilor IT și vizibilitate atât asupra infrastructurilor proprii, cât și în mediile cloud. Prin intermediul HPE GreenLake Central, clienții pot accesa servicii de monitorizare a utilizării, costurilor, performanței, nivelului de securitate, cerințelor de conformitate etc.

Al treilea diferențiator-cheie este reprezentat de HPE GreenLake Lighthouse, o platformă cloud securizată nativ, lansată în iunie, prin intermediul căreia companiile pot rula rapid servicii cloud în orice locație on-premises, fie că este vorba de centrul propriu sau în arhitecturi de tip Edge.

Nu în ultimul rând, HPE GreenLake se evidențiază prin modul în care pot organizațiile accesa oferta HPE, viteză de livrare și modelul de taxare „Pay-per-use“. Procesul de selecție este simplu – companiile aleg din pachetele dedicate componentele hardware, software și serviciile de care vor să beneficieze, comparând diferite scenarii de utilizare și tipuri de workload-uri, precum și sistemul online de evaluare a costurilor.

Organizațiile pot opta pentru sisteme preconfigurate end-to-end sau pentru soluții modulare care pot fi adaptate cerințelor specifice. Odată aleasă oferta – experții HPE pot oferi servicii de consultanță complete – și plasată comandă, HPE se angajează să o livreze în mai puțin de 14 zile și să o instaleze, configureze și dea în funcțiune cât mai rapid posibil.

Câștigurile asigurate sunt solide și greu de ignorat – conform analizelor IDC și Forrester, companiile care utilizează HPE GreenLake obținând:

Un beneficiu specific ofertei HPE GreenLake constă în faptul că organizațiile pot accesa imediat resurse suplimentare de procesare, stocare, conectivitate în infrastructurile on-premises, produsele livrate venind cu capacități adiționale pentru a acoperi creșterea nevoilor de consum. HPE nu taxează clienții pentru aceste extra-capacități până în momentul în care sunt folosite, iar aceștia pot urmări costurile prin sistemul de monitorizare a utilizării.

HPE GreenLake permite organizațiilor să beneficieze de avantajele modelului cloud în propriile infrastructuri, pe care le pot scala flexibil, în pas cu evoluția nevoilor și ținând sub control costurile. Pentru mai informații despre avantajele competitive ale ofertei HPE, contactaţi reprezentantul regional NOD.

Articole asemănătoare