5 avantaje ale tehnologiei SD-WAN pretabile pentru orice companie

16 Octombrie 2023 Timp de citire: 7 minute

Software Defined Wide Area Network, pe scurt SD-WAN, este una dintre cele mai populare tehnologii IT ale momentului. Chiar dacă nu strălucește în lumina reflectoarelor, precum vedetele momentului, Generative AI sau HyperAutomation, numărul fanilor săi crește rapid.

Iar acest lucru o demonstrează cel mai bine cifrele. Conform analiștilor de la Markets & Markets, valoarea pieței SD-WAN a fost anul trecut de 3,4 miliarde USD, iar în 2027 va ajunge la 13,7 miliarde USD. Ceea ce înseamnă un ritm anual de creștere de aproximativ 32%, cu care puține tehnologii IT se pot lauda în prezent.

O tehnologie matură pentru nevoile de azi

Este adevărat însă că, pentru a ajunge la aceste rezultate, a fost nevoie de aproape 10 ani. SD-WAN valorifică acum din plin avantajele maturității sale, răspunzând unor nevoi de strictă actualitate pentru foarte multe companii care se confruntă cu probleme generate:

Sunt nevoi universal valabile în contextul actual, în care transformarea digitală a proceselor de business a devenit o condiție esențială nu doar pentru asigurarea performanței afacerii, ci chiar a supraviețuirii ei.

Este explicabil deci de ce arhitectura SD-WAN devine tot mai populară de la an la an. Dar, înainte de a vorbi de răspunsurile concrete oferite de tehnologie, trebuie să pornim de la…

… ce este SD-WAN?

Într-o definiție simplificată, SD-WAN este o tehnologie de rețea care permite crearea unei arhitecturi WAN virtuale. Prin intermediul acesteia, companiile pot să utilizeze orice combinație de conexiuni de care dispun – MPLS, LTE, 5G, servicii de acces direct la internet etc. – pentru a conecta în siguranță utilizatorii la aplicații. Indiferent unde ar rula acestea – în infrastructuri propri, centre de colocare, cloud-uri publice sau medii hibride.

SD-WAN este o evoluție a arhitecturii tradiționale WAN. În modelul clasic, traficul de intrare și ieșire al sucursalelor unei companii trece obligatoriu prin sediul central și/sau centrul de date pentru a se verifica și respecta cerințele de securitate.

La momentul actual, acest model nu mai este eficient pentru că irosește lățimea de bandă și adaugă latență, afectând performanța aplicațiilor și randamentul utilizatorilor finali. De aceea, tot mai multe companii au nevoie de o soluție care să le permită să trimită traficul de la sucursale direct în internet, fără a renunța însă la cerințele de securitate.

SD-WAN rezolvă această problemă pentru că asigură pe lângă securitate, performanța și reziliența conexiunilor și prioritizează traficul în funcție de cerințele specifice ale aplicațiilor și nivelul lor de criticitate.

Sună complicat, însă, de fapt, SD-WAN simplifică arhitectura tradițională WAN și – foarte important – îmbunătățește securitatea rețelei.

Care sunt avantajele SD-WAN?

1. Îmbunătățește experiența utilizatorului final

Spre deosebire de modelul WAN tradițional, care folosește conexiuni MPLS costisitoare, arhitectura SD-WAN nu necesită trecerea traficului prin sediul central și/sau centrul de date. Astfel sucursalele sau punctele de lucru pot să se conecteze mai ușor și mai rapid direct la internet. Acest lucru se traduce printr-o performanță crescută, o latență mai mică și o conectivitate mai bună. De asemenea, reduce timpul și efortul necesar pentru configurarea și gestionarea conectivității sucursalelor, astfel încât utilizatorii au acces mai rapid la aplicații, servicii și date.

2. Simplifică operațiunile

Arhitecturile WAN clasice devin în timp tot mai “stufoase”, iar managementul lor tot mai complicat, ajungând să consume timp, resurse umane și financiare consistente. Lucru total de nedorit în contextul actual, când companiile sunt interesate să-și crească nivelul de agilitate, scalabilitate și să reducăcosturile. SD-WAN permite organizațiilor să utilizeze o largă varietate de conexiuni, MPLS, LTE, 5G, VPN etc., folosind politici de rutare automate și inteligente. Tehnologia utilizează o funcție de control centralizată pentru a direcționa traficul în mod automat în funcție de resursele disponibile, nivelul lor de încărcare, parametrii de calitate ai aplicațiilor, etc.. SD-WAN oferă un control centralizat și asigura un nivel superior de scalabilitate, facilitând astfel integrarea de noi utilizatori și birouri de la distanță. Acest lucru înseamnă că echipele IT și de rețea nu mai trebuie să piardă zile întregi deplasându-se pentru a reconfigura dispozitivele de rețea.

3. Reduce costurile pentru sucursale

Modelul clasic de direcționare a traficului de la sucursale către centrul de date/sediul central și înapoi nu generează doar pierderi de performanță, ci și costuri. Echipele IT au nevoie de echipamente la fața locului, ceea ce necesită investiții și costuri suplimentare de operare și mentenanță. În plus, conexiunile MPLS de la operatorii de telecomunicații nu sunt deloc ieftine. SD-WAN reduce drastic costurile cu asigurarea lățimii de bandă necesare și nu necesită același nivel de investiții în hardware și nici în ceea ce privește personalul IT.

4. Facilitează utilizarea mediilor multi-cloud

În prezent, un angajat utilizează, în medie, între 10 și 20 de servicii cloud în interes profesional (Microsoft 365, Google Suite, Dropbox, Box etc.). Arhitectura SD-WAN facilitează acest lucru eliminând nevoia rutării traficului prin sediul central al companiei. Însă acest lucru nu înseamnă că se elimină și controlul asupra modului în care sunt accesate și utilizate serviciile cloud. SD-WAN permite companiilor să monitorizeze în timp real conexiunile, asigurând vizibilitate extinsă și instrumente de management dedicate.

5. Consolidează securitatea rețelei

Unul din motivele importante care stau la baza popularității SD-WAN este faptul că permite îmbunătățiri majore în ceea ce privește securitatea rețelei. SD-WAN asigură nu doar o vizibilitate extinsă asupra modului în care sunt utilizate conexiunile unei companii, ci și aplicarea automată a politicilor de securitate la nivelul întregii rețele.

SD-WAN oferă în plus departamentelor IT posibilitatea de a realiza facil și rapid  segmentări de rețea pe baza identității utilizatorilor și/sau a rolurilor acestora. Funcționalitățile de securitate integrate nativ permit totodată detectarea și prevenția intruziunilor, inspecția și filtrarea pachetelor de date, securizarea conexiunilor prin criptare etc.

Din acest motiv numeroase companii adoptă SD-WAN ca bază pentru dezvoltarea arhitecturilor de securitate de tipul Zero Trust, valorificând astfel funcționalitățile de management centralizat și automatizat al conectivității și securității rețelei.

SD-WAN în portofoliul NOD

Prin intermediul NOD, puteți avea acces la unul dintre cei mai performanți furnizori de soluții SD-WAN: HPE Aruba Networks. Parte din HP Enterprise,  în 2022 Aruba fost numit lider in Gartner® Magic Quadrant™ for SD-WAN pentru al cincilea an consecutiv.

Aruba a dezvoltat soluția EdgeConnect SD-WAN pentru a transforma rețelele tradiționale în rețele inteligente, agile și sigure, astfel încât organizațiile să poată să gestioneze mai eficient traficul de date și să-și optimizeze resursele în funcție de nevoile lor în continuă schimbare.

Aruba SD-WAN se bazează pe tehnologii de virtualizare și abordează principalele provocări ale rețelelor moderne, cum ar fi creșterea cererii de lățime de bandă, securitatea rețelei și flexibilitatea operațională. Iată câteva dintre funcționalitățile cheie ale soluției:

Aruba SD-WAN aduce beneficii semnificative pentru organizații, cum ar fi îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea costurilor de administrare și îmbunătățirea securității rețelei. Cu această soluție, companiile pot gestiona cu ușurință cerințele tot mai complexe ale rețelelor de date și pot asigura o experiență de utilizare optimă pentru angajați și clienți.

Dacă doriți să analizați beneficiile aduse de tehnologia SD-WAN, o discuție cu un reprezentant NOD este cel mai bun început.

Articole asemănătoare