4 motive pentru a investi într-o rețea performantă

24 Februarie 2023 Timp de citire: 7 minute

Pentru o companie, infrastructura de rețea este asemenea sistemului circulator pentru corpul uman. Toate datele circulă prin infrastructura de reţea, indiferent dacă vorbim despre interogarea unei baze de date din sistemul ERP, trimiterea unui email, imprimarea unui document sau accesarea unui serviciu cloud. Cablată sau wireless reţeaua este un element esenţial pentru că angajaţii unei companii să fie eficienţi, iar productivitatea să nu fie afectată.

Pentru aceasta, infrastructura de reţea trebuie să fie întotdeauna disponibilă, performantă, sigură şi uşor de administrat. Totodată rețeaua trebuie să fie suficient de flexibilă încât să poate susţine creşterea numărului de utilizatori, a suprafeţei acoperite şi a locaţiilor, sau extinderea numărul de echipamente conectate (servere, stocare, copiatoare, scanner, dispozitive IoT etc).

În epoca digitală, căderea reţelei este sinonimă cu întreruperea activităţii, însă nici scăderea performanţei rețelei nu este o situaţia pe care utilizatorii să o tolereze ușor. Din aceste motive, 95% dintre participanţii (angajaţi cu funcţii de business şi IT) la un sondaj derulat de Aruba Networks, o companie din cadrul Hewlett Packard Enterprise (HPE) consideră că infrastructura de reţea este importantă sau foarte importantă pentru atingerea obiectivelor unei companii.

Dincolo însă de procente, să analizăm împreună care este valoarea de business a unei reţele de date şi ce avem nevoie ca aceasta să funcţioneze în parametrii de performanţă.

4 motive pentru care merită să investești într-o infrastructură de rețea performantă

Fără doar şi poate, reţele de date au devenit o utilitate, asemenea electricităţii şi apei curente. Dar acesta nu înseamnă că trebuie doar să existe, ci să și funcţioneze după anumiţi parametri de calitate. Prin urmare, o reţea performantă trebuie să susţină:

Dezvoltarea activității

Deschiderea unui nou punct de lucru (magazin, terasă, atelier, depozit), implementarea unui sistem de gestiune bazat pe cititoare de coduri de bare, lansarea unui portal clienţi care să permite preluarea automată a comenzilor în sistemul CRM, creşterea numărului de angajaţi etc sunt doar câteva exemple de acţiuni din viaţa unei companii care se dezvoltă. Reţeaua trebuie să fie suficient de modernă şi performanţă pentru a susţine implementarea facilă a unor astfel de proiecte. O reţea veche, depăşită moral nu va ţine pasul şi va încetini dezvoltarea companiei.

Performanța aplicațiilor de business

Atunci când utilizatorii accesează o aplicație de business se aşteaptă ca aceasta să răspundă rapid, fără intârzieri, pentru a-şi derula activitatea fără oprelişti și a-şi concentra atenţia exclusiv pe lucruri care contează. Dacă în schimb sistemul ERP răspunde greu, sesiunea de videoconferinţă rulează sacadat sau încărcarea unor fişiere multimedia durează, utilizatorii vor fi nemulţumiţi. O reţea bazată pe tehnologii vechi nu are funcţionalităţi inteligente de rutare a traficului în funcţie de priorităţi. Similar, o infrastructură de rețea performantă va permite un back-up rapid al  tuturor datelor relevante și prin urmare diminuarea riscurilor asociate pierderii accidentale sau compromiterii datelor.

Experiența clienților

Toată lumea doreşte acces la un Wi-Fi puternic şi cu acoperire maximă, indiferent dacă este vorba de o terasă, un hotel, un spaţiu de birouri sau o conferinţă. Astăzi, o reţea slabă afectează direct experienţa clienţilor, iar scuzele nu ajută. În review-urile de pe site-urile de rezervări online, precum booking.com problemele legate de reţea (semnal slab sau conectivitate dificilă) sunt printre cele mai frecvente aspecte negative semnalate de turişti. La interior sau în aer liber, o reţea modernă oferă aceeaşi experiență pozitivă, indiferent de scenariul de utilizare.

Securitatea datelor și utilizatorilor

Creșterea masivă a incidentelor cibernetice din ultimii ani face impetuos necesară crearea unor reţele cu elemente avansate de protecţie. O reţea modernă şi performanţă integrează echipamente şi aplicaţii care pot detecta traficul anormal și ameninţările cibernetice şi pot stopa atacurile înainte să generează prea multe pagube. Totodată, o rețea modernă permite adoptarea facilă a unor concepte noi, precum Zero Trust și SASE (Secure Access Service Edge).

Ce înseamnă o infrastructură de rețea performantă?

O reţea este la fel de performantă ca echipamentele care o compun. Din acest motiv, NOD are în portofoliu echipamente de reţea Aruba Networks, o companie HPE, care a fost numită în 2022 (consecutiv în ultimii 17 ani) lider în Gartner Magic Quadrant pentru reţele cablate şi wireless dedicate companiilor.

Oferta Aruba Networks este foarte extinsă, de la puncte de access wireless (Wireless Access Point /AP) la switch-uri şi alte produse că acoperă nevoile diferitelor industrii cum ar fi birouri, spații comerciale, şcoli sau alte locaţii în care oamenii sunt conectaţi în rețea în același timp.

Acces Point-urile Aruba Networks combină performanța cu simplitatea, sunt conforme cu standardul Wi-Fi 6 şi sunt disponibile în cele mai diverse formate, pentru interior şi exterior sau în carcase cauciucate pentru utilizare în condiţii neprielnice de temperatură şi umiditate. La exterior, echipamentele Aruba Networks pot oferi conectivitate pentru suprafeţe extinse sau pentru număr ridicat de persoane conectate simultan, cum ar fi un spectacol în aer liber.

Aruba Networks are produse dedicate şi pentru angajații cu regim de muncă hibrid.  Aceste Acces Point-uri sunt complet auto configurabile, astfel încât utilizatorul care lucrează de acasă trebuie doar să conecteze cablul de internet, pentru a lucra în siguranţă în reţeaua companiei.

Portofoliul Aruba Networks include şi echipamente avansate pentru reţele de date complexe. Switch-urile Aruba Networks oferă securitate, fiabilitate și ușurință de utilizare indiferent dacă sunt utilizate la sediul central sau în filiale, în reţele cablate sau wireless.

Pot fi instalate uşor mulţumită funcţionalităţilor de tip zero touch provisioning şi integrează instrumente avansate de administrare şi securitate, precum şi servicii cloud.

Pentru companiile care au trecut masiv la cloud și operează medii IT hibride și distribuite, Aruba Networks oferă EdgeConnect SD-WAN, o arhitectură de reţea virtuală, ce permite folosirea oricărui tip de conexiune: Internet, VPN, MPLS, 4G, 5G pentru a conecta în siguranță utilizatorii la aplicații şi servicii cloud.

O astfel de reţea permite aplicarea centralizată a politicilor de acces şi securitate, automatizarea sarcinilor de administrare, precum şi prioritizarea şi accelerarea performanţei aplicaţiilor de business în funcţie de importanța acestora.

Cu Aruba Networks, astfel de arhitecturi virtuale sunt acum disponibile inclusiv companiilor mici şi mijlocii din România.

NOD este partener oficial Aruba Networks şi pune la dispoziţia oricărei companii cele mai performante echipamente şi soluţii Aruba Networks. Dacă derulaţi un proiect care necesita tehnologii de la Aruba Networks sau pur şi simplu doriţi să construiţi o infrastructură de reţea performantă şi fiabilă, contactaţi cel mai apropiat reprezentant NOD.

Articole asemănătoare