TP-Link Omada SDN permite creșterea rapidă a numărului de utilizatori mobili

08 Februarie 2023 Timp de citire: 7 minute

TP-Link Omada SDN, funcționalități Enterprise la preț SMB

Creșterea dependenței de Wi-Fi obligă companiile să caute soluții care să asigure performanțe superioare ale rețelei, dar totodată un management simplificat. Pentru a înțelege mai bine cerințele beneficiarilor, recomandăm TP-Link Omada SDN, o soluție integrată hardware și software, special concepută pentru a reduce efortul de implementare și utilizare a tehnologiei Software-Defined Network (SDN).

Rețelele Wi-Fi nu mai sunt demult un lux. Astăzi, adopția extinsă a mobilității în mediul enterprise a transformat rețelele wireless într-o resursă critică pentru majoritatea companiilor. Totuși, în numeroase cazuri, abordările clasice de management al rețelei nu reușesc să gestioneze eficient creșterea rapidă a numărului de utilizatori mobili și, totodată, să asigure și cerințele de disponibilitate, lățime de bandă și securitate specifice mediilor wireless.

Soluțiile Software-Defined Network (SDN) acoperă toate aceste nevoi, dar accesibilitatea lor a fost pentru mult timp limitată. Pe de o parte, din cauza nivelului de complexitate pe care îl introduce tehnologia SDN, iar pe de alta din cauza investițiilor consistente pe care le presupune trecerea la o arhitectură de rețea Software-Defined și a efortului de implementare aferent. Soluția TP-Link Omada SDN elimină aceste provocări asigurând performanță și securitate la nivel enterprise, implementare rapidă și simplitate în utilizare, totul într-un pachet foarte accesibil.

Ce câștigați utilizând TP-Link Omada SDN

TP-Link Omada este un ecosistem de soluții SDN, care include atât produse hardware: routere, switch-uri și acces point-uri (AP) wireless compatibile Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6, cât și software. Astfel, soluția TP Link aduce utilizatorilor o serie de beneficii evidente:

• FlexibilitateTP-Link Omada SDN acoperă o gama extinsă de scenarii de lucru (vezi mai jos), dar și de implementare. De exemplu, controller-ul rețelei SDN este disponibil atât în versiune hardware, pentru implementări on-premises, software (este gratuit și elimină nevoia de a mai achiziționa un echipament dedicat), dar și Cloud-based, elimină și costurile hardware și nevoia instalării soluției în locația fizică a rețelei.

Administrare centralizată a întregii rețele – interfața unică de control a TP-Link Omada SDN permite managementul centralizat al tuturor echipamentelor de rețea – fixe și furnizează informații și rapoarte în timp real despre distribuția traficului, nivel de accesare al rețelei, evenimente anormale, zonele cu acoperire slabă, etc.

• Eficiență operaționalăTP-Link Omada SDN integrează capabilități de tip Zero-Touch Provisioning care permit implementarea rapidă, de la distanță, a echipamentelor și refolosirea modelelor de configurații utilizate, eliminând riscul apariției erorilor umane.

Calitate superioară a conexiunilorTP-Link Omada SDN utilizează tehnologia proprietară de Intelligent Network Analysis, care depistează automat potențialele probleme de rețea și furnizează recomandări de prevenire și/sau remediere a acestora. Totodată, soluția asigură proactiv calitatea conexiunilor prin monitorizare permanentă a indicatorilor de performanță ai rețelei și reducerea interferențelor Wi-Fi.

Securitate îmbunătățită a rețeleiTP-Link Omada SDN asigură niveluri superioare de protecție prin separarea datelor de management al rețelei de traficul generat de echipamentele terminale, dar și prin integrarea de soluții dedicate de securitate: autentificare multifactor, control acces, VPN, firewall, filtrare (URL/IP/MAC), criptare (WPA3) etc.

• Disponibilitate garantată de 99,99% – soluțiile TP-Link Omada SDN au un nivel superior de fiabilitate, sunt special concepute pentru a opera în medii high-density și integrează funcționalități avansate de depistare automată a defecțiunilor, atribuire a resurselor disponibile în funcție de nivelul de încărcare, etc.

TP-Link Omada SDN, scenarii de utilizare

Performanță și flexibilitatea soluțiilor TP-Link Omada SDN acoperă o gama extinsă de cerințe și scenarii de utilizare. Iată câteva dintre cele mai uzuale:

Sedii de companii, clădiri de birouri – echipamentele TP-Link Omada SDN asigură gestionarea centralizată atât a rețelelor fixe, cât și a celor wireless, prioritizând alocarea și partajarea reurselor de rețea în funcție de mai mult criterii – cerințe de lățime de bandă, latență, nivel de criticitate al aplicațiilor, categorii de utilizatori, etc. Complementar, TP-Link Omada SDN oferă soluții VPN Site-to-Site și Client-to-Site pentru ca utilizatorii externi să poată accesa în mod securizat resursele companiei din afara rețelei. Echipamentele TP-Link Omada sunt fiabile, compacte și ușor de montat și oferă o arie de acoperire Wi-Fi mare în interior.

Studiu de caz: Implementare rețea Wi-Fi TP-Link Omada: Wi-Fi de 5 stele @ Hotel Lebăda Luxury Resort & SPA*****

• Centre comercialeTP-Link Omada SDN permite crearea de rețele fixe și wireless administrate centralizat și securizate, care deservesc atât top managementul și personalul magazinelor, cât și clienții acestora. Astfel, rețeaua poate fi utilizată pentru procesele specifice activităților de retail, dar și pentru livrarea de informații promoționale (prin intermediul funcționalităților specifice de tip Captive Portal), supraveghere video în interior și exterior, etc. AP-urile Omada (Wi-Fi 5 și 6) sunt special concepute pentru a asigura performanțe de top în medii cu o densitate mare de utilizatori și accesări simultane multiple.

Aici puteți vedea un studiu de caz pentru soluția de rețea TP-Link Omada pentru gestionarea conexiunilor simultane în mediile cu mulți clienți Wi-Fi

• Instituții de învățământ – soluția TP-Link Omada SDN este utilizată pe scară largă în domeniul educației, în școli, licee și universități, dar și în cămine. Rețeaua SDN Omada oferă un nivel superior de scalabilitate și acoperire – care poate ajunge până la câteva sute de AP-uri, stabilitate, precum și alocarea inteligentă a resurselor, pentru a asigura calitatea optimă a cursurilor și meeting-urilor online. Funcționalitățile de securitate integrate permit autentificarea personalului didactic și a cursanților, identificarea profilurilor de utilizatori, opțiuni de acces VPN, filtrare URL/IP/MAC, detectarea și protejarea echipamentelor terminale, etc.

• Evenimente (indoor sau outdoor) – soluțiile TP-Link Omada SDN sunt special concepute pentru a putea deservi locații cu sute sau chiar mii de clienți Wi-Fi, precum concerte în aer liber, conferințe, festivaluri etc. AP-urile High-Density de la TP-Link au capacitatea de a acoperi distanțe mari și de a penetra pereții, suportând până la câteva sute de utilizatori simultani. Pentru a răspunde cerințelor specifice, soluția SDN oferă funcționalități dedicate de Load Balancing, pentru alocarea dinamică a numărului de utilizatori pe AP-urile disponibile, Auto Channel Selection, pentru eliminarea interferențelor dintre canale, Band Steering, pentru conectarea automată în funcție de nivelul de încărcare etc.

Componentele de baza ale soluției TP-Link Omada SDN

ER8411 – router Omada VPN cu două porturi 10GE SFP+ și până la 10 porturi WAN, funcționalități de management centralizat, monitorizare inteligentă, Zero-Touch Provisioning și capacități avansate de securitate (firewall, protecție DoS, filtrare IP/MAC/URL, criptare, VPN, etc.)

TL-SG3210XHP-M2 – switch ultrarapid cu 8 porturi de 2,5 Gbps PoE pentru Wi-Fi 6, 2 porturi de 10Gbps SFP, management centralizat în Cloud, funcționalități de securitate integrate și optimizare pentru aplicații audio-video.

EAP660 HD și EAP670 – Access Point-uri Wi-Fi 6 cu port Ethernet de 2,5 Gbps, management centralizat din Cloud, monitorizare inteligentă, Zero-Touch Provisioning și tehnologie Omada Mesh pentru medii aglomerate.

OC300 – controler hardware Omada care asigură administrarea centralizată pentru până la 500 de AP-uri, 100 de switch-uri și 100 de routere. Monitorizează și administrează echipamentele rețelei on-site și ajută administratorii să identifice și să soluționeze rapid problemele apărute în rețea.

Soluțiile SDN au deveni o necesitate în contextul creșterii dependenței de rețelele wireless. TP-Link Omada SDN face tehnologia Software-Defined accesibilă și foarte ușor de valorificat. Pentru o implementare corectă, specialiştii NOD şi partenerii noștri tehnologici vă stau la dispoziţie.

Articole asemănătoare