Protecție extinsă pentru utilizatorii casnici cu Kaspersky

27 Septembrie 2021 Timp de citire: 6 minute

Zilnic citim despre atacuri informatice asupra băncilor, despre spitale afectate de ransomware sau companii care se luptă cu breșe de securitate apărute peste noapte. În schimb, foarte rar aflăm detalii despre riscurile de securitate cu care se confruntă „utilizatorul casnic“, deşi amenințările la nivel de „home user“ nu sunt deloc puține.

Numai în ultima lună, conform datelor CERT, consumatorii casnici de servicii și aplicații online s-au confruntat cu:

  • vulnerabilitate de tip zero-day a Internet Explorer care pune în pericol utilizatorii de Microsoft Office
  • campanii de phishing în care le este solicitată dovada vaccinării
  • malware-ul Joker care afectează mai multe aplicații din Google Play Store
  • troianul Triada, ascuns într-o versiune modificată a WhatsApp
  • o nouă campanie de phishing pe DocuSign
  • un malware de Android care fură credențiale din peste 100 de aplicații bancare
  • dispozitive de stocare de tip NAS vizate de ransomware

Sunt câteva dintre cele mai „populare“ și actuale amenințări depistate de experții în securitate. Dar e puțin probabil ca un consumator casnic, chiar dacă face parte din categoria „Power user“, să fie la curent cu toate aceste riscuri sau să știe cum să le preîntâmpine și să le gestioneze eficient. Deși tot mai mulți conștientizează corect riscurile de securitate, nu sunt mulți utilizatori casnici dispuși să își și bată capul zilnic cu așa ceva.

Lucrurile s-au complicat în ultimii ani

De câțiva ani buni, calculatoarele, laptopurile, smartphone-urile și tabletele personale nu mai sunt folosite doar pentru „entertainment“, ci și pentru cumpărături, verificarea conturilor bancare, accesarea serviciilor medicale etc. Mai mult, modelul lucrului de acasă, adoptat pe scară largă în ultimele 18 luni, a făcut că situația să devină delicată.

Conform noii ediții a raportului anual realizat de Kaspersky,  Consumer IT Security Risks Report 2021, 80% dintre utilizatorii casnici care lucrează de acasă își folosesc calculatoarele personale pentru activități profesionale, și o fac cu sau fără acordul companiei pentru care lucrează, în condițiile în care mai mult de jumătate (51%) au primit din partea angajatorului un device dedicat pentru lucrul de acasă.

Mai mult însă, mai bine de o treime (35%) din persoanele care lucrează de acasă își partajează calculatorul cu ceilalți membri ai familiei. Iar 13% cu copiii.

Riscurile au crescut exponenţial

Amestecul acesta de utilizări și utilizatori nu ajută la creșterea nivelului de securitate. Din contră, folosirea unui echipament „la comun“ crește riscul distrugerii accidentale a datelor importante, dar și gradul de expunere la amenințări.

Aceasta pentru că hackerii au învățat, de exemplu, cum să exploateze pasiunea pentru gaming. Până acum o lună, mii de utilizatori au găzduit fără să știe pe calculatoarele proprii crypto-miner-ul Crackonosh, ascuns în versiunile jocurilor NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 sau Jurassic World Evolution descărcate de pe site-urile de torrent. Există malware infiltrat însă și în modpack-urile Minecraft sau pe Discord.

Utilizarea intensivă a rețelelor sociale este și ea folosită de hackeri – în iulie, de exemplu, pe Facebook a fost o invazie de mesaje-capcană de tipul „Seamănă cu tine“ sau „Apari în acest video“, care conțineau un link malițios. Accesarea lui fie redirecționa utilizatorul către un site de phishing, unde îi erau „extrase“ datele de autentificare la contul de Facebook, fie instala direct un software malițios.

Cum ar fi, de exemplu, un ransomware. Este total greșită ideea că atacurile de acest tip țintesc doar companiile mari, de unde hackerii pot obține recompense consistente – amenințările informatice sunt tot mai diverse sau numeroase și nu mai țin cont de profilul sau tipul de utilizator. Conform studiului Kaspersky citat, mai puțin de o treime (29%) dintre utilizatorii casnici care s-au confruntat cu un ransomware au reușit să își recupereze datele. 56% au plătit „recompensa“ cerută, însă 17% dintre aceștia nu au primit nimic în schimbul banilor.

Soluţii ieftine şi eficiente pentru home useri

Din 1986, când a fost descoperit primul virus conceput pentru a infecta un PC („Brain“ ataca sistemele MS-DOS prin intermediul floppy-diskurilor), au apărut sute de soluții de securitate pentru utilizatorii casnici. Sunt într-atât de multe, încât alegerea devine dificilă, prețul nemafiind un criteriu diferențiator.  Eficiența este cea care dictează, iar la acest capitol Kaspersky este în prezent numărul 1 la nivel mondial, cu mai mult de 90 de teste comparative şi recenzii anul trecut, 60 de clasări pe primul loc şi 77 în top trei.

Cele mai multe „titluri“ au fost cucerite de soluțiile Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security, care sunt în prezent și cele mai populare produse ale companiei. Fiecare dintre ele asigură un nivel superior de securitate, performanță optimizată și simplitate în utilizare, facilitând migrarea la versiunile superioare.

Kaspersky Anti-Virus oferă o soluție de protecție necesară pentru orice PC. Internet Security ridică nivelul așteptărilor sau nivelul de securitate oferind protecția activității digitale pe PC, Mac sau dispozitive mobile și introduce funcționalități avansate precum Application Control, firewall, protecție financiară, control parental, blocarea accesului la site-uri Web periculoase etc. Total Security duce oferta la nivelul superior, introducând opțiuni avansate precum criptare și backup al fișierelor, manager de parole, verificarea reputației aplicațiilor necunoscute, protecție prin virtualizare hardware etc.

Sunt funcționalități utile, dar mai ales necesare în contextul actual. Drept dovadă stau peste 400 de milioane de utilizatori care utilizează în prezent soluțiile de protecție Kaspersky.

Pentru mai multe detalii tehnice despre aceste soluții, dar și alte produse din oferta Kaspersky, contactați reprezentantul regional NOD, la adresa kaspersky@nod.ro.

Articole asemănătoare