Microsoft pariază pe Cloud PC și lansează Windows 365

27 Septembrie 2021 Timp de citire: 6 minute

La doar 2 zile de la lansarea oficială a Windows 365, Microsoft a anunțat suspendarea conturilor de Free trial. Motivul? Numărul mare de potențiali clienți dornici să testeze cum funcționează noul serviciu Cloud PC. Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât oferta Windows 365, lansată oficial pe 2 august, se adresează exclusiv clienților din zona business, cărora le oferă posibilitatea de a utiliza un așa-numit „Cloud PC“, hostat în Azure.

Practic, Windows 365 oferă acces la o instanță Windows 10, dezvoltată cu ajutorul serviciilor Azure Virtual Desktop (AVD), peste care companiile pot instala aplicațiile pe care doresc ca angajații să le utilizeze. Cloud PC-ul poate fi accesat contra unei taxe lunare – a cărei valoare variază în funcție de configurația stabilită – de pe PC-uri cu Windows, Linux sau macOS, dar și de pe tablete cu iOS sau Android și chiar de pe smartphone-uri. Pentru acces, utilizatorii finali au nevoie doar de un browser web (compatibil HTML5) sau de aplicația Microsoft Remote Desktop.

Care sunt „atracțiile“ Windows 365?

Un prim avantaj evident al noii oferte Microsoft este acela că scapă companiile, respectiv departamentele IT, de grija cerințelor de sistem. Este un câștig real având în vedere că, în curând, Windows 365 va oferi și Cloud PC-uri cu Windows 11, care vine cu o serie de cerințe speciale.

Pe de altă parte, noul serviciu Microsoft facilitează adopția politicilor de tip Bring-Your-Own-PC, mai potrivite contextului actual, în care adopția regimului de muncă hibrid se extinde rapid. Câștigurile într-un astfel de scenariu de lucru constau în eliminarea investițiilor inițiale în echipamente (CapEx), dar și în economii operaționale (OpEx) asigurate prin faptul că administratorii pot gestiona și monitoriza centralizat Cloud PC-urile – de la nivel de configurare, provizionare și aplicare de update-uri, până la controlul aplicațiilor care sunt instalate și al serviciilor accesate.

Se elimină astfel riscul utilizării aplicațiilor și serviciilor neautorizate (fenomenul de „Shadow IT“), iar prin faptul că Windows 365 rulează pe infrastructura Azure, companiile beneficiază automat de niveluri superioare de disponibilitate a serviciilor și funcționalități de securitate avansată – ca de exemplu, criptare end-to-end a traficului sau posibilitatea blocării anumitor categorii de utilizatori. Windows 365 este construit pe baza modelului de securitate Zero-trust, iar nivelul de protecție al Cloud PC-ului poate fi crescut prin crearea de politici de securitate specifice în Azure.

Cloud-ul mai oferă însă un avantaj important – oferă companiilor posibilitatea de a stabili configurațiile Cloud PC-urilor în funcție de cerințele specifice anumitor categori de utilizatori. De exemplu, poate fi definită o configurație standard pentru un anumit departament, simplificându-se astfel procesele de creare și înrolare de noi utilizatori. Complementar, prin monitorizarea nivelului de folosire al resurselor alocate, departmentele IT știu în timp real dacă acestea sunt subutilizate sau nu sunt suficiente și pot face ajustările necesare.

La rândul lor și utilizatorii finali beneficiază de o serie de beneficii imediate constând în experiența unitară a spațiului virtual de lucru, indiferent de unde și de pe echipament lucrează, simplificarea operațiunilor de mentenanță pe care trebuie să le realizeze, precum și eliminarea riscurilor de securitate aferente pierderii, distrugerii sau furtului device-urilor.

12 opțiuni de configurare, de la 20 la 160 USD

Microsoft a structurat oferta Windows 365 în două ediții –Business și Enterprise – fiecare cu câte 12 configurații disponibile. Ediția Business se adresează companiilor cu un număr maxim de 300 de utilizatori finali de Cloud PC-uri, în timp ce Enterprise – companiilor mari.

Valoarea abonamentelor Windows 365 pleacă de la 20 dolari și ajunge până la 160. Pentru 20 USD/lună, companiile beneficiază de un Cloud PC cu un 1 vCPU, 2 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare, în timp cea pentru o valoare de 8 ori mai mare oferta constă în 8 vCPU, 32 GB RAM și 512 GB de stocare.

Pentru fiecare din cele două ediții, Microsoft a creat câte 3 configurații „recomandate“: Basic – 31 USD/lună/utilizator, Standard – 41 USD/lună/utilizator și Premium – 61 USD/lună/utilizator. În funcție de pachetul ales, companiile pot beneficia de niveluri diferite de suport pentru aplicațiile Microsoft (mai multe detalii despre ofertă puteți citi aici). În ceea ce privește soluțiile provenind de la alți producători software, Microsoft susține că Windows 365 oferă același nivel de compatibilitate ca și ultimele 3 versiuni Windows (7, 8.1 și 10).

Ce oportunități aduce Windows 365 pentru parteneri?

Windows 365 a fost special conceput cât mai simplu posibil, tocmai pentru a facilita adopția sa, dar oferă multiple oportunități de business partenerilor Microsoft. Dincolo de servicile de consultanță necesare pentru alegerea configuratiilor adecvate sau a tipurilor de licențiere recomandate, în special în cazul ediției Enterprise, există o direcţie de care pot beneficia partenerii Microsoft: proiectul Lighthouse.

Anunţată la sfârșitul anului trecut, iniţiativa este concepută pentru a veni în sprijinul partenerilor, oferindu-le acestora un set de unelte dedicate pentru a realiza diverse soluţii/aplicaţii care să ruleze pe Windows 365. Astfel un partener care oferă managed services poate livra clienţilor un set complet: cloud PC, reţea virtuală, şabloane de aplicaţii verticale etc pe o tehnologie multi-tenant, cu funcţionalităţi superioare de securitate şi acces.

Partenerii de hardware vor avea posibilitatea să vandă diverse echipamente de tip thin client, preconfigurate pe cerinţele anumitor clienţi, inclusiv cu anumite aplicaţii specifice Windows. Cu siguranţă, aceste direcţii se vor contura în viitorul apropiat.

Între timp, Windows 365 pare să se bucure de un succes rapid de piață, iar Microsoft și-a anunțat deja intenția de a diversifica și dezvolta oferta de Cloud PC-uri şi serviciile asociate. Urmăriţi site-ul NOD Academy şi conturile de social media, pentrua fi la curent cu noutăţile din domeniu.

Articole asemănătoare