La doar trei ani după intrarea pe piața roboților software, Microsoft arată că are planuri serioase pentru Power Automate. Cea mai relevantă dovadă este ediția 2022 a Gartner Magic Quadrant for Robotic Process Automation (RPA) în care Microsoft se plaseaz pentru al doilea an consecutiv în secțiunea liderilor. Apropierea Microsoft de furnizorii ”consacrați” ai acestei categorii, ca Uipath și Automation Anywhere este susținută și de adopția extinsă a soluției Power Automate, utilizată în prezent de peste 500.000 de organizații la nivel global. Popularitatea de care se bucură Microsoft Process Automate este dată de mai multe avantaje competitive, greu de egalat de ceilalți competitori de pe piață RPA.
Care sunt atuurile Microsoft Power Automate
Iată, pe scurt, care sunt din perspectiva analiștilor Gartner principalele avantaje ale soluției Power Automate față de restul concurenței:
- Este accesibilă fără niciun cost suplimentar utilizatorilor Windows 10 și Windows 11, care o pot testa și utiliza nelimitat. E adevărat, într-o versiune cu funcționalități reduse, însă Microsoft oferă diverse discount-uri în funcție de sistemul de licențiere.
- Se integrează nativ cu întreg ecosistemul de aplicații Windows și Microsoft 365, dar este compatibilă nu doar cu aplicațiile proprii, ci și cu cele mai populare aplicații enterprise non-Microsoft. Iar suportul se extinde rapid, cu ajutorul unei comunități globale care include deja peste 500 de parteneri de implementare și mai mult de două milioane de utilizatori finali.
- Este livrată din cloud-ul Azure, taxarea fiind per utilizator/lună, însă Microsoft are în plan să introducă începând chiar de anul acesta modelul de plata per consum („Pay per use“). Se elimină astfel una din principalele bariere în adopția RPA și se reduc costurile clienților finali.
- Oferta este variată și se diversifică rapid, incluzând de la conectori API (HTTP/REST, SOAP, Open APIs etc.) și funcționalități avansate – precum cele de Intelligent Document Processing (care vine cu algoritmi de Machine Learning și modele de antrenament integrate) sau posibilitatea autogenerării de fluxuri de lucru prin intermediul capabilităților de Task mining, care identifică automat sarcinile repetitive ce pot fi optimizate prin RPA.
Power Automate, o soluție pentru utilizatori non-tehnici
Nu în ultimul rând, Power Automate se bucură de popularitate deoarece este o platformă de automatizare Low-code. Ceea ce înseamnă că nu necesită competențe tehnice avansate, permițându-le utilizatorilor sistemelor de operare Windows 10 și Windows 11 să își creeze singuri propriile automatizări. Practic, orice utilizator Windows poate folosi soluția Power Automate, care vine preinstalată, folosind unul din cele peste 400 de modele de acțiuni predefinte și/sau funcția de înregistrare, care capturează acțiunile efectuate (utilizând tastatura și mouse-ul).
Cum funcționează Power Automate
Modelele predefinite de acțiuni – „Pre-made actions“ – livrate de Power Automate acoperă o gama mare și variată de scenarii de lucru și permit automatizarea acțiunilor, fiind compatibile cu aproape toate aplicațiile Microsoft, precum și cu tot mai multe soluții third-party. De exemplu, folosind „Pre-made actions“ puteți automatiza procesul de extragere de date din diverse documente sau pagini web și introducerea lor în varii formate de fișiere. Puteți astfel automatiza operațiuni repetitive precum efectuarea comenzilor online, monitorizarea modificărilor de preț, introducerea datelor de facturare și a comenzilor, crearea de copii de siguranță etc.
Prin intermediul funcției de înregistrare, Power Automate dă o și mai mare libertate utilizatorilor, permițându-le să își înregistreze propriile acțiuni și să le convertească în secvențe de automatizare, care la rândul lor pot fi incluse în fluxuri de lucru complexe. Totul este gândit astfel încât să fie simplu, rapid și să nu necesite competențe tehnice.
Oferta Power Automate pentru administratori
Libertatea acordată utilizatorilor finali nu este însă nelimitată. Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, Microsoft își îmbunătățește constant instrumentele de management livrate din cloud, prin intermediul cărora administratorii pot înrola, monitoriza și controla stațiile de lucru care accesează și utilizează platforma Power Automate.
De exemplu, pentru a preveni pierderea datelor sau accesarea neautorizată a acestora, administratorii beneficiază de funcționalități de tipul Data Loss Prevention (DLP), cu ajutorul cărora pot stabili ce tipuri de acțiuni pot fi automatizate și le identifică rapid pe cele care trebuie blocate.
Power Automate & Teams înseamnă eficiență garantată
Una dintre aplicațiile care beneficiază din plin de capabilitățile de automatizare livrate de Power Automate este platforma de lucru colaborativ Teams. Oportunitățile oferite prin utilizarea împreună a celor două soluții sunt numeroase, companiile putând crea și gestiona fluxuri de lucru personalizate pentru:
- optimizarea proceselor de aprobare din cadrul unui proiect, prin colectarea și agregarea automată a tuturor deciziilor luate de membrii echipei
- setarea de alerte și notificări specifice
- postarea de răspunsuri automate la solicitările cele mai frecvente
- trimiterea automată – via Teams Channel – de mesaje tuturor utilizatorilor dintr-un grup
- crearea de grupuri și canale dedicate de comunicare și automatizarea acțiunilor de adăugare/excludere de membri
- provizionarea grupurilor cu informații actualizate în timp real.
Pentru exploatarea oportunităților pe care le livrează Power Automate, puteți apela la serviciile partenerilor NOD.