Digitalizarea educației – o soluție la criza din sistemul de învățământ

09 Martie 2023 Timp de citire: 5 minute

Pandemia de coronavirus a provocat închiderea instituțiilor de învățământ, împiedicându-i pe elevi și profesori să își desfășoare activitățile în clase. Acest fenomen a demonstrat totodată și beneficiile digitalizării educației. Printre cele mai valoroase amintim reducerea absenteismului și a abandonului școlar. Cursurile online i-au ajutat pe mulți copii să rămână în contact cu școala și cadrele didactice, un aspect important pentru România, care potrivit Eurostat, se află încă pe primul loc în topul țărilor europene cu cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala (peste 15%).

În acest context, existența unei platforme digitale ca Microsoft 365 pentru educație care poate fi utilizată de profesori și elevi, inclusiv gratuit, facilitează accesul la educație de la distanță. NOD este distribuitor oficial pentru serviciile cloud Microsoft incă din 2015, iar scolile din România pot avea acces prin partenerii NOD la oricare dintre planurile Microsoft 365 Education.

Eurostat și Institutul Național de Statistică arată că aproximativ 41,5% dintre copiii din România se încadrează în categoria de risc de sărăcie și excluziune socială, în vreme ce 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. În plus, printre cauzele abandonului școlar, Eurostat citează lipsa transportului adaptat, motive financiare, faptul că „învățatul e neinteresant” și atitudini discriminatorii sau negative cu privire la incluziunea școlară a copiilor și tinerilor cu dizabilități. Cu ajutorul Microsoft 365 pentru educație toate categoriile de elevi beneficiază de acces la educație indiferent de zona în care locuiesc, posibilitățile financiare sau situația socială.

Microsoft 365 pentru educație

Microsoft 365 pentru educație – o suită de instrumente digitale pentru o experiență de învățare personalizată


Fiind o platformă cloud, Microsoft 365 pentru educație permite crearea unor medii de învățare echitabile, adresându-se atât instituțiilor de învățământ, cât și elevilor. Aceasta înseamnă că necesită doar un echipament individual conectat la internet pentru a fi utilizată. Școlile care optează pentru o astfel de platfomă nu au nevoie de servere și personal IT.

Sunt disponibile trei versiuni ale suitei Microsoft 365 Education (una gratuită și doua contra cost) care oferă fiecărui elev accesul la aplicații desktop de bază, precum Word, Excel sau PowerPoint, dar și la Microsoft Teams Minecraft: Education Edition, SharePoint, Exchange, Teams, Forms, School Data Sync, OneDrive, Stream, Sway, Power Apps, Flow și Yammer. Alături de aplicațiile Office și Teams, Microsoft 365 înseamnă și confidențialitate și securitate, aspecte extrem de importante în mediul educațional.

Microsoft 365 pentru educație

Microsoft 365 – beneficii pentru școli, profesori și elevi


Platforma Microsoft 365 pentru educație permite învățarea personalizată și accesul la tehnici recunoscute pentru eficiența în îmbunătățirea competențelor de citire și scriere, indiferent de vârsta sau capacitățile elevilor. Aceștia au astfel acces și la instrumente care le încurajează creativitatea și transformă modul de predare pentru a oferi profesorilor mai mult timp pentru a interacționa cu fiecare dintre ei. În plus, prin utilizarea Microsoft 365, elevii lucrează și au șansa de a se familiariza cu instrumente pe care le vor folosi și după terminarea școlii.

Servicii precum Microsoft Teams ușurează munca profesorilor prin integrarea instrumentelor pentru planificare, sarcini și comunicare într-o singură aplicație. În plus, Microsoft se ocupă de securitatea platformei monitorizând permanent activitatea pentru a detecta amenințările. Platforma beneficiază de cea mai avansată protecție antimalware și antispam, astfel încât școlile pot avea certitudinea că datele lor nu vor fi compromise. La fel de important este și faptul că Microsoft 365 poate fi folosit pe desktop, laptop, tabletă, dar și pe telefon, fiind compatibil cu Windows, macOS, iOS și Android, simplificând astfel și mai mult accesul la educație.

Prin utilizarea Microsoft 365 pentru educație toate datele folosite de profesori și elevi sunt transferate și salvate pe sisteme de stocare în cloud, unde sunt întreținute, gestionate, salvate și pot fi accesate cu ușurință de către elevi și profesori oricând este nevoie. Tehnologia Microsoft simplifică munca profesorilor, care nu mai trebuie să irosească timp pentru a colecta, organiza și procesa cantități mari de informații, ci trebuie doar să le introducă în sistem.

Astfel, profesorii se pot concentra mai mult pe elevi și își pot face mai puține griji cu privire la organizarea cursurilor, alcătuirea orarelor și distribuirea temelor. Microsoft 365 reunește instrumente de comunicare și coordonare, simplificând colaborarea în timp real și munca în echipă a elevilor, profesorilor și administratorilor. Acesta ajută la o distribuire eficientă a sarcinilor și la îmbunătățirea calității informațiilor. În acest fel, atât elevii, cât și profesorii pot rămâne în contact unii cu alții la școală și pot accesa informațiile fie la școală, fie de acasă. Nu trebuie să uităm nici faptul că Microsoft 365 poate transforma orele de învățare online în adevărate experiențe interactive, imaginative, atractive vizual și individualizate în funcție de nevoile fiecărui elev.

Digitalizarea ține copii aproape de școală

UNESCO raportează că 250 de milioane de copii dintre cei aproximativ 650 de milioane de copii de vârstă școlară primară din lume nu au învățat să citească sau să numere. Digitalizarea educației și cursurile online ajută copii să fie mai aproape de școală și de profesori. Cu precădere în mediul rural, unde nu exista întotdeauna mijloacele necesare pentru transportul elevilor sau unde infrastructura rutieră devine impracticabilă. De asemenea, pentru elevii cu probleme de sănătate, educația online reprezintă șansa continuării școlii. Prin opțiunile de învățare de la distanță, Microsoft 365 pentru educație deschide noi posibilități pentru elevii care din diferite motive nu pot ajunge întotdeauna la o sală de clasă fizică.

Articole asemănătoare