Microsoft 365 Education aduce în școli cele mai noi tehnologii digitale

13 Martie 2023 Timp de citire: 5 minute

Microsoft 365 este cea mai cunoscută platformă de productivitate în cloud, disponibilă pe bază de abonament. Integrează toată suita Office 2021, oferă colaborare și stocare online și garantează un nivel superior de securitate. Mai mult, instituțiile de învățământ pot utiliza gratuit pachetul Office 365 A1.

Microsoft 365 Education este înainte de toate o colecție de servicii care ușurează colaborarea și distribuirea rapidă a resurselor între profesori și elevi, totul pentru un învățământ la distanță/hibrid eficient, creativ și interactiv.

Planul de Office 365 A1 este complet gratuit pentru un număr nelimitat de utilizatori individuali. Celelalte planuri presupun taxarea pentru fiecare utilizator.

Componente și funcționalități ale suitei Microsoft 365 Education, planul A1

Microsoft 365 include toate instrumentele de bază ale Microsoft pentru productivitate și colaborare, integrând e-mailul, chat-ul de grup și colaborarea în cadrul proiectelor din multiple aplicații. Aproape toate aplicațiile oferite de planul A1 pot fi accesate de pe orice tip de dispozitiv (laptop, desktop, tabletă, telefon), indiferent de locație, cu spațiu de stocare în cloud prin OneDrive.

Microsoft 365 Education

Nu există limită nici în ceea ce privește numărul de utilizatori, iar planul include ”caiete digitale” (OneNote) pentru clase și profesori, grupuri PLC (Professional Learning Community), măsuri de prevenire a pierderii datelor, criptare etc. În ceea ce privește aplicațiile Office, planul A1 oferă utilizatorilor o limită de inbox în Outlook de 50 GB, pe când în Word aceștia beneficiază de opțiunea de colaborare instantanee. Utilizatorii planului Microsoft 365 A1 primesc versiunea web a aplicațiilor Word, Excel și PowerPoint.

Elevii pot colabora și în Excel prin crearea de foi de calcul și vizualizări, în plus, pot folosi inteligența artificială pentru a obține informații suplimentare. PowerPoint face posibilă colaborarea la crearea de prezentări complexe de tipul slide-urilor cu animații și modele 3D, permițând totodată accesul la o bibliotecă de grafice și șabloane. OneNote, software-ul de „caiet digital” al Microsoft, permite – alături de colaborare, simplificarea organizării notițelor și partajare – inclusiv luarea de notițe și desenarea manuală cu ajutorul unui stylus pen. Planul Microsoft 365 A1 oferă acces la aplicația OneNote pentru desktop.

Serviciile pentru educație pe scurt

Printre cele mai populare servicii din suita Microsoft 365 pentru Educație se numără și Microsoft Teams, un adevărat hub digital pentru profesori și elevi, aducând într-un singur loc conversațiile de grup, întâlnirile video și conținutul, integrând totodată și diverse aplicații precum Microsoft Forms, Word, OneNote și PowerPoint. Teams permite partajarea unei game largi de resurse: videoclipuri, imagini, website-uri etc.

Microsoft 365 Education

În plus, profesorilor li se oferă și instrumente pentru a atribui sarcini de lucru, pentru a oferi note și pentru a acorda feedback detaliat elevilor. Microsoft Forms îi ajută pe profesori să obțină feedback de la părinți și să colaboreze cu elevii și cu alte cadre didactice prin crearea de scurte chestionare rapide de autoevaluare și sondaje care pot fi partajate pe orice browser, chiar și pe dispozitive mobile. De asemenea, profesorii pot exporta diverse date, precum rezultatele testelor, în Excel pentru analize și evaluări suplimentare. OneDrive, instrumentul de stocare în cloud de la Microsoft, permite utilizatorilor să stabilească limite de timp pentru link-uri, să scaneze documente, să facă whiteboard-uri cu telefoanele lor și să le salveze ca documente. OneDrive permite și colaborarea în timp real cu prietenii, familia și colegii de echipă.

Stream este echivalentul unui YouTube în varianta Microsoft, care le permite elevilor să creeze, să partajeze și să interacționeze prin videoclipuri în ecosistemul Microsoft 365, pe când Sway îi ajută pe aceștia să creeze povești vizuale și interactive cu ajutorul unor pachete de design concepute pentru a simplifica producția. Yammer completează această suită oferind utilizatorilor o rețea de socializare internă, îndeplinind rolul unui Facebook cu funcționalități educative și mai multă securitate. Alte servicii oferite gratuit școlilor prin MS 365 includ Exchange, Access, Publisher, SharePoint, PowerApps și School Data Sync.

Tehnologiile digitale puse la dispoziția școlilor prin Microsoft 365 Education alcătuiesc un instrument important pentru combaterea abandonului școlar. Mediul digital poate crea experiențe unice de învățare, personalizate pentru nevoile fiecărui copil, poate consolida relația elev-profesor și oferă suportul pentru colaborarea profesorilor cu părinții și cu alți educatori pentru a le oferi elevilor cele mai potrivite opțiuni de învățare.

În plus, suita Microsoft 365 permite adaptarea actului educativ la ritmul de învățare și la situația economico-socială a fiecărui elev, totul cu minimul de costuri din partea părinților, favorizând astfel educația în mediile defavorizate.

Dacă reprezentați o unitate de învățământ și doriti să utilizati Microsoft 365 pentru educație în cadrul școlii dumneavoastră o discutie cu unul dintre membrii echipei NOD este cel mai bun început.

Articole asemănătoare