GenAI - care este soluția potrivită pentru tine: ChatGPT, Copilot sau Gemini?

10 Iunie 2024 Timp de citire: 8 minute

Revoluția GenAI ne-a luat pe toți prin surprindere, atât prin viteza de adopție, cât și prin diversitate. Astăzi nu doar că avem la dispoziție funcționalități inteligente la care nici nu ne gândeam acum 2 – 3 ani, dar și oferta este diversificată.

În fruntea revoluției declanșate de Inteligența Artificială (AI) găsim trei instrumente remarcabile: ChatGPT de la OpenAI, Gemini creat de Google și Microsoft Copilot. ChatGPT a câștigat detașat concursul de popularitate, dat fiind faptul că peste 90% dintre companiile din Fortune 500 folosesc deja tehnologia genAI de la OpenAI. Totuși, este ChatGPT cu adevărat superior?

GenAI

ChatGPT 4.o – Inteligență Artificială generativă mai „umană”

ChatGPT a fost lansat de către OpenAI în noiembrie 2022. ChatGPT funcționează cu ajutorul Generative Pre-trained Transformer (GPT), o familie de Large Language Model (LLM) capabilă să asimileze și să analizeze în mod eficient volume mari de date înainte de a oferi un răspuns.

ChatGPT se bazează în principal pe doi algoritmi înrudiți: GPT-3.5 Turbo și GPT-4 (la început, al doilea era disponibil doar pentru abonații ChatGPT Plus).

În mai 2024, OpenAI a lansat noul model GPT-4o, („o” vine de la latinescul „omni” = „toate”), care acceptă ca input orice combinație de text, audio, imagine și video și generează orice combinație de output-uri de text, audio și imagine.

Noua versiune poate răspunde la inputurile audio cu o medie de 320 de milisecunde, apropiindu-se astfel de timpul de răspuns uman. În plus, permite accesul gratuit la capabilitățile AI ale GPT-4.

Versiunile disponibile în prezent sunt GPT-3.5 (gratuită, include parțial și funcții de bază GPT-4) și GPT-4 Plus (abonament lunar și permite accesul la GPT-4, GPT-4o, GPT-3.5). Organizațiile pot opta și pentru ChatGPT Team (abonament lunar) și ChatGPT Enterprise (plata/numărul de angajați), variante cu funcții de colaborare avansate.

Cea mai nouă versiune, GPT-4o, are capacitățile GPT-4, dar este mult mai rapidă. În varianta gratuită, aceasta oferă acces limitat la capabilitățile AI ale GPT-4, pe când în varianta PRO permite inclusiv integrarea ChatGPT în aplicații folosite zi de zi, precum WhatsApp.

În materie de diferențiatori, ChatGPT poate produce text pe baza oricărei solicitări, generând de la e-mailuri până la coduri complexe, însă informațiile sale sunt actualizate până în octombrie 2023. Până nu demult, ele erau limitate la anul 2021.

GenAI

Microsoft Copilot, un motor de asistență personalizată


Copilot este încă în curs de dezvoltare. Acesta a fost lansat sub numele de Bing Chat, pe 7 februarie 2023, ca add-in pentru Bing și browserul Edge al Microsoft. Actualul nume a fost anunțat în toamna aceluiași an.

Copilot este construit pe modelul LLM GPT-4 al OpenAI, astfel încât funcționează în mod similar. Este un asistent AI integrat în suita Microsoft 365 care folosește LLM și date din Microsoft Graph pentru a oferi asistență personalizată, făcând interacțiunea cu aplicațiile Microsoft 365 mai intuitivă și mai eficientă. Copilot excelează ca asistent de codare, la generarea documentației tehnice, sau ca instrument de învățare.

Pentru utilizatori individuali, sunt disponibile versiunile: gratuită (rezumare texte, chat, creare imagini în Designer – fostul Bing Image Creator), Copilot Pro (mai rapid, integrare cu anumite aplicații din suita 365) și Copilot for Microsoft 365 (integrare cu toate aplicațiile M365 precum Word, Excel, PowerPoint, OneNote, and Outlook, cu posibilitate de personalizare).

Organizațiile pot alege și între Copilot Finance și Copilot Security, construite pentru a eficientiza procesele de afaceri. Copilot vine cu propriile limitări, deși informațiile sale nu sunt limitate la 2023, varianta gratuită limitează orice user la cinci răspunsuri într-o singură conversație, în plus, pot fi introduse doar până la 2.000 de caractere la fiecare întrebare.

Despre MicrosOft Copilot vă invităm să citiți și acest articol:
Microsoft dă startul anului Copilot.

Google Gemini, AI bazat pe Multimodal Language Model


Google Gemini a fost lansat în 2023 în fază experimentală, înlocuind chatbotul AI, și el experimental, Google Bard. Gemini se bazează și pe un Multimodal Language Model (MLM), dezvoltat de Google AI, ceea ce înseamnă că este capabil să extragă informații semnificative dintr-o gamă variată de formate de date, inclusiv text, imagini, video, audio și coduri. Acestea pot fi folosite ca prompturi.

Versiunea gratuită, Gemini 1.0 Pro, oferă toate funcțiile de bază, inclusiv: generare de mesaje text, posibilitatea de a încărca și de a genera imagini, posibilitatea de a căuta aplicații și servicii Google. Versiunea contra cost, Gemini Advanced, oferă funcții mai puternice: suportă sarcini mai complexe, poate purta conversații mai lungi, posibilitate de integrare cu aplicații Google precum Gmail și Docs. În plus, capacitățile MLM îi permit să înțeleagă mai bine nuanțe precum umorul sau sarcasmul, sporindu-i eficiența.

Alegerea corectă între ChatGPT, Copilot și Gemini depinde de nevoile utilizatorului și modul de utilizare. De exemplu, ChatGPT este apreciat pentru capacitatea de a genera text coerent și creativ, fiind ideal și pentru sarcini variate de procesare text. Microsoft Copilot, integrat în aplicațiile Office, excelează în îmbunătățirea productivității prin asistență contextuală directă în fluxul de lucru, facilitând sarcini precum redactarea de documente și codare. Pe de altă parte, Gemini este valoros prin integrarea profundă cu ecosistemul Google, oferind capacități avansate de căutare și acces rapid la informații relevante. Gemini poate fi și o bună unealtă de învățare și cercetare.

Putem alege să le folosim pe toate în funcție de necesități: creativitate și conversație generală, editare text (ChatGPT), productivitate pe partea de software de birou (Copilot) sau căutare complexă și acces la informații (Gemini).

Articole asemănătoare