HPE Aruba Networking ESP (Edge Services Platform), eficiență maximă pentru mediul Edge

12 Martie 2024 Timp de citire: 6 minute

Încă din 2021, analiștii Gartner previzionau că într-un orizont de 4-5 ani, 75% dintre date vor fi procesate în mediul Edge, în afara cloud-ului și a centrului de date tradițional. Lumea este tot mai conectată, modul de lucru remote câștigă teren, iar numărul dispozitivelor inteligente de tip IoT va depăși 75 de miliarde. 

Producem o cantitate enormă de date, iar edge computing permite procesarea și utilizarea acestor date la „periferia” rețelei (edge), cât mai aproape de utilizator, limitând problemele de latență, eficientizând utilizarea lățimii de bandă și oferind maxim de performanță. În acest scenariu, doar datele relevante sunt transmise către centrul de date principal al unei organizații. Utilizată inclusiv de Pentagon, HPE Aruba Networking Edge Services Platform (ESP) este o soluție proiectată special pentru acest mediu IT, iar companiile din România o pot accesa prin intermediul NOD.

Provocări actuale de securitate și management IT

Modelul IT tradițional, bazat pe un centru de date centralizat la care utilizatorii se conectează prin Internet, nu mai poate gestiona eficient volumele masive de date generate în mod continuu. Datele trebuie procesate rapid pentru a fi utile, iar transmiterea lor către un centru de date central este ineficientă și costisitoare. În plus, pentru unele aplicații critice latența crescută nu este benefică. Această realitate generează o serie de provocări noi atât la nivel de securitate cât și de management al resurselor IT.

Cresc riscurile de securitate. Dispozitivele IoT nu sunt dotate cu măsuri de securitate stricte, ceea ce le transformă în vulnerabilități. Creșterea popularității muncii de la distanță extinde perimetrul IT și erodează securitatea organizațiilor, deoarece angajații accesează resurse corporative de pe dispozitive personale și rețele Wi-Fi publice nesecurizate. În plus, tot mai multe aplicații se mută în cloud, iar hackerii încearcă să profite la maxim.

Lipsa vizibilității în mediile hiperdistribuite. Vizibilitatea departamentelor IT asupra problemelor existente sau potențiale scade pe măsură ce tot mai multe elemente de infrastructură, aplicații și utilizatori se deplasează dincolo de granițele fizice ale unei companii și nu mai rulează din centrul de date principal.   

Abordarea insulară generează complexitate. Managementul fragmentat al rețelelor cablate sau wireless în diferite locații (campusuri, sucursale, centre de date, locații remote) duce la întârzieri în comunicare și dificultăți în utilizarea soluțiilor pentru provizionarea resurselor IT, monitorizare, raportare și depanare. Potrivit unei analize Enterprise Management Associates, jumătate dintre companii au mai mult de 11 astfel de unelte.

Operarea manuală a rețelelor generează erori și întreruperea activității organizațiilor. În epoca IoT, departamentele IT nu mai pot ține pasul cu operațiunile zilnice ale rețelei prin procese neautomatizate.

Scalabilitate. Pe măsură ce o afacere se dezvoltă, are nevoie de mai multe resurse de rețea și infrastructură IT. Scalabilitatea devine o preocupare majoră pentru menținerea performanței și eficienței operaționale optime.

Mediul Edge, vine cu soluții,  tocmai de aceea la nivel global, 65% dintre companii au făcut deja un prim pas în tranziția către Edge computing, potrivit Accenture.

Edge computing optimizează rețelele, minimizează riscurile de securitate deoarece datele sensibile nu mai trebuie să traverseze rețeaua și asigură implementarea de măsuri de securitate locale, pentru control mai mare asupra protecției datelor. În plus, simplifică managementul infrastructurii prin automatizare, facilitând monitorizarea și întreținerea dispozitivelor conectate. Tehnologia edge permite și scalarea rapidă a rețelei fără a suprasolicita centrul de date central.

Pentru mai multe informații, accesați și pagina dedicată mediului Edge pe site-ul NOD Academy.

Ce este HPE Aruba Networking Edge Services Platform

HPE Aruba Networking ESP este prima platformă nativă în cloud din industrie, concepută pentru a automatiza, centraliza și securiza mediul Edge. În 2020, Silver Peak, lider în domeniul SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network), a fost cumpărat de către Hewlett Packard Enterprise și a fuzionat cu Aruba. Astfel, HPE Aruba Networking ESP a devenit o soluție de rețea completă, edge-to-cloud, care acoperă toate aspectele legate de rețelele locale (LAN) prin cablu, wireless și WAN (Wide Area Networking).

Platforma folosește Inteligența Artificială pentru a detecta și rezolva problemele, înainte ca ele să afecteze organizațiile. Conform datelor Aruba, timpul mediu pentru identificarea și rezolvarea unei probleme de funcționalitate este redus cu până la 95%, iar performanțele rețelelor cresc cu peste 40%.

Componente și capabilități

Fiind o platformă complet scalabilă, full-stack, HPE Aruba Networking Edge Services Platform se adaptează la afaceri/organizații de orice dimensiune, este ușor de monitorizat și administrat și asigură optimizări și remedieri rapide, datorită următoarelor trei componente cheie:

Platforma ajută organizațiile să își eficientizeze și să își automatize operațiunile de rețea, să sporească vizibilitatea și controlul asupra traficului de rețea și să îmbunătățească experiența generală a utilizatorilor. HPE Aruba Networking Edge Services Platform este disponibil ca Software-as-a-Service (SaaS), on-premise, dar și ca Network-as-a-Service (NaaS), prin care operațiunile de administrarea a rețelei sunt complet automatizate și administrate de furnizor. 

HPE Aruba Networking Edge Services Platform este o soluție complexă, dar performantă și eficientă. Pentru o analiză a modului în care puteți implementa și utiliza HPE Aruba Networking ESP în organizația din care faceți parte, contactați echipa NOD la adresa hpe@nod.ro

Articole asemănătoare