În ultimii ani, asigurarea conectivității a devenit o misiune critică pentru departamentele IT, pe măsură ce dependența de digital, distribuirea resurselor și lucrului la distanţa s-au generalizat. Iar pentru că episoadele de downtime încă afectează majoritatea organizaţiilor, necesitatea unor investiţii substanţiale în redundanța reţelelor, reziliența serviciilor și automatizarea operațiunilor se conturează tot mai clar.
La finalul anului trecut, IDC a publicat un document programatic ”Worldwide Future of Connectedness” care menţionează că în 2022, peste 30% dintre organizaţii vor acorda prioritate conectivităţii, pentru a asigura continuitatea operaţională şi o experiență digitală neîntreruptă pentru angajaţi, parteneri și clienți.
În acest context, parteneri noștri de la Aruba Networks, o companie din cadrul HP Enterprise, au sintetizat 5 direcţii tehnologice principale la nivel de reţea, care se conturează în 2022 şi care vor atrage tot mai multe investiţii în următorii ani. Important de menţionat, Aruba Networks a fost poziţionat de Gartner ca lider în ” Magic Quadrant™ for the Wired and Wireless LAN Access Infrastructure, precum şi în Gartner® Magic Quadrant™ for WAN Edge Infrastructure.
Dar să aflăm principalele direcţii de dezvoltare:
SD-WAN se generalizează
În septembrie 2018, Gartner a publicat un raport intitulat ”SD-WAN is Killing MPLS, So Prepare to Replace It Now, care prefigura o schimbare importantă la nivelul rețelelor de date. Tot mai multe companii făceau trecerea la SD-WAN, o tehnologie ce permite utilizarea conexiunilor Direct Internet Access (DIA, conectarea directă la Internet a filialelor organizației), prin broadband, VPN, 4G și 5G pentru a reduce numărul conexiunilor MPLS costisitoare și mai puțin performante.
Alături de reducerea costurilor, SD-WAN aduce şi creşterea lăţimii de bandă disponibilă, reducerea latenței aplicaţiilor, creşterea nivelului de securizare a reţelei şi scăderea costurilor operaţionale. Nu este de mirare că în ultimii ani, rata de adopţie a crescut constant, iar în 2022 va atinge valori record.
Automatizarea reţelei se va baza preponderent pe Inteligență Artificială
Economia digitală creşte accelerat numărul dispozitivelor conectate în reţea. Dacă astăzi raportul oameni/echipamente este de 1 la 5, în următorii 3 ani numărul echipamentelor conectate va creşte de 10 ori. Prin urmare, automatizarea operațiunilor de configurare, monitorizare, administrare devine esenţială pentru ca departamentele IT să poate face faţă sarcinilor.
Inteligenţa Artificială are deja un rol esenţial în acest proces, iar analiştii Gartner estimează că până în 2025, 40% dintre companiile mari vor utiliza funcţionalităţi bazate pe AI pentru a automatiza operaţiunile în cadrul proiectele SD-WAN implementate, faţă de 5% în prezent. Inteligența Artificială va fi intens utilizată și în cadrul strategiilor de tip ”zero trust” pentru detectarea automată a dispozitivelor compromise şi aplicarea măsurilor corespunzătoare de securitate.
Arhitectura SASE (Secure Access Service Edge) câştigă tot mai mulţi adepţi
SASE este un model de arhitectura conturat în urmă cu 2-3 ani și care integrează două domenii diferite Conectivitatea și Securitatea în același concept. Mai concret, combină capabilitățile tehnice ale SD-WAN cu funcționalități de securitate livrate as-a-Service, din Cloud, pentru a simplifica accesul şi a oferi protecţie întregii organizaţii: centru de date, filiale, utilizatori mobili etc.
Spre exemplu, arhitectura SASE propusă de Aruba Networks prin EdgeConnect oferă o bază SD-WAN solidă peste care companiile pot adăuga diverse servicii de securitate cloud, în funcţie de scenariile de utilizare vizate. Gartner consideră că până în 2024, peste 70% dintre companiile care utilizează SD-WAN vor adopta modelul de arhitectură SASE.
Lumea vorbește tot mai des despre Wi-Fi 6E
Chiar dacă 5G pare singura preocupare pentru industria de telecomunicaţii, în spaţiile închise precum birouri, campusuri, fabrici etc, tranziţia la Wi-Fi 6E este un subiect la fel de important. Wi-Fi 6E este o îmbunătățire a tehnologiei Wi-Fi 6, dar extinsă la banda de 6 GHz. Principiile de funcţionare sunt aceleaşi, plusul de performanţă fiind dat de spectrul cu până la 1.200 MHz. Wi-Fi 6E aduce mai multă lățime de bandă, viteze mai mari și o latență mai mică.
Soluţiile Aruba Networks Wi-Fi 6E sunt ideale în domenii precum telemedicină, eLearning, videoconferinţă etc deoarece asigură viteza, eficiența și scalabilitatea necesare creşterii numărului de utilizatori conectaţi şi a aplicaţiilor Realitate Virtuală și Augmentată, streaming 8k etc.
Despre Wi-Fi 6E, puteți afla mai multe de pe site-ul Aruba Networks: What is Wi-Fi 6E and How Does It Work?
Network as a Service prinde contur în mediul enterprise
Network as a Service (NaaS) este un concept tehnologic ce exploatează virtualizare reţelei şi modul de consum cloud. Astfel companiile vor putea opera propriile reţele, într-un mod eficient şi securizat, fără să gestioneze însă infrastructura necesară. Singurul element necesar va fi conectivitatea la Internet.
Trecerea la NaaS este un fenomen ce se întâmplă în mod curent și care se va accelera în următorii ani. IDC consideră că pănă în 2025, 60% dintre companiile mari şi foarte mari vor adopta Network as a Service. Aruba Networks are un portofoliu cuprinzător de ”reţea ca serviciu”, Edge Services Platform, care asigură un nivel ridicat de conectivitate şi disponibilitate pe baza unei subscripţii lunare flexibile.
Dinamica tehnologiei este surprinzătoare, iar fiecare an aduce noi direcţii și dezvoltări. SD-WAN, automatizări, SASE, Wi-Fi 6E, NaaS pot părea prea multe și prea complexe. Aveţi însă în vedere că societatea, economia şi afacerile sunt într-o continuă mişcare, iar rolul tehnologiei, inclusiv la nivel de reţea, este să ajute businessul să-și atingă obiectivele sau să depăşească situaţiile de criză.