Dacă este iulie, este început de an fiscal Microsoft, ocazia potrivită pentru o sinteză a celor mai relevante lansări şi anunțuri de produse noi sau îmbunătăţite. Multitudinea noutăţilor ne-a obligat la o selecție riguroasă, iar la final am grupat informațiile în 4 categorii: Colaborare, Productivitate, Securitate şi Sisteme de Operare. Majoritatea acestor produse, soluţii sau servicii sunt sau vor fi în portofoliul NOD, în funcţie de disponibilitatea comercială locală.
1. Colaborare
Teams este una dintre vedetele incontestabile ale portofoliului de soluții Microsoft, fiind aplicația cu cea mai rapidă creștere a numărului de utilizatori finali din istoria companiei. Prin urmare, își merită primul loc în clasamentul nostru, mai ales că unul din cele mai recente anunțuri este că Teams a devenit parte integrantă din noul sistem de operare Windows 11, utilizatorii finali putând iniția apeluri audio, video și conversații prin text chat direct din Taskbar.
Pe zona de noi funcționalități Teams, noutățile notabile sunt:
- Virtual Events – oferă companiilor posibilitatea de a realiza webinarii, cu până la 1.000 de participanți, și prezentări „view-only“, pentru până la 20.000 de persoane. Virtual Events permite totodată crearea de pagini de gestionare a participanților și include opțiuni de înregistrare a prezentărilor, realizare de sondaje, preluare a feedback-ului, analiză și raportare etc.
- Connect – care permite responsabililor de echipe să aducă mai mulți utilizatori finali și/sau echipe – interne sau externe – pe un singur canal, pentru a comunica, partaja fișiere și edita documente împreună. Este o funcționalitate menită, în principal, să faciliteze colaborarea dintre companii.
La capitolul integrări, principalele anunțuri sunt:
- Extinderea integrării cu aplicațiile Microsoft Dynamics 365 Sales, Dynamics 365 Field Service, Dynamics 365 Customer Service și Dynamics 365 Marketing, pentru îmbunătățirea colaborării echipelor de vânzări, marketing și service.
- Integrarea completă cu PowerPoint Live, care vine cu mai multe moduri de prezentare, precum și cu o funcționalitate care adaptează automat designul prezentărilor în funcție de tipul conținutului.
- Interoperabilitatea extinsă cu Azure Communication Services, platforma cloud pentru managementul comunicațiilor.
2. Productivitate
Pe zona de productivitate, anunțurile Microsoft se concentrează pe dezvoltarea portofoliului de servicii Azure, care a devenit principala sursă de profit a companiei. Microsoft deține o cota de piață de 19% pe piața furnizorilor de servicii cloud la nivel global, plasându-se în urma Amazon, însă înregistrează de 4 trimestre consecutiv o creștere de peste 50% a vânzărilor.
Pentru a-și extinde cota de piață, o bună parte din eforturile companiei sunt axate pe facilitarea procesului de migrare în cloud, iar principalele noutăți anunțate până acum sunt:
- Azure Migration Program (AMP), serviciu de suport pentru mutarea și modernizarea aplicațiilor în cloud;
- FastTrack for Azure, serviciu de asistență pentru migrarea aplicațiilor din zona de producție;
- Azure Migrate, suită de servicii care oferă începând de anul acesta și unul dedicat simplificării containerizarii aplicațiilor.
Pe zona de operare se remarcă Azure Virtual Machines, care permite rezervarea capacității de procesare, și Azure Networking, pentru simplificarea proceselor de alocare a resurselor pentru mașinile virtuale și containerele migrate în cloud.
O altă direcție importantă pentru Microsoft o reprezintă dezvoltarea serviciilor inteligente și a capabilităților de automatizare. Astfel, suita Cognitive Services a fost extinsă cu Form Recognizer, serviciu Azure de recunoaștere și extragere a datelor din documente de identificare și facturi, iar Microsoft Power Automate poate acum depista și automatiza activitățile repetitive prin procese de tip RPA.
3. Securitate
În ultimii ani, Microsoft a început să acorde o atenție tot mai mare zonei de securitate, extinzându-și constant portofoliul de soluții și servicii. În primele șase luni, în prim-plan s-a aflat serviciul Azure Active Directory, care a beneficiat de o serie de îmbunătățiri pe zonele de:
- Control al identității și accesului, prin analiza informațiilor contextuale cu ajutorul Azure AD Condițional Access.
- Autentificare passwordless, prin utlizarea metodelor biometrice folosind Windows Hello for Business.
- Utilizare de parole cu valabilitate limitată, cu ajutorul Temporary Access Pass.
O altă noutate importantă este aceea că organizațiile benficiază acum de posibilitatea de a depista și bloca amenințările în mod centralizat direct din portalul Microsoft 365 Defender (prin intermediul Defender for Endpoint și Defender for Office 365).
Pe zona sistemelor de operare, Windows Server 2022 va veni cu o serie de funcționalități de securitate dezvoltate pe baza tehnologiei Windows Defender System Guard and Virtualization, care ajută companiile să minimizeze riscurile generate de vulnerabilitățile firmware și amenințările avansate. Totodată, prin integrarea cu Azure Security Center, administratorii vor putea primi alerte despre evenimentele asociate evenimentelor de securitate.
La rândul sau, Windows 11 integrează nativ capabilități dedicate de securitate – precum Virtualization-Based Security, Hypervisor-Protected Code Integrity și Secure Boot etc. – care necesită rularea pe procesoare de nouă generație care oferă suport Trusted Platform Module (TPM) v2.0.
4. Sisteme de operare
2021 este un an în care Microsoft lansează nu mai puțin de 3 sisteme de operare.
Primul pe listă, în ordine cronologică, este Windows Server 2022, care va oferi o mai bună integrare cu Azure și capabilități avansate de management al mașinilor virtuale și containerelor. De exemplu, prin intermediul Azure Stack HCI, Windows Server 2022 va putea conecta VM-uri rulate on-premises la sericiile Azure hibride.
Îmbunătățiri notabile sunt și pe zona de containerizare, unde noul OS aduce: politici de implementare simplificate, unelte dedicate pentru containerizarea aplicațiilor .NET, reducerea dimensiunii containerelor cu mai mult de 1 GB și introducerea unui nou tip de containere HostProcess care suportă rularea mai multor aplicații. Windows Server 2022 va include funcționalități de tip Software-Defined Daa Center și va putea rula aplicații mari, suportând până la 48 TB de memorie, 64 de socket-uri și 2.048 de procesoare logice.
Al doilea anunț pe listă este Windows 11, un sistem de operare cu mai multe funcționalități speciale concepute pentru a simplifica adopția modului de lucru hibrid. Cum sunt, de exemplu, Snap și Desktop, care permit gruparea aplicațiilor și crearea de dekstop-uri personalizate în funcție de tipul de activitate a utilizatorului final.
Ultimul pe lista anunțurilor, de fapt primul sistem de operare care va fi lansat, este Windows 365 Cloud PC. Serviciul va fi disponibil începând din 2 august a.c., pentru celelalte două sisteme de operare menționate Microsoft nu a anunțat date clare de lansare.) Compania încă nu a dat detalii despre tarife, însă a anunțat că sistemul de operare va fi disponibil în două versiuni: Business și Enterprise.
Microsoft a precizat că vor fi disponibile 12 opțiuni de configurare, care vor pleca de la un CPU, 2 GB RAM și 64 GB stocare și vor ajunge până la opt CPU-uri, 32 GB RAM și 512 GB stocare. Windows 365 va rula în centrele de date Microsoft și va putea fi accesat, via Azure Virtual Desktop, de pe orice tip de echipament, de la tablete sub Android sau iOS, până la calculatoare care rulează macOS sau Linux. Cloud PC-ul va putea fi accesat prin browsere web de nouă generație sau prin intermediul aplicației Microsoft Remote Desktop.
Conform anunţurilor de la Build 2021 şi Inspire 2021, Microsoft are o agendă foarte aglomerată în acest an. Urmează numeroase anunțuri, așadar vă invităm să fiți alături de noi pe website sau pe pagina de Facebook NOD Academy. Pentru detalii tehnice şi demo-uri pentru produsele deja existente în portofoliu, contactaţi reprezentatul regional NOD.