PC Copilot+, noile echipamente care aduc revoluția AI mai aproape de utilizatori

13 Septembrie 2024 Timp de citire: 6 minute

Pentru majoritatea utilizatorilor, Inteligența Artificială se regăsește în algoritmii pentru recomandări de cumpărături și streaming, în aplicațiile de recunoaștere facială (pentru telefoanele mobile, de exemplu), asistenții virtuali (Alexa, Siri) sau dispozitivele de fitness.
Situația nu este foarte diferită nici în mediul de business, unde AI-ul deja filtrează corespondența digitală și preia conversațiile de suport, dar multe îmbunătățiri sunt încă așteptate. Două din trei persoane găsesc cu greu timp și energie pentru a-și îndeplini sarcinile. Angajații se confruntă zilnic cu o avalanșă de date, notificări și întâlniri, sfârșind prin a petrece mai mult de jumătate din timpul de lucru (57%) comunicând în ședințe, e-mailuri și chat, ceea ce înseamnă că au la dispoziție foarte puțin timp pentru a se dedica sarcinilor complexe și de creație. Aceasta este realitatea, potrivit raportului din 2023 al Microsoft, „Will AI Fix Work?”.

Pentru a schimba modul în care utilizatorul obișnuit interacționează cu AI, Microsoft a lansat, în mai 2024, cea mai nouă clasă de PC-uri Windows, proiectate pentru AI. Noile echipamente din gama PC Copilot+ sunt susținute de procesoarele Snapdragon X Elite și Snapdragon X Plus și promit să schimbe regulile jocului în ceea ce privește utilizarea Inteligenței Artificiale.

PC Copilot+

Ce este un PC Copilot+

Potrivit Microsoft, un PC Copilot+ este „cel mai rapid și mai inteligent PC Windows construit vreodată”. Microsoft impune ca toate PC-urile din această clasă să dispună de un Neural Processing Unit (NPU), adică un cip specializat pe utilizarea AI, care poate efectua mai mult de 40 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS).

În plus, aceste PC-uri sunt echipate cu 16 GB de RAM și 256 GB de stocare SSD. În prezent, procesoarele Snapdragon Seria X, îndeplinesc aceste specificații, ba chiar le și depășesc. Aceste noi PC-uri sunt conectate la și îmbunătățite de Large Language Models (LLM) care rulează în Azure Cloud, în combinație cu Small Language Models (SLM), pentru a optimiza și îmbunătăți performanța AI.

Microsoft lucrează pentru ca, în viitorul apropiat, noile capabilități ale PC-urilor Copilot+ să fie susținute și de procesoarele Intel și AMD.

Noi funcții AI

Datorită tehnologiilor prezentate anterior, PC-urile Copilot+ oferă funcții AI care nu sunt disponibile pentru majoritatea celorlalte computere. Acestea sunt doar câteva exemple:

Accesează mai multe informații despre aceste funcții, pe website-ul Microsoft.

Ce înseamnă PC Copilot+ pentru utilizatori

PC-urile Copilot+ aduc un plus de eficiență și securitate activităților noastre de zi cu zi, lărgind în același timp posibilitățile de lucru cu instrumentele AI.

  • Performanță și productivitate fără precedent.

Potrivit analiștilor Microsoft, PC-urile Copilot+ sunt cu până la 20 de ori mai puternice și cu până la 100 de ori mai eficiente în gestionarea sarcinilor de Inteligență Artificială.

În plus, sunt cu 54% mai rapide în procesare CPU și cu 36% mai rapide în procesare GPU, comparativ cu alte PC-uri. Toate acestea vă permit să rulați cele mai noi aplicații fără întârzieri sau blocaje, și să primiți răspunsuri la interogări cu viteza fulgerului.

  • Securitate îmbunătățită.

Utilizatorii de PC Copilot+ beneficiază de o mai bună protecție a datelor cu ajutorul tehnologiilor integrate (Microsoft Pluton, Qualcomm Secure Processing Unit, Qualcomm Trusted Execution Environment).

În plus, controalele de confidențialitate personalizate integrate, din aplicații precum Recall și Liquid Text, folosesc AI pentru a rula și păstra datele importante pe PC, ceea ce înseamnă că ele rămân private.

  • Autonomie extinsă a bateriei pe parcursul întregii zile.

NPU poate procesa simultan cantități mari de date, utilizând în același timp energia mai eficient decât un CPU sau GPU obișnuit. Rezultatul este o performanță mai bună și o durată de viață mai lungă a bateriei. Consumați mai puțină energie și lucrați întreaga zi, încărcând laptopul o singură dată.

  • Aplicații reproiectate pentru PC-urile Copilot+

Câteva dintre cele mai populare aplicații creative (Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Lightroom, Premier Pro, DaVinci, Luminar Neo, GIMP și Stable diffusion.ies) au fost sau vor fi adaptate pentru a permite o viteză mai mare și noi funcții AI.

  • Noi beneficii Windows Copilot+

Utilizatorii pot recapitula și rezuma fără efort întâlnirile, pot compune e-mailuri cu ajutorul sugestiilor de îmbunătățire a textului, pot găsi, crea, rezuma și analiza informații rapid, fără a deschide mai multe aplicații și fișiere. În plus, pot crea conținut mai ușor, de exemplu, pot transforma textul într-o prezentare PowerPoint, cu imagini integrate automat.

Pentru mai multe informații despre Microsoft Copilot, vă invităm să citiți și articolul „Microsoft Copilot: Revoluționarea productivității cu integrarea inteligenței artificiale?”.

Disponibilitatea echipamentelor Copilot+

Principalii producători de echipamente au lansat în ultimele luni, cele mai noi laptopuri Copilot+, capabile de viteză și performanță AI excepționale, destinate atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru companii.

Dell a lansat în iunie laptopul XPS 13, prima variantă PC Copilot+, cu processor Snapdragon X Elite, a emblematicului XPS, destinat sarcinilor de lucru solicitante.

Cele mai noi modele de PC-uri bazate pe AI de la HP, OmniBook X 14″ Laptop Next Gen AI PC și EliteBook Ultra 14″ G1 Notebook, impresionează prin performanțele ridicate și eficiența energetică incredibilă, plus memoria cu lățime mare de bandă, pentru rularea mai rapidă a aplicațiilor AI și multitasking mai eficient, PC-urile devenind mai bine personalizate cu fiecare utilizare.

Proaspăt lansatul Lenovo Yoga Slim 7x este ideal pentru utilizatorii casnici și creatorii de conținut, care pot astfel să proceseze text, imagine și sunet în timp record.

Și ASUS a lansat primul său PC Copilot +, Vivobook S 15, cu SSD PCIe 4.0 ultra rapid cu capacitate de până la 1 TB și RAM de până la 32GB, care anticipează „începutul unei noi ere a calculatoarelor personale”, potrivit co-CEO-ului companiei, S.Y. Hsu.

PC-urile Windows Copilot+, echipate cu procesoare Snapdragon X Series, revoluționează modul în care interacționăm cu computerele noastre și ne extind posibilitățile. Cu cel mai rapid NPU disponibil pentru laptopuri, cu noi funcții AI, autonomie extinsă a bateriei și măsuri de securitate de ultimă generație, aceste PC-uri au fost concepute pentru a spori productivitatea și creativitatea utilizatorilor.

Articole asemănătoare