Asistența pentru Windows 10 se va încheia in 2025. Migrați cât mai rapid sau alegeți din start PC-uri cu Windows 11

20 Februarie 2024 Timp de citire: 6 minute

În mai puțin de doi ani, Microsoft va trage cortina peste Windows 10, după o serie de zece ani de succes. Ca toate produsele Microsoft care ajung la final de viață, Windows 10 va continuă să funcționeze, dar nu va mai beneficia de actualizări de securitate și asistență tehnică. Migrarea la Windows 11 sau achiziționarea unui PC cu Windows 11 devin cele mai pertinente opțiuni pentru utilizatori.

Lansat în 2015, Windows 10 are milioane de utilizatori, însă 10 ani este o perioadă extrem de lungă pentru un sistem de operare. Apar atât de multe schimbări pe toate planurile: tehnologie, securitate, procesoare, display-uri, aplicații, încât o simplă actualizare nu acoperă nevoile și așteptările utilizatorilor.

Pentru Windows 10 va exista probabil posibilitatea extinderii, contra cost, a actualizărilor de securitate, prin programul ”Extended Security Update (ESU)”. Dacă nu doriți să vă expuneți unor vulnerabilități de securitate aveți două opțiuni: faceți upgrade la Windows 11, dacă echipamentul actual este compatibil sau cumpărați un PC nou, cu Windows 11 preinstalat.

Ce justifică migrarea la Windows 11

Dacă încheierea suportului pentru Windows 10 nu este un argument suficient de convingător, aveți în vedere și următoarele aspecte:

Cât de sigur este Windows 11?

Pentru că numărul alertelor de securitate este tot mai mare, ca și semnalele de alarmă ridicate de experți (furnizori, dar și autorități, ca Directoratul Național de Securitate Cibernetica, spre exemplu) nu e de mirare că majoritatea IT managerilor doresc o protecție cât mai buna pentru utilizatorii de care se ocupă.

Alături de soluțiile profesionale de securitate, aceasta preocupare implică și upgradarea permanentă a tuturor aplicațiilor la nivel de endpoint, inclusiv sistemele de operare. Versiunile noi de OS nu aduc doar interfețe mai atrăgătoare și funcții inteligente ci beneficiază și de o securitate nativă îmbunătățită. Iată câteva elemente de securitate care cântăresc greu în favoarea deciziei de migrare la Windows 11.

  • Windows 11 beneficiază de Trusted Platform Module (TPM) 2.0, un cip hardware care se ocupă de operațiuni precum crearea și stocarea de chei criptografice, esențial pentru funcționarea BitLocker și Windows Hello.
  • Monitorizarea strictă a aplicațiilor care pot fi instalate pe dispozitive cu ajutorul Custom App Control și a altor funcționalități la nivel de firewall
  • Kernel securizat, HVCI activat în mod implicit
  • Protecție antivirus îmbunătățită, Windows 11 având Microsoft Defender și Defender SmartScreen integrate.
  • Utilizarea cheilor de acces (promovate și de Fast IDentity Online/FIDO Alliance) în locul tradiționalei combinații nume utilizator și parolă.
  • Windows 11 integrează principiile de bază ale securității Zero Trust. Niciun utilizator sau dispozitiv nu poate avea acces până când nu este verificată identitatea.

Aceste funcționalități generează și rezultate.Astfel, studiul Forrester „The Total Economic Impact of Windows 11” a evidențiat la companiile care au migrat deja, o reducere a riscului unui atac de securitate reușit cu 20% și totodată o creștere semnificativă a eficienței în cadrul echipelor de IT și securitate.

Migrarea la Windows 11 mai simplă ca oricând

migrarea la Windows 11

Windows 11 aduce nu doar o combinație între protecție superioară și productivitate crescută, ci și o migrare mai ușoară. Anul trecut, la Build, Microsoft a anunțat simplificarea migrării la un sistem nou de operare, care va păstra toate configurațiile existente, aplicațiile și chiar shortcut-urile de pe desktop sau taskbar. Datele erau transferate și până acum dacă exista un backup în OneDrive. Evident, aceasta este o opțiune, utilizatorii putând alege să aibă un Windows curat și să pornească de la zero dacă asta își doresc.

Funcționalitatea se numește RestoreApps. În esență, acest lucru înseamnă că puteți porni o nouă instalare de Windows 11 foarte facil și să aveți același spațiu familiar de lucru, însă cu un sistem de operare considerabil îmbunătățit.

În concluzie, cu o planificare atentă și o tranziție bine gestionată, trecerea la Windows 11 aduce o îmbunătățire semnificativă a modului de lucru și a securității pentru întreaga organizație, atât pentru utilizatori cât și pentru echipa IT.

Dacă utilizați sau administrați desktopuri sau laptopuri cu Windows 10 vă recomandăm familia de PC-uri Horizon cu Windows 11 preinstalat sau o discuție cu cel mai apropiat reprezentant NOD pentru alte oferte comerciale.

Articole asemănătoare