Microsoft dă startul anului Copilot

29 Februarie 2024 Timp de citire: 6 minute

Pe 7 februarie, Microsoft Copilot a aniversat un an de la lansarea oficială, însă abia după Ignite și afirmația lui Satya Nadella “We are the Copilot company”, piața a înțeles amploarea acestui concept. 2024 va fi fără îndoială anul Copilot la Microsoft, compania conturându-și tot mai clar planurile de viitor, care combină versiunile gratuite destinate utilizării generale, cu versiuni superioare contra cost, pentru utilizare în mediul profesional.

La origine, termenul Microsoft Copilot avea strânsă legătură cu Bing chat și era în esență un chatbot AI care ajuta utilizatorii în derularea unor servicii diverse, de la scrierea de texte și cod până la furnizarea de informații și generarea de imagini.

Astăzi, Microsoft promovează Copilot drept “Companionul de inteligență artificială de zi cu zi“, iar varianta generalistă este disponibilă atât direct în browser, cât și prin aplicații mobile. Puteți instala Microsoft Copilot atât pe Android, cât și pe iOS, varianta pentru Android având deja peste 1 milion de instalări și 35.000 de recenzii.

Aceasta este însă doar una dintre direcțiile în care Microsoft acționează: transformarea Copilot într-o sursă de informare pentru publicul larg ca alternativă la motoarele de căutare tradiționale. A doua vizează creșterea eficienței și productivității lucrătorilor digitali, din multiple domenii de activitate, prin oferirea unui asistent virtual inteligent specializat.

Microsoft Copilot pentru business

În partea a doua a anului 2023, cu precădere în contextul evenimentului Ignite, Microsoft a amplificat mult planurile legate de Copilot, fiind anunțat un întreg portofoliul de produse.

  • Copilot în Windows, lansat încă din luna septembrie. Va ajuta utilizatorii la derularea unor sarcini specifice (de la configurarea Windows la utilizarea utilitarelor ca Snap Assist) prin intermediul întrebărilor puse în limbaj natural. Permite inclusiv sumarizarea sau explicarea unui text copiat.
  • Copilot for Microsoft 365 disponibil din noiembrie 2023, constă în integrarea asistentului AI în suita de productivitate Microsoft 365, inclusiv Teams, Word, Outlook, Excel și PowerPoint. Un preview al acestei soluții găsiți la “Microsoft 365 Copilot dă startul noii revoluții digitale
  • Microsoft Security Copilot – lansat încă din 2023, este dedicat echipelor de cybersecurity pe care le va ajuta să monitorizeze traficul de date în timp real și să identifice modele de comportament anormal care ascund diverse amenințări.
  • Copilot Studio, o soluție no-code care va permite clienților și partenerilor să creeze propriile instanțe de tip Copilot.
  • Copilot for Service anunțat generic pentru prima parte a anului 2024. În esență, este un asistent virtual care poate gestiona automat răspunsurile pentru o conversație într-un contact center.
  • Copilot in Viva, disponibil încă din 2023 pentru anumiți clienți. Va ajuta liderii de business să creeze mesaje atrăgătoare și inspiraționale pe baza unor promoții simple sau a unor topicuri actuale.
  • GitHub Copilot, cel mai vechi tip de instrument de tip copilot, disponibil încă din 2021.
  • Copilot for Sales din primul trimestru al 2024. Este dedicat echipelor de vânzări pe care le ajută cu pregătirea rezumatelor pentru întâlnirile cu clienții, prin preluarea automată a datelor existente despre aceștia în sistemul CRM.

Copilot Pro, versiunea pentru profesioniști


Anunțată în ianuarie 2024, Copilot Pro este o versiune cu abonament care oferă cele mai avansate caracteristici și capabilități ale Microsoft Copilot. Practic, ajută utilizatorii în orice activități care necesită productivitate și creativitate: scriere de texte și cod, generare de idei și imagini, obținere de informații, cercetare etc.

  • Experiență și un suport unic AI pe toate dispozitivele și aplicațiile.
  • Acces la Copilot în Word, Excel (în prezent în previzualizare, doar în limba engleză), PowerPoint, Outlook și OneNote pe PC, Mac și iPad pentru abonații Microsoft 365 Personal și Family.
  • Acces prioritar la cea mai recentă tehnologie LLM, cu GPT-4 Turbo de la OpenAI pentru perioadele de încărcare maximă.
  • Opțiuni avansate pentru crearea de imagini AI cu Image Creator de la Designer (fostul Bing Image Creator).
  • Funcționalități de tip Copilot GPT Builder pentru dezvoltarea unor asistenți virtuali personalizați.

Toate analizele și rapoartele de business arată că Inteligența Artificială devine un factor esențial pentru societatea umană. În următorii ani, majoritatea aplicațiilor informatice vor include funcționalități inteligente, care să ajute la personzaliarea experientei si creșterea productivității muncii. O analiză recentă Gartner, mentioneaza ca pana in 2026, peste 30% dintre aplicațiilr nou lansate vor integrea AI pentru a oferi interfete de utilizator personbalziate si implicit adoptie mai rapidă.

Microsoft mizează pe trei aspecte pe care utilizarea Copilot le va aduce

Experiență utilizator îmbunătățită

Copilot va personaliza fiecare experiența, făcând produsele mai intuitive și mai ușor de utilizat.

Creșterea productivității

AI poate automatiza sarcinile, făcând colaborarea mai fluidă și optimizând productivitatea muncii.

Luarea unor decizii informate

Copilot poate analiza datele și identifica tendințele, permițând utilizatorilor să ia decizii mai bune.

Pentru mai multe informații despre cum puteți utiliza Microsoft Copilot în activitatea curentă, luați legătura cu un specialist NOD.


Articole asemănătoare