Cât de rapid este un acces point Wi-Fi 7 și ce echipamente sunt deja disponibile

12 Martie 2024 Timp de citire: 7 minute

Una dintre știrile bune ale începutului de an este că Wi-Fi Alliance a dat undă verde pentru Wi-Fi 7, standardul 802.11be, ceea ce înseamnă că rețelele wireless de la birou sau chiar de acasă vor ajunge la incredibila cifră de 46 Gbps. Chiar și cu valori mai realiste, de 20-22 Gbps, tot va fi o îmbunătățire majoră față de Wi-Fi 6E, care avea limita superioară 9.6 Gbps. Ca și la salturile tehnologice precedente, principala provocare va fi apariția echipamentelor capabile să susțină noul standard.

Iată de ce salutăm apariția echipamentului Zyxel WBE660S, un acces point Wi-Fi 7 Triple-Radio, care integrează platforma inteligentă de cloud management Nebula și pe care îl puteți comanda prin intermediul NOD cu un discount de 30%. Iar ca soluție alternativă avem echipamentul Zyxel NWA130BE.

Ce aduce nou Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 este cea mai recentă și mai rapidă tehnologie wireless. Fiind de 5 ori mai rapidă decât Wi-Fi 6/6E, este mult mai potrivită pentru spații cu un număr mare de utilizatori (săli de conferințe, expoziții, stadioane, aeroporturi etc) sau streaming video la rezoluție superioară 4k. Această evoluție are la bază câteva elemente de inovație:

  • Creșterea lățimii de bandă: Wi-Fi 7 dublează lățimea maximă a benzii canalului de la 160 MHz la 320 MHz, permițând viteze de descărcare wireless de neimaginat în urmă cu 4-5 ani.
  • 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM): O funcționalitate care permite semnalului să împacheteze cu până la 120% mai multe date într-un canal decât Wi-Fi 6E.
  • Multi-Link Operation (MLO): Un acces point Wi-Fi 7 are capacitatea de a distribui conexiunile pe două sau 3 benzi (2,4 GHz, 5GHz și 6GHz), ceea ce îmbunătățește viteza și stabilitatea. Dacă o bandă este în afara razei de acoperire, dispozitivul trece fără probleme la alta, fără a fi nevoie să se reconecteze.
  • restricția de timp de antenă, crescând probabilitatea transmiterii imediate a pachetelor de date. Acest aspect este deosebit de benefic pentru aplicațiile care necesită o latență redusă, cum ar fi jocurile online și videoconferințele.
  • Îmbunătățirea MU-MIMO: Wi-Fi 7 suportă mai multe fluxuri MU-MIMO (multi-user, multiple-input, multiple-output). Astfel, un acces point Wi-Fi 7 va putea comunica cu mai multe echipamente simultan, o funcționalitate critică în spațiile aglomerate.

Un aspect important este că Wi-Fi 7 funcționează în aceleași benzi de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, deci este compatibil cu standardele Wi-Fi anterioare.

Primul Access Point Wi-Fi 7 din portofoliul Zyxel

Zyxel este printre puținii producători care au lansat deja un echipament compatibil cu noul standard Wi-Fi. Zyxel WBE660S este un access point Wi-Fi 7 echipat cu un procesor Qualcomm quad-core, lucrează în bandă tri-radio (4×4 în 2.4GHz, 4×4 în 5GHz, 4×4 în 6GHz), oferă viteze de până la 22 Gbps și o capacitate semnificativ îmbunătățită.

Echipamentul este dotat cu Zyxel Smart Antenna, care poate ajusta conexiunea cu fiecare dispozitiv în parte, asigurând nivelul optim de performanță, oferind corecția permanentă a semnalului și reducând interferențele. De asemenea, integrează platforma de management Zyxel Nebula, care oferă funcționalități avansate de monitorizare și raportare, inclusiv notificări în timp real asupra nivelului de performanță.

Zyxel WBE660S este deja disponibil pe piața locală, prin intermediul partenerilor NOD.

Zyxel WBE660S – caracteristici cheie:

  • Tehnologie Tri-Radio WiFi 7 (802.11be)
  • Port 10GbE uplink
  • Zyxel Smart Antenna
  • Design „RF First”
  • Platformă integrată de management
  • Aplicație mobilă pentru monitorizare
  • Compatibil 4G/5G
  • Suport pentru echipamente IoT
  • Convertor PoE cu nivel superior de eficiență
  • Zyxel WBE660S este deja disponibil pe piața locală, prin intermediul partenerilor NOD. În 2024, portofoliul Zyxel de echipamente compatibile Wi-Fi 7 se va extinde, compania pregătind mai multe modele pentru lansare.

    Se justifică trecerea la Wi-Fi 7

    Multe voci consideră că Wi-Fi 7 are o aplicabilitate limitată și că în mod obișnuit sunt puține situații care să necesite acest nivel de performanță. Wi-Fi 7 nu este o tehnologie pentru mediul de birou, ci pentru centre de conferințe și expoziții, săli de sport și concerte, teatre, hoteluri și centre de agrement, școli și colegii mai mari, spitale, aeroporturi și gări. Un acces point Wi-Fi 7 își va arata valoare în medii cu sute de utilizatori conectați simultan si va putea oferi tuturor conexiuni rapide și stabile.

    Suntem 100% convinși că în următorii ani, Wi-Fi 7 va fi alegerea potrivită pentru orice scenariu care necesită viteză mare de transfer (valoarea maxima este de 46Gbps, de cinci ori mai mare față de Wi-Fi 6 cu 9.6Gbps) dar și de capacitate, lățimea dublă de bandă permițând conectarea unui număr semnificativ mai mare de dispozitive.

    Dacă aveți nevoie de acest nivel de performanță, vă așteptăm la o discuție despre echipamentele compatibile cu standardul 802.11be, inclusiv noul acces point Wi-Fi 7 de la Zyxel. Ne puteți contacta la adresa networking@nod.ro

    Articole asemănătoare