Stiri

Tranziția la Cloud. Când, cum și cu ce resurse.

14 August 2019

 

Dacă la începutul secolului trecut, mai toate oraşele mari aveau o uzină electrică, la începutul secolului curent, mai toate companiile mari au DataCenter sau un DataRoom. Resursele IT tind să urmeze calea electricităţii şi să se concentreze în mâinile unor jucători mari, pentru a fi livrate consumatorilor ca Serviciu. Suntem la începutul unui proces de durată, iar dacă în mod curent cloud-ul reprezintă doar 5% din cheltuielile globale cu IT-ul, acest procent este în permanentă creştere. Totuşi, nu vom ajunge niciodată la predicţiile fanteziste de acum câţiva ani, iar infrastructura IT nu va dispărea din interiorul organizaţiilor. Modelul care se va generaliza va fi cel hibrid/multicloud, în care companiile vor combina şi integra infrastructura locală cu serviciile de cloud publice pentru a obţine maximum de beneficii din exploatarea tehnologiei digitale. Tranziţia către cloud este o realitate curentă, care se întâmplă la diverse magnitudini şi viteze în funcţie de etapă, domeniul de activitate şi dimensiunea companiei. O altă realitate este complexitatea acestei tranziţii, care presupune de multe ori soluţii şi competențe foarte specializate, adică parteneri care să ajute clienţii în acest proces.

Cifre şi predicţii:

• În 2019 bugetele alocate serviciilor cloud vor creşte cu 17.5% (27.5% pentru segmentul Infrastructura ca Serviciu) până la 214 miliarde USD.

• Până în 2021, 70% dintre noile aplicaţii de business vor fi dezvoltate nativ pentru cloud.

• Până în 2023, peste 50% din cheltuielile operaţionale cu IT-ul vor fi alocate pe principii on demand şi vor fi direcţionate cu precădere către cloud.

• Până în 2022, cele 4 platforme cloud majore (Azure, AWS, Google şi IBM) vor totaliza 80% din volumul sarcinilor procesate în cloud şi tot mai mulţi clienţi vor căuta soluţii de portabilitate multicloud pentru a evita dependenţa de un anumit furnizor.

 

Ce spun specialiştii?

După cum afirmam mai sus, economia cloud implică gestionarea unor sarcini complexe pentru mutarea în cloud, gestionarea serviciilor, multicloud etc. Dacă aveţi clienţi care fac tranziţia către cloud, aveţi totodată nevoie de competenţe şi tehnologii pentru a-i ajuta în acest proces, care va deveni o sursă tot mai relevantă de business pentru companiile IT. Pentru a înţelege mai bine tranziţia la cloud, vă recomandăm şi cele 5 exemple de bune practici propuse de Robert Christiansen, VP of Global Cloud Delivery la Cloud Technology Partners,  o companie a HPE.

Înţelegerea contextului şi aprofundarea normelor de bune practici sunt doar primul pas. Succesul tranziţiei în cloud ține în egală măsură şi de tehnologia utilizată, cu precădere pentru proiectele cu un grad ridicat de complexitate. Sunt diferenţe majore între mutarea în cloud a unui serviciu de e-mail sau a unui sistem ERP ca SAP. Spre exemplu, HPE pune la dispoziţia partenerilor HPE One View şi HPE One Sphere, două unelte gândite să simplifice drumul către cloud, dar şi gestiunea mediilor multicloud.

 

Unelte HPE pentru migrare şi gestiune multicloud

 

 

HPE OneView, spre exemplu, permite transformarea resurselor de computing, stocare şi reţea într-o infrastructură „software defined”, ceea ce simplifică modul de gestiune şi totodată migrarea în cloud. HPE OneView elimină procesele manuale laborioase, creşte flexibilitatea în gestiunea şi alocarea resurselor şi simplifică colaborarea. Este pasul pregătitor pentru migrarea în cloud.

 

HPE OneSphere vizează etapa post migrare şi este o platformă de management livrată ca serviciu. Oferă o interfaţă unică de gestiune a tuturor aplicaţiilor şi datelor, indiferent de sursa acestora: cloud public, privat sau hibrid. De asemenea, centralizează virtual toate resursele disponibile (on premises şi subscripţii cloud) pentru un management facil al maşinilor virtuale şi containerelor. HPE OneSphere include şi instrumente de raportare asupra gradului de utilizare a resurselor cu defalcarea costurilor, sarcinilor rulate, etc. HPE OneSphere se conectează cu majoritatea furnizorilor de servicii cloud.

 

Oportunităţile de business pentru partenerii NOD

Orice discuţie despre cloud generează mai multe concluzii. Există totuşi câteva evidente:

• cloud-ul creşte constant şi este un model de business luat în seamă de tot mai mulţi clienţi finali;

• oportunităţile nu vin doar din vânzarea subcripţiilor, ci mai ales din serviciile IT asociate migrării şi gestionării mediilor multicloud.

Piaţa este departe de maturizare, încă mai exista factori inhibitori (mai ales la nivel uman), iar unele tehnologii încă nu au fost validate în plan local. Totuşi direcţia nu poate fi ignorată, iar viitorul nu trebuie să vă ia prin surprindere. Alături de NOD puteţi să vă pregătiţi specialiştii, dar şi să testaţi cele mai performante produse şi servicii dedicate proiectelor de migrare în cloud şi a gestionarii mediilor hibride şi multicloud.

© 2020 NOD Academy