Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Solutii de educare si inovare

Top aplicații educaționale gratuite

30 March 2020

Cu peste 3.5 milioane de elevi şi studenţi forţaţi să înveţe de acasă, învăţământul românesc este nevoit să treacă printr-un proces accelerat de modernizare. Proiecte şi inițiative izolate au fost şi până acum, multe derulate cu succes, pentru că a existat atât tehnologia, cât şi dorinţa unor şcoli sau profesori de a alinia educaţia la mediul online. Realitatea ultimelor zile arată că, la nivel de masă, situaţia este dificil de gestionat în lipsa unei abordări coerente şi a promovării unor bune practici.

În majoritatea cazurilor, fiecare școală şi fiecare profesor s-au descurcat singuri, încercând să răspundă solicitării autorităţilor de a nu opri procesul de educaţie. Din păcate, nu orice aplicaţie de videoconferinţă este potrivită pentru învătâmânt online, iar de la teorie la practică este cale lungă. Totuşi, orice este mai bun decât nimic, iar mobilizarea generală a arătat că interesul există. Webinarele organizate recent de Microsoft pentru profesorii din România au atras câteva sute de participanţi la fiecare ediţie, de exemplu.

 

Derularea cu succes a unei ore online implică 3 componente, în egală măsură de importante:

  1. Interacţiune în timp real. Mai exact o soluţie de video conferinţă care să permită comunicare bidirecţională de video, voce şi text. Important este să fie uşor de utilizat, să permită formarea de clase virtuale accesibile pe baza unor ID-uri şi să fie accesibilă de pe orice tip de echipament.
  2. Colaborare. O platformă sau o suită de aplicaţii necesare pentru crearea, editarea şi partajarea de documente între profesori şi elev, plus adăugarea de observaţii, note etc.
  3. Resurse educaţionale digitale care să susţină predarea. Domeniul este vast, atât ca tipuri de conţinut- prezentări, lecții, fișe, imagini (utilizabile în timpul lecţiei sau ca teme pentru acasă), cât şi ca furnizori. Există inclusiv proiecte publice pentru crearea de resurse educaţionale, spre exemplu EDUCRED sau Digitaliada.

Dintr-o perspectivă tehnologică, primele două categorii sunt cele care ne interesează şi unde putem contribui în mod direct, atât prin recomandări, cât şi prin suport. Oferta este foarte bogată şi este necesară o selecţie mai atentă a soluţiilor potrivite, pentru ca învățământul să facă pasul corect către online.

Iniţiativa celor de la Tech against Coronavirus identifică la categoria EDUCAŢIE nu mai puţin de 182 de soluţii / aplicaţii / platforme, o diversitate care generează confuzii şi în rândul specialiştilor, nu doar al cadrelor didactice. În mod evident nu este perioada potrivită pentru testări şi experimente cu tehnologii exotice, este cazul să mergem pe reţete validate deja.

Ce soluţii intră pe listă scurtă de recomandări?

ZOOM. Foarte mulţi profesori au descoperit Zoom în această perioadă, o aplicaţie care şi-a triplat numărul descărcărilor şi a înregistrat o creştere de 76% a valorii de piaţă în doar 2 săptămâni. Zoom este în esență o soluţie de video colaborare, gratuită, uşor de utilizat şi disponibilă pe orice platformă: laptop, telefon, tabletă, Windows, Android, IoS. Este accesibilă pe https://zoom.us/, iar interfaţa există doar în limba engleză. În mod obişnuit are o limită de 40 de minute pe interacţiune virtuală, însă a fost eliminată în contextul Coronavirus. Platforma acceptă până la 100 de participanţi, iar elevii nu au nevoie de cont, se pot înscrie doar cu link-ul primit de la profesor. Oferă videoconferinţă, chat, screen share, participare opţională pentru video. Există deja mai multe tutoriale în limba romană.

Totuşi la nivel oficial, recomandările trimit către două platforme binecunoscute pe piaţă: Microsoft for Education şi Google for Education, în ambele cazuri o combinaţie de produse şi servicii de productivitate, videoconferinţă şi colaborare, asamblate pentru cerinţele învăţământului online. De menţionat şi că cele două companii au o experienţă bogată în educaţie, iar aceste produse sunt  gratuite.

De exemplu, iniţiativa Clasa Viitorului oferă acces tuturor şcolilor la aceste două platforme şi permite activarea gratuită a licenţelor necesare. O abordare similară este Școala 365 care alături de platformele Microsoft şi Google oferă o serie de servicii suplimentare: suport, securitate, echipamente etc.

 

Microsoft for Education. Compania are o istorie bogată în colaborarea cu mediul educaţional, ofertele dedicate existând atât pentru produsele cu licenţă, cât şi pentru serviciile cloud. În mod curent, oferta Microsoft combină Office 365 A1 (planul gratuit pentru instituţii educaţionale) cu Teams şi aplicaţii precum Minecraft for Education și Make Code. Office 365 este deja foarte cunoscut, nu vom insista asupra acestei componente.

Esenţială pentru comunicarea de la distanţă este utilizarea Teams, probabil cea mai simplă platformă de videoconferinţă, dezvoltată pe baza Skype. Funcţionează pe aceeaşi logică: profesorii creează clase virtuale, iar elevii se conectează cu ajutorul unor link-uri unice pentru fiecare lecţie. Soluţia este accesibilă de pe orice echipament, indiferent de sistemul de operare. Teams permite conectarea până la 250 de persoane simultan. Profesorul are acces la informaţii despre prezenţa în clasa virtuală, poate transfera dreptul de prezentare unui participant, poate partaja ecrane, teste, documente etc.

Minecraft for Education și Make Code reprezintă o diferențiere pentru Microsoft, ambele aplicaţii având ca scop deschiderea copiilor către programare şi tehnologie, într-o manieră simplă bazată pe joc şi distracţie. La nivel general, Microsoft garantează securitatea şi disponibilitatea platformei, oferind suport 24/7.

Puteți accesa mai multe detalii despre oferta Microsoft chiar la ei pe site.

Google for Education. Abordarea Google este similară şi constă în împachetarea mai multor servicii şi instrumente individuale, care să permită atât predarea, cât şi învăţarea online. Cu denumirea oficială de GSuite for Education, platforma include atât cunoscutele instrumente pentru e-mail şi stocare online, cât şi aplicaţii pentru videocolaborare (Classroom, Hangouts şi Groups), cât şi pentru desen (Jamboard), creare de teste (Forms). Platforma este gratuită, securizată şi beneficiază de suport gratuit.

Mai multe detalii veţi găsi în oferta Google pentru RemoteWork

Cisco Free Edu. Cisco a făcut un pas important prin lansarea planului gratuit de Webex şi pentru organizaţiile din România, începând cu luna martie. Ulterior, compania a lansat şi oferta  „Free Edu”, prin care soluția de colaborare Cisco Webex a fost ajustată pentru instituțiile de învățământ. Funcţionalităţile Webex sunt similare: videoconferinţă, crearea de clase virtuale cu până la 100 de participanţi, partajare de documente şi ecrane. Soluţia nu implică nicio configurare din partea elevilor şi poate fi accesată indiferent de echipament. Cisco a precizat într-o postare pe blog-ul din România că oferta va fi disponibilă până la finele anului.

Câteva concluzii

Oferta de produse pentru educaţie online este foarte bogată, iar la nivelul soluţiilor de top functionalităţile sunt generoase şi relativ similare. Majoritatea soluţiilor sunt gratuite, însă doar furnizorii mari oferă utilizatorilor un suport coerent.

Abundenţa ofertei face alegerea dificilă, însă drumurile deja cunoscute sunt cele mai avantajoase. Contează foarte mult ca modul de utilizare să fie uşor de însuşit, atât de profesori, cât şi de elevi, astfel încât să devină o rutină. De asemenea, contează scalabilitatea platformei, atât ca număr de utilizatori, cât și ca funcționalități suplimentare ce pot fi adăugate în timp.

Ce puteți face în calitate de companii tech? Numeroase şcoli şi cadre didactice au nevoie de suport, atât pentru alegerea soluţiei potrivite – dintr-o perspectivă pe termen lung, cât şi pentru configurarea acesteia. Puteţi aduce un plus de valoare în comunitățile din care faceţi parte şi să ajutaţi ca învăţământul românesc să meargă mai departe indiferent de piedici.

 

© 2020 NOD Academy