Solutii de securitate si supraveghere, Stiri

Tehnologia și distanţarea socială

09 April 2020

Economia trece printr-o perioadă inedită, iar distanţarea socială este un concept relativ necunoscut pentru majoritatea companiilor. Anterior Covid-19, soluţiile pentru gestiunea cozilor de aşteptare erau utilizate doar conjunctural, mai degrabă cu scopul fluidizării circulației de persoane şi eventual monitorizarea accesului fraudulos. Noua realitate impune noi reguli şi măsuri: scanarea temperaturii, păstrarea distanţei între persoane, accesul unui număr limitat de persoane într-o incintă etc.

Pentru că nu ştim cât va dura situaţia curentă, dar şi pentru că mulţi specialişti consideră că astfel de episoade virale vor reveni, gestionarea reglementărilor de distanţare socială devine o preocupare pe termen lung. De asemenea, este posibil ca pe viitor aplicarea unor astfel de reglementări să intre în cerinţele curente de autorizare a funcţionarii unor spaţii, similar celor existente pentru protecţia şi stingerea incendiilor, siguranţei alimentare etc.

Distanţarea socială a fost una dintre primele măsuri anti Covid-19 impuse de autorităţi. Amintiţi-vă începutul lunii martie atunci când au fost interzise treptat evenimentele cu 1000 de participanţi, apoi cu 500, 150, 50 etc. Ulterior au fost sistate majoritatea întâlnirilor, iar magazinele au limitat numărul clienţilor care pot intra simultan, de exemplu.

Cel mai probabil şi după trecerea focarului Covid-19, unele reguli vor rămane funcţionale în cazul evenimentelor mari, muzeelor sau aeroporturilor. Contorizarea persoanelor care accesează un anumit spaţiu – un târg de Crăciun, spre exemplu, este dificil spre imposibil de obţinut fără ajutorul tehnologiei. Partea pozitivă este că soluţii există şi sunt disponibile şi pe piaţa locală.

Soluții pentru contorizarea persoanelor

Hikvision are în portofoliu soluția Hikvision Area People Counting pentru analiza vizitatorilor unei locaţii în timp real. Pe scurt, soluţia arată în tip real câte persoane sunt in locaţie, care este structura demografică, densitatea şi care sunt fluxurile de circulaţie. Beneficiile acestei soluţii sunt evidente şi în afară crizei, însă în circumstanţele curente pot face diferenţa între siguranţa derulării unei activităţi şi riscul primirii unei amenzi.

Soluţia are două componente majore: camerele inteligente dedicate captării datelor de trafic şi sistemul central de analiză şi management. Camerele Hikvision identifică şi numără persoanele care intră / ies într-un anumit spaţiu – interior sau exterior şi captează date în legătură cu structura demografică, densitate, direcţie de mişcare etc. Preluate de sistemul central, datele brute se transformă în analize şi rapoarte, accesibile într-un format intuitiv – grafice, tablouri de bord etc.

Soluţia permite setarea de alarme pe diverse zone, atunci când densitatea vizitatorilor depăşeşte anumite limite. Funcţionalitatea permite atât limitarea accesului într-o locație – raionul unui supermarket sau aripa unui muzeu, spre exemplu, cât şi direcţionarea publicului – la evenimente mari, concerte, manifestări sportive, către facilităţi subutilizate: toalete, porţi de acces, puncte de vânzare / informare etc.

De asemenea, soluţia detectează timpul petrecut de vizitator în faţa unor obiective, informaţii utile pentru departamentele de marketing. Dincolo de păstrarea unei distanţări sociale în conformitate cu cerinţele, soluţia Hikvision oferă şi ajutor în cazuri de urgenţă atunci când este necesară evacuarea rapidă a vizitatorilor.

Pentru o mai bună înţelegere a modului de funcţionare, descărcaţi broşura Hikvision Area People Counting.

Soluţii pentru scanarea temperaturii corporale

Atât pe aeroporturi, cât şi la intrarea în spitale, fabrici, clădiri de birouri, hoteluri şi chiar instituţii publice, autorităţile au recomandat scanarea temperaturii corporale a vizitatorilor. În multe ţări, astfel de măsuri s-au generalizat ca o primă etapă de identificare a cazurilor de coronavirus. Soluţiile Hikvision de video supraveghere acoperă şi astfel de scenarii.

Camerele Hikvision cu termoviziune sunt extrem de bine calibrate şi au o acurateţe de +/- 0.5 grade Celsius la măsurarea temperaturii corporale. Avantajul major este că pot monitoriza acești parametri pentru multiple persoane (maxim 30) de la o distanţă de până la 9 m, atunci când camerele sunt montate la înălţime.

Complementar, agenţii de teren pot fi înzestraţi cu echipamente mobile dotate de asemenea cu camere termice, screening-ul fiind astfel mult mai eficient. Dispozitivele mobile pot prelua şi imagini pentru păstrarea unor dovezi şi a unei evidenţe mai clare a situaţiei. Pentru evitarea încurcăturilor, cazurile incerte pot fi direcţionate către un punct auxiliar de măsurare a temperaturii cu ajutorul termometrelor clasice.

Soluţia Hikvision este dedicată cu precădere scanării în spaţii închise, fără vânt, iar cele mai bune rezultate sunt obţinute după cel puţin cinci minute de la intrarea persoanei în incintă. Prin corelare cu alte sisteme de calibrare, acurateţea soluţiei Hikvision ajunge la +/- 0.1 grade Celsius.

Este soluţia ideală pentru o scanare rapidă, fără contact fizic. Poate fi utilizată şi pentru a detecta persoanele care nu poartă masca sau alte echipamente de protecţie. Soluţia Hikvision poate fi integrată cu alte sisteme de monitorizare: porţi detecţie metale, porţi de acces, turnicheţi etc.

Aria de aplicabilitate este vastă, iar implementarea foarte rapidă. Soluţia este recomandată pentru terminale Sosiri / Plecări în aeroporturi, gări şi autogări, supermarketuri, coridoare de acces pentru fabrici, instituții publice, universități etc. Pentru detalii complete, descărcaţi broșura Hikvision Fever Screening Solution.

Aceste două soluţii Hikvision sunt deja în portofoliul NOD, iar specialiştii noştri vă pot oferi suportul necesar pentru înţelegerea modului de funcţionare şi a problemelor curente pe care aceste soluţii le rezolvă. Actualizăm permanent oferta de soluţii pentru a răspunde cerinţelor curente din piaţă şi pentru a da partenerilor posibilitatea susţinerii continuităţii operaţionale a clienţilor finali.

Contactează acum echipa NOD pentru mai multe informații și detalii despre soluțiile prezentate la security@nod.ro.

 

© 2020 NOD Academy