Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Stiri

Noutăți despre viitor – Microsoft Ignite 2019

27 November 2019

 

La începutul lunii noiembrie, 26.000 de persoane s-au întrunit în Orlando Florida pentru Microsoft Ignite 2019, unul dintre cele mai cunoscute evenimente Microsoft. În mod obişnuit la Ignite, Microsoft anunță ultimele dezvoltări ale produselor şi agenda lansărilor comerciale pentru următoarele luni. Tradiţia a fost respectată şi anul acesta, iar lista cu noutăţi este foarte lungă. V-am pregătit o selecţie cu cele mai interesante anunţuri despre viitorul în tehnologia IT:

Azure Arc, un instrument de management pentru mediile cloud hibride. Sistemul va permite gestionarea serviciilor şi echipamentelor non-Azure, de la infrastructura privată cloud şi echipamentele edge la instanțe Google Cloud şi Amazon Web Services, într-un mod unitar şi similar celui în care sunt gestionate resursele din Azure. Azure Arc funcționează cu servere Windows şi Linux, dar şi containere Kubernetes. Orice client va putea gestiona direct din Azure Portal orice resurse existente în afara mediului.

Planuri noi pentru Edge şi Bing. Microsoft a anunţat încă din 2018 că va renunţa la motorul Edge HTML în favoarea tehnologiei open source Chromium, dezvoltată de Google. Noutatea constă în integrarea Edge şi Bing într-un instrument nou, care va permite atât navigarea pe web, cât şi căutarea informaţiilor. Microsoft consideră că astfel Bing va deveni un “motor de căutare pentru business” deoarece companiile au volume uriaşe de informaţii stocate intern şi de cele mai multe ori găsirea acestora este mai complicată decât căutarea pe internet. Bing va permite căutări după nume, job, echipe, locaţia biroului, totul prin procesarea naturală a limbajului (NLP). Noul browser Edge va fi disponibil din 15 ianuarie 2020, atât pentru Windows 7 şi 10, cât şi pentru MacOS, Android şi iOS.

Azure Synapse Analytics, un nou serviciu care extinde capabilitățile Azure SQL Data Warehouse şi permite rularea de interogări la nivelul datelor structurate şi nestructurate. Viteza şi capacitatea de procesare au crescut semnificativ, iar testele Microsoft arata că Azure Synapse Analytics are capacitatea să procesese interogări simultane de la 10.000 de utilizatori.

Asistentul virtual Cortana va fi integrat în Outlook pentru Android şi iOS şi va avea în premieră o voce masculină. Cortana va permite citirea corespondentei şi a agendei, plus adăugarea de înregistrări în calendar cu ajutorul vocii.

Microsoft a iniţiat un proiect de quantum computing, în colaborare cu QBit, Honeywell, IonQ şi QCI. Într-o primă etapa Azure Quantum va permite derularea unor simulări de tip quantum computing pe o infrastructură tradiţională, prin intermediul unui kit de dezvoltare. Totodată, împreună cu Universitatea din Sydney, Microsoft cercetează noi metode de control a qubitilor.

HoloLens 2 devine disponibil comercial şi promite o nouă abordare de mixt reality în business. Echipamentul este disponibil în trei configuraţii, atât individual cât şi integrat cu Dynamics 365 Remote Assist şi plătit printr-o subscripţie lunară. Hololens 2 este mai bine corelat cu serviciilor cloud prin intermediul „Azure Spaţial Anchors” care permit ataşarea pe termen lung de holograme unor obiecte fizice, vizionabile ulterior de către orice utilizator, în funcţie de drepturile alocate.

Microsoft Whiteboard este disponibil acum atât în Teams cât şi pe web, într-o versiune redusă ca funcționalități. Integrarea cu Teams permite însă partajarea lucrărilor, lucrul în comun pe aceeași planşă, precum şi asocierea proiectelor cu persoane, întâlniri şi discuţii, pentru o regăsire cât mai facilă.

Procesoarele AMD vor susţine tot mai multe instanţe Azure, cu precădere aplicaţii de nivel enterprise şi baze de date relaționale. Anunțul are legătură directă cu performanțele notabile obţinute de noua familie de procesoare AMD EPYC care suportă până la 96 vCPUs, 384 GB RAM şi 2,400 GB SSD.

Proiectul Cortex, un intranet cu capabilităţi de Inteligenţă Artificială. Cortex vizează crearea unui sistem nervos central al companiei, care să analizeze toate informaţiile existente (indiferent de format, sursă şi locul de stocare) pentru a putea fi analizate uşor şi livrate proactiv în aplicaţii ca Outlook, Teams sau Office. Astfel utilizatorii vor primi automat informaţii relevante, asociate activității pe care o derulează.

Microsoft publică în fiecare an un „Book of News” cu toate noutățile anunțate la Microsoft Ignite. Pentru o lectură completă, vă invităm să accesați ediţia 2019 aici 

Inteligenţa artificială este elementul comun în majoritatea anunţurilor de la Microsoft Ignite 2019, de la instrumentele ce  fac oamenii mai productivi, până la serviciile cloud care se auto-gestionează.  Dezvoltarea tehnologiei IT va face din anul 2020 un an foarte interesant din perspectiva lansărilor comerciale şi a oportunităților de business care se deschid. Rămâneți aproape de NOD pentru a putea pune la dispoziţia clienţilor finali inovațiile pe care Microsoft le generează cu ajutorul unui buget anual de peste 13 miliarde USD.

© 2020 NOD Academy