Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Stiri

Love is in the Cloud

08 April 2019

 

De la „Linux este un cancer” la „Microsoft iubeşte Linux” au trecut aproape zece ani şi un mandat de CEO, însă o eră în ceea ce priveşte evoluția tehnologiei. Obiectivul Microsoft este ca Azure să devină cea mai mare platformă globală de cloud, iar această perspectivă schimbă fundamental modul de abordare.

Satya Nadella, CEO Microsoft din 2014, a înţeles rapid că piaţa doreşte servicii cloud care să încorporeze software din orice sursă. Prin urmare, Microsoft a deschis Azure atât către furnizori precum SAP şi Cloudera, dar mai ales către mişcarea Open Source, în cele mai diverse arome: Hadoop, Docker, Puppet, Chef, CoreOS etc.

În mod curent, 25-30% dintre maşinile virtuale din Microsoft Azure rulează Linux conform afirmaţiilor Microsoft, iar partenerii pot lucra în aproape orice mediu de dezvoltare doresc.

Factori care generează creşterea

Serviciile cloud se dezvoltă accelerat. Conform celui mai recent studiu KPMG (Cloud Report 2019, făcut public în luna martie), 72% dintre companiile participante preferă cloud-ul, pe care îl consideră mai sigur decât propriul lor centru de date. Pe de altă parte, o cercetare Forrester arata că 40% dintre managerii IT au planuri în ceea ce priveşte adopţia unor tehnologii Open Source.

La intersecţia acestor tendinţe se afla dorinţa clienţilor pentru flexibilitate şi libertate în alegerea produselor şi serviciilor IT, dorinţă pe care Microsoft o îndeplineşte prin deschiderea Azure către Open Source. Situaţia se reflectă în Azure Marketplace care găzduieşte tot mai multe servicii bazate pe Open Source.

Ce înseamnă mai exact Open Source pe Microsoft Azure?

Practic, pentru clienţii şi proiectele pe care le derulaţi puteţi avea în vedere:

Migrarea de maşini virtuale Linux pe Azure

Proiecte de virtualizare cu XEN şi KVM

Simplificarea task-urilor de configurare şi provizionarea maşinilor virtuale cu aplicaţii precum Chef

Instalare şi gestiune de containere cu tehnologii precum Docker sau Kubernets

Utilizarea Aerospike ca baza de date NoSQL sau a Postgre/MySQL ca bază de date tranzacţională

Procesare de tip big data cu Hadoop şi Azure HDinsight

Utilizarea Java şi PHP ca platforme de dezvoltare web

Dezvoltare în mediul cloud cu instrumente Open Source precum Python/Django

Utilizarea Azure CDN pentru realizarea rapidă de site-uri cu WordPress şi Joomla

Spectrul de tehnologii, servicii şi scenarii de utilizare este extrem de larg. O bună sursă de informare în acest sens este blog-ul oficial Microsoft Open Source, unde veţi găsi cele mai relevante experiențe şi idei de utilizare a  soluţiilor Open Source în Azure. Comunitatea oferă acces la subiecte, documentaţie, informaţii utile, tutoriale şi chiar suport, acolo unde este nevoie. De altfel, Microsoft a început dezvoltarea acestei comunităţi încă din 2014 prin lansarea programului de Microsoft Open Source Partnership.

În mod curent, aderarea la program oferă credite Microsoft Azure în valoare de 200 USD, care pot fi utilizate pentru provizionarea de maşini virtuale şi baze de date Open Source, dezvoltarea de aplicaţii web, mobile sau chiar IoT.

Care sunt beneficiile?

Dacă vă întrebaţi ce ați avea de castigat ca partener NOD prin orientarea către Open Source pe Microsoft Azure, răspunsul este simplu:

Noi oportunităţi de business, prin abordarea unor clienţi care folosesc tehnologii Open Source şi care, în mod tradiţional, erau mai reticenţi la Microsoft

Utilizarea Open Source în proiecte proprii de dezvoltare şi libertate oferită echipei în alegerea oricăror unelte de dezvoltare

Păstrarea unui nivel minimal al investiţiilor prin combinarea serviciilor Microsoft Azure de infrastructură IT cu arhitecturile Open Source

Acces la suport de calitate din partea unei reţele de experţi şi a unei comunităţi mari de parteneri şi utilizatori

În plus, primiţi suport din partea echipei de specialişti NOD, ceea ce vă garantează succesul în cadrul proiectelor derulate la clienţii finali. Veţi putea oferi acestora scalabilitatea şi disponibilitatea livrate de serviciile Microsoft Azure, dar şi costul redus şi libertatea oferite de Open Source. Indiferent de specificul mediului IT al clientului, tehnologii proprietare sau Open Source, îi puteţi asigura o migrare facilă în cloud.

 

© 2020 NOD Academy