Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Stiri

În spatele oricărui succes se află o echipă de succes

14 March 2019

 

“Bună ziua, numele meu este Teams, sunt hub-ul dedicat lucrului în echipă în Office 365 și vă garantez că veți lucra și mai bine împreună”. Așa se prezintă vedeta anului 2019 din portofoliul Microsoft.

După introducerea versiunii gratuite anul trecut, independentă de Office 365, rata de utilizare a Microsoft Teams a explodat. Astfel, din luna mai până în septembrie, baza de utilizatori a crescut cu 65%, iar tendința se păstrează. Din perspectivă pur de business, Microsoft Teams este un produs care merită întreaga atenţie, având în vedere că piaţa de colaborare este în continuă creştere, cât şi pentru că Microsoft Teams se va impune în faţa coechipierului Skype, a competiţiei de la Slack, Google sau Facebook.

Întrebaţi fiind care este cel mai mare stress la locul de muncă, 41% dintre angajaţii companiilor mari şi 40% dintre cei din SMB au pus pe primul loc deficiențele de comunicare, urmate de incapacitatea de a colabora în cadrul aceleaşi echipe (40% pentru companiile mari şi doar 27% pentru SMB – sursa: Wrike Raport „Stress Epidemic: Employees Are Looking for a Way Out”).

Nevoia unor platforme ergonomice, dar totodată eficiente, de comunicare şi colaborare rămâne critică, iar IDC estimează că această piaţă va ajunge în 2019 la 3,5 miliarde USD, valoare globală. Nu avem motive să credem că piaţa din România, păstrand proporţiile, se va comporta diferit față de restul lumii.

Care sunt punctele forte ale Microsoft Teams?

Lista este lungă, însă ar fi de menţionat funcţionalităţile de tip business, integrarea cu restul suitei Office 365, nivelul ridicat de securitate și costul foarte accesibil. La nivel de funcţionalităţi, Microsoft Teams reuneşte toate funcţionalităţile din Office 365 (cu unele limite pentru Versiunea FREE) într-un singur spaţiu, uşor de partajat cu orice coleg sau colaborator. Sunt cca. 140 de aplicaţii şi funcţionalităţi accesibile prin versiunile obisnuite de Microsoft Teams, cu până la 1TB spaţiu de stocare şi până la 300 de utilizatori. Peste această valoare există planurile de tip Enterprise, ceva mai complexe.

Din Microsoft Teams, utilizatorii pot să interacţioneze pe chat, să iniţieze apeluri de voce şi video, să editeze documente, adică practic să lucreze în comun cu orice aplicaţie Microsoft: Exchange, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, SharePoint, Planner, Yammer etc. Microsoft Teams este accesibil atât ca serviciu web, ca aplicaţie desktop (Windows şi MacOS), cât şi ca aplicaţie mobilă pentru Android şi iOS.

Există trei planuri tarifare disponibile pentru Microsoft TeamsGratuit, 4.2 euro/lună integrat în Office 365 Business Essentials şi 10.5 euro/lună integrat cu Office 365 Business Premium.

Microsoft Teams & concurenţa

Fără să fie un produs foarte cunoscut pe piaţa din România, Slack a generat o revoluţie la nivelul suitelor de colaborare. Apreciat cu precădere în rândul startup-urilor şi a business-urilor digitale, Slack a fost pe lista de cumpărături a Microsoft, presa de peste ocean asociind acestei intenţii şi valoarea de cca 8 miliarde USD. Planurile nu s-au concretizat, iar Microsoft a decis să investească în dezvoltarea propriei platforme.

În ciuda abundenţei de funcţionalităţi, Slack nu a avut însă niciodată o imagine solidă în mediul corporate şi, chiar dacă există o licenţă de tip enterprise, puţin probabil că Slack îşi permite aceleaşi invesţii ca Microsoft în securitate şi disponibilitate. La nivelul cerinţelor guvernamentale şi a unor companii din domenii intens reglementate, nici chiar Amazon nu atinge un nivel similar de performanţa şi complianţă.

Microsoft Teams se diferenţiază de Slack mai ales în combinaţie cu Office 365, integrare care îi dă de fapt adevărata valoare. În acest context, nu trebuie să mire pe nimeni că Microsoft Teams câştigă constant cotă de piaţă.

Microsoft Teams & Skype

În mod evident, cele două produse Microsoft se suprapun pe mai multe arii funcţionale. De altfel, acestea pot fi utilizate simultan, în funcţie de preferinţe. Dacă Skype este preponderent o soluţie de comunicaţii unificate, Microsoft Teams este o platformă de colaborare, care include şi oferă acces la numeroase alte functionalități si aplicaţii sau, în limbajul propriu al Microsoft, un „hub de aplicaţii”. Prin urmare, ca perspectivă, Microsoft Teams reprezintă viitorul.

În esenţă este de fapt viziunea Microsoft asupra unui mod inteligent de comunicare şi colaborare, ce integrează chat, întâlniri virtuale, voce şi video, stocare, partajare de documente etc. Adică mai mult decât ceea ce poate oferi Skype. Ca abordare, Microsoft sfătuieşte utilizatorii de Skype să migreze la Teams pentru a integra toate aceste facilități într-o singură interfaţă şi pentru a beneficia de o experienţă unitară.

Ce înseamnă aceasta pentru partenerii NOD?

Clienții preferă tehnologiile noi, atât pentru câştigul de funcționalitate, cât şi pentru eliminarea riscurilor aduse de utilizarea unor produse vechi ce pot rămâne fără suport sau update-uri. În demersul de migrare la noile versiuni, clienţii finali au însă nevoie de consultanţă de specialitate şi suport tehnic, adică de servicii cu valoare adăugată.

Indiferent dacă vorbim de migrare în Azure, migrare de la Windows 7 la Windows 10 sau de la Skype for Business la Microsoft Teams, toate reprezintă oportunități de a fi alături de clienți şi de a genera business nou.

© 2019 NOD Academy