Infrastructura pentru comunicatii, Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii

Hibrid IT, noua specie a tehnologiei

16 August 2017

 

Organismul provenit din încrucișarea a doi indivizi de specii, de soiuri, de genuri sau de rase diferite reprezintă un hibrid, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române. Dezvoltarea tehnologică duce la apariția unei noi specii, creată pentru îmbunătățirea calității vieții și progresul umanității, cu aplicabilitate în domenii variate de activitate.

Cînd vorbim despre mașini, hibridul este un vehicul ce are mai multe sisteme de propulsie, fiind echipat cu motor cu ardere internă, dar și cu motor electric. Combinația dintre cele două oferă mașinii fiabilitate, un consum scăzut de combustibil, impactul asupra mediulul fiind extrem de redus. De exemplu, bicicleta electrică poate fi considerată un hibrid, având două posibilități de propulsie: musculară – prin forța corpului biciclistului și electrică – cu ajutorul unui motor electric.

În IT, hibridul reprezintă combinația dintre infrastructura IT hardware și cloud. Fiind considerată coloana vertebrală a oricărei afaceri, infrastructura IT trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologiei. Infrastructura trebuie să fie flexibilă și scalabilă astfel încât să ajute și să susțină creșterea afacerii tale.

O infrastructură IT on-premises (locală) oferă controlul asupra datelor, securității și performanței. În același timp, infrastructura on-premises poate fi dificil de administrat. Odată cu trecerea timpului și apariția noilor tehnologii, infrastructura on-premises va avea nevoie de investiții financiare suplimentare în resurse pentru a nu deveni o frână în dezvoltarea business-ului.

Pe de altă parte, cloud-ul permite creșterea scalabilității, managementul facil al resurselor și posibilitatea accesării soluțiilor de ultimă generație pentru orice tip de business. Cu efort minim, poți adăuga soluții pentru gestionarea CRM-ului, ERP-ului, servicii dedicate clienților, automatizări de marketing, e-commerce și comunicații. Nu va fi nevoie să investești foarte mult în hardware și software sau să-ți mărești echipa pentru a avea un management mai bun a noilor echipamente.

Când vine vorba despre găzduirea infrastructurii IT în cloud, apar mai multe întrebări, temeri sau obstacole:

Toate aceste întrebări conduc în mod firesc la o altă întrebare? Există o variantă ce-mi poate oferi flexibilitatea, scalabilitatea și optimizarea costurilor oferită de o soluție cloud, dar având securitatea, performanța și controlul oferite de o infrastructură IT on-premises (locală)? Da, există. Se numește infrastructura IT hibridă.

Infrastructura IT hibridă oferă tot ce este mai bun din ambele medii (local și cloud), cu toate avantajele lor. Combinarea infrastructurii on-premises cu serviciile cloud îți oferă libertatea de a-ți adapta abordarea business-ului în funcție de nevoile pe care le ai. Tu decizi ce volume de date le muți în cloud sau pe care le păstrezi local, creând astfel o infrastructură personalizată care-ți oferă foarte multe beneficii, flexibilitate și control permanent.

Hibrid IT-ul este viitorul. Oferă companiilor șansa de a fi flexibile la orice tip de schimbare în ceea ce privește tehnologia, permițând libertatea de a face business în feluri noi.

Noul trend Hibrid IT

Într-un sondaj recent Spiceworks făcut pentru HP Enterprise, la care au participat mai mult de 300 de factori de decizie din Statele Unite ale Americii, 93% dintre respondenți au declarat că organizațiile pe care le conduc folosesc sau analizează foarte serios posibilitatea abordării Hibrid IT-ului. Unii dintre ei considerau de un real folos infrastructura de tip hibrid, având în vedere faptul că sediul companiei se afla într-o zonă predispusă uraganelor, iar fiabilitatea serviciilor cloud asigura siguranța stocării și disponibilității datelor, fișierelor și e-mail-ului.

Tot în cadrul sondajului, aproape 90% dintre respondenți au declarat că Hibrid IT-ul este important pentru strategia IT actuală și majoritatea (96%) este de acord cu importanța Hibrid IT-ului în viitorul apropiat. Tendința naturală este dorința de a ține pasul cu tehnologia și cu inovările.

Mulți dintre cei care au implementat deja o infrastructură hibridă sunt satisfăcuți de randamentul infrastructurii. Odată cu dezvoltarea afacerilor, vor avea nevoie ca și infrastructura IT să țină pasul cu creșterea volumului de date și informații. Iar o abordare hibridă le oferi mai multe șanse de supraviețuire pe o piață hiper-competitivă. În plus, există din ce în ce mai puține îngrijorări sau limitări în cazul unor probleme tehnice apărute, în timp ce personalul IT este cu mult mai eficient și se poate ocupa de alte task-uri sau dezvoltarea de proiecte.

Top 3 factori care conving companiile să utilizeze o infrastructură IT hibridă

Partea de cloud a infrastructurii IT hibridă este utilizată în principal pentru a susține site-urile web, pentru back-up-ul de date și pentru marketing digital sau inițiativele de e-commerce. Tendințele și dezvoltarea soluțiilor cloud în ultimii ani au dus la folosirea acestora și în alte domenii ca productivitate, aplicații de  comunicare / colaborare interdepartamentală, servicii mobile, volume de date în aplicații de tipul Internet of Things și alte domenii unde până nu demult erau folosite infrastructuri on-premises.

Chiar și cu apariția Hibrid IT-ului, există anumite volume de date care, datorită preocupărilor de securitate, reglementărilor de conformitate sau costurilor mari de modernizare a echipamentelor, vor rămâne pe infrastructuri on-premises.

Unul din aspectele cele mai puternice ale abordării hibride este faptul că oferă companiilor posibilitatea de a stabili care din aplicații ar trebui folosite on-premises și care pot fi urcate în cloud pentru optimizarea costurilor și a orelor de muncă ale personalului.

Beneficiile Hibrid IT

Hibrid IT-ul îți aduce optimizare de costuri, având toate avantajele unei infrastructuri on-premises și cloud-ului. Abordarea hibridă se poate adapta instantaneu la schimbările condițiilor de business fără ca tu să fii nevoit să investești în echipamente noi și în aplicații software, de exemplu în cazul schimbărilor sezoniere dramatice de volume de lucru.

Prin transferarea cheltuielilor de capital (CAPEX) către cheltuielile de funcționare (OPEX), Hibrid IT-ul îți permite să obții o metodă mai previzibilă de gestionare a bugetelor. În momentul în care hotărăști mutarea anumitor aplicații în cloud, nu vei mai avea nevoie de resurse specializate pentru a le gestiona. Actualizările se fac automat, iar tu vei avea garanția accesului la cele mai recente funcționalități și patch-uri de securitate.

În cazul în care utilizarea serviciilor de cloud va crește, costurile vor crește și ele direct proporțional. Atunci poate vei considera ca benefică mutarea anumitor volume de lucru înapoi, on-premises. Nu-i nici o problemă, le vei putea muta imediat. Flexibilitatea infrastructurii Hibrid IT-ului te va ajuta să fii în control asupra datelor tale, dar mai ales a costurilor.

Top 5 beneficii ale companiilor care utilizează sau urmează să utilizeze Hibrid IT-ul

Întreprinderile mici și mijlocii cu Hibrid IT sunt:

Pentru a avea beneficiile reale ale unei infrastructuri Hibrid IT, trebuie urmate câteva din cele mai bune practici pentru a-ți permite să realizezi un sistem bine conceput, personalizat pe mărimea și nevoile afacerii tale, având capacitatea de a-l dezvolta și a-l crește odată cu afacerea ta.

În dezvoltarea unei infrastructuri hibride, ca în multe domenii de activitate, există metode care funcționează în mod diferit de la afacere la afacere. Dar se pot găsi similarități și lucruri comune care au funcționat și funcționează la majoritatea companiilor care au trecut cu pași mici, dar siguri, la o infrastructură hibridă.

În general, o abordare solidă a subiectului Hibrid IT implică dezvoltarea unei strategii pe termen mediu și lung, modernizarea infrastructurii IT existente, auditarea volumelor de lucru și prioritizarea acestora și a aplicațiilor folosite în companie.

Într-un articol viitor, vom dezvolta mai multe idei despre ce ar trebui să avem în vedere atunci când proiectăm și implementăm o infrastructură IT hibridă.

Pentru implementări și soluții de infrastrastructuri Hibrid IT, partenerii Network One Distribution vă stau la dispoziție.

© 2019 NOD Academy