Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Stiri

Hai să migrăm în Azure!

28 February 2019

 

În 2018, adopția Microsoft Azure a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere la nivel global, de 35%, respectiv de două ori mai rapid decât Amazon Web Services. Rezultatele au fost confirmate de surse independente precum RightScale 2018 State of the Cloud și CBinsights 2018.

Avantajele competitive care au alimentat această evoluție sunt varietatea mare de servicii oferite de Microsoft în Cloud, nivelurile superioare de performanță, prețurile competitive (de exemplu, costul rulării mașinilor virtuale în Azure este mai mic decât în AWS sau în Google Cloud Platform, Microsoft facturând utilizarea la minut şi nu la secundă) și faptul că serviciile Microsoft Azure sunt disponibile prin intermediul mai multor Data Centere (44, față de 19 AWS și 17 GCP).

Un alt avantaj competitiv pentru Microsoft Azure este şi nivelul bun de suport pe care clienţii îl primesc din partea distribuitorilor şi partenerilor Microsoft. Am identificat câteva dintre cele mai frecvente scenarii de migrare în Azure derulate în România şi vă propunem să le analizăm împreună:

 

Soluții de business

Indiferent dacă vorbim de ERP, CRM, Document Management sau furnizori globali sau locali, migrarea aplicațiilor de business în Azure aduce numeroase beneficii și urmează proceduri similare. Din experienţa NOD, clienţii aleg să își migreze soluțiile de business în Cloud atunci când:

infrastructura on-premises nu mai răspunde cerințelor de performanță ale sistemelor enterprise, iar cerințele suplimentare de resurse de procesare și stocare implică un upgrade hardware masiv;

implementează o nouă soluție de business sau fac un update major al unui sistem enterprise complex; trebuie să își schimbe furnizorul de servicii de hosting sau outsourcing;

au nevoie să extindă rapid capacitatea propriului Data Room, dar nu dețin resursele și timpul necesar; derulează implementări de soluții de business complexe în noi subsidiare sau puncte de lucru dispersate geografic.

Pentru SAP, cel puţin, există deja mai multe soluţii certificate pentru rulare din Microsoft Azure. În principiu este vorba despre soluţiile de business dezvoltate pe SAP Netwaver, dar şi de Business Objects, TREX, Hybris sau SAP Content Server. Soluţiile SAP rulează în Azure atât cu baze de date tradiţionale, cât şi in memory (Hana şi S4/Hana). Pentru majoritatea aplicațiilor business, Microsoft Azure oferă mai multe opțiuni de migrare, precum:

Copie omogenă (același sistem de operare OS și bază de date);

Migrare eterogenă (diferite OS/DB);

Transferul mașinilor virtuale în Cloud etc.

Pentru aceasta, companiile au la dispoziție mai multe instrumente de replicare, clonare și migrare și suportul oferit prin intermediul Azure migration center.

 

Servere de fișiere

Pentru omniprezentele servere de fişiere, companiile interesate au la dispoziție mai multe opțiuni de migrare, păstrând accesul securizat şi disponibilitatea maximă.

Serviciul Azure Files este folosit în mod uzual de către companii pentru înlocuirea sau suplimentarea serverelor tradiționale on-premises sau a echipamentelor de tip NAS. Fișierele pot fi replicate și utilizate simultan, atât în Cloud, cât și în infrastructurile proprii. Serviciul a beneficiat recent de un upgrade major, noua versiune Standard oferind 100 TiB (de 20 de ori mai mult decât versiunea anterioară), până la 10.000 IOPS (10x) și până la 300 Mib/s (5x). Un aspect important este și faptul că Microsoft a anunțat integrarea Azure Files cu Azure Active Directory, o funcţionalitate critică pentru organizaţiile cu număr mare de utilizatori.

Complementar, companiile au la dispoziție şi alte soluţii pentru migrarea serverelor de fișiere:

SharePoint on Azure – permite crearea de servere SharePoint în doar câteva minute, pentru testare, dezvoltare, producție și Disaster Recovery, cu posibilitatea utilizării licențelor existente;

OneDrive for Business – este soluția optimă pentru utilizarea în cadrul companiilor de mici dimensiuni sau al echipelor interne;

Migrarea efectivă pe o mașină virtuală în Azure – permite partajarea rapidă a fișierele din orice locaţie, fără grijă pentru backup-ul datelor, managementul serverului și disponibilitate resurselor.

 

Medii de dezvoltare/testare

Microsoft Azure pune la dispoziția companiilor o serie de unelte de creare și gestionare facilă a mediilor de dezvoltare și testare a aplicațiilor, simplificând colaborarea echipelor de dezvoltatori. Prin utilizarea soluțiilor Microsoft Azure, companiile beneficiază de:

Viteză sporită în crearea de medii de dezvoltare/testare – crearea de mașini virtuale, provizionarea și conectarea lor, alocarea către dezvoltatori sunt operațiuni care în Azure durează doar câteva minute;

Management eficient cu ajutorul instrumentelor dedicate pentru alocare de drepturi, control centralizat al resurselor utilizate şi al costurilor;

Compatibilitate extinsă – soluțiile de testare/dezvoltare Microsoft Azure suportă orice limbaj de programare și permit introducerea de funcționalități cross-platform;

Replicare fidelă a mediilor on-premisesMicrosoft Azure oferă companiilor posibilitatea de a replica scenarii de utilizare reale în mediile de testare, care pot fi scalate simplu în funcție de nevoi.

 

Backup în cloud

Azure Backup înlocuiește soluțiile de backup on-premises și off-site cu un serviciu Cloud securizat, cu disponibilitate garantată și cost competitiv. Serviciul Microsoft vine cu o serie de avantaje majore față de soluțiile tradiționale de backup:

Managementul automat al stocăriiAzure Backup alocă și gestionează automat mediile de stocare din infrastructura proprie și din Cloud, neimplicând niciun cost atunci când sunt utilizate echipamente de stocare on-premises;

Capacitate nelimitatăAzure Backup permite adăugarea rapidă de resurse de stocare, fără ca organizațiile să își mai facă probleme din cauza mentenanței echipamentelor sau disponibilității datelor;

Opțiuni multiple de replicare – serviciul Microsoft oferă două opțiuni de replicare a datelor: Locally redundant storage (LRS), prin care sunt create trei copii ale datelor clientului care sunt stocate în același Data Center, și Geo-redundant storage (GRS), prin care datele sunt replicate într-un Data Center aflat într-o altă regiune geografică.

Transfer nerestricţionat – serviciul Microsoft nu introduce nicio limitare în ceea ce privește volumele de date exportate şi/sau importate de către o companie, transferul nefiind taxat. (În cazul utilizării serviciului Azure Import/Export pentru importul de volume mari de date se percepe un cost.)

Securitate consolidată – datele sunt criptate pentru securizarea transferului și stocării, cheile de criptare fiind păstrate local;

Retenție pe termen lung – utilizând Recovery Services, companiile nu au nicio durată limită pentru păstrarea datelor și beneficiază de până 9.999 de Recovery points pentru fiecare instanță protejată prin backup.

Ce înseamnă toate acestea pentru partenerii NOD?

Analiza proiectelor derulate până în prezent arată că migrarea în Cloud le aduce clienţilor finali beneficii uşor de măsurat, iar Microsoft Azure reprezintă cea mai potrivită alegere.

Migrarea în Azure ajută companiile să realizeze economii prin:

costuri de implementare mai mici;

resurse de stocare și procesare mai ieftine și care pot fi accesate mai ușor;

efort operațional redus.

Pe de altă parte, migrarea asigură predictibilitate asupra costurilor și randamentului investițiilor. Scalabilitatea și flexibilitatea specifice Cloud-ului Microsoft permit ca infrastructurile să poată fi redimensionate rapid în pas cu evoluția nevoilor de business, eliminându-se astfel procesele greoaie de achiziție, perioadele lungi de amortizare și riscurile de subutilizare.

Prin urmare, puteţi genera venituri recurente substanțiale, ajutându-vă totodată clienții să atingă un nivel superior în digitalizarea activităţii. Mai mult, în acest demers vă puteţi baza pe resursele tehnice şi de business oferite de NOD Academy, iar împreună putem depăşi orice provocare.

 

Link-uri utile:

RightScale 2018 State of the Cloud Report https://www.rightscale.com/lp/state-of-the-cloud?campaign=7010g0000016KGM

CBinsights 2018 https://www.cbinsights.com/research/amazon-google-microsoft-multi-cloud-strategies/

Azure migration center https://azure.microsoft.com/en-us/migration/

 

© 2019 NOD Academy