Solutii pentru casa si confort personal, Stiri

Don’t just play. Game

04 June 2019

 

“Modesty doesn’t win battles”. Un slogan de impact, extrem de real, mai ales în gaming. Cum ajunge un hobby, o pasiune precum gaming-ul să genereze atâtea vânzări, dar mai ales oportunități de business? Să descoperim împreună.

Pe o piață a PC-urilor nu foarte atragătoare ca venituri, echipamentele de gaming (laptopuri, desktopuri, monitoare) înregistrează și în 2019 evoluții pe plus. Cifrele publicate în IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker  ne arată că vânzările sistemelor hardware de gaming vor crește anul acesta cu minim 8,2%, ceea ce se traduce în oportunități de business, inclusiv în România.

Creșterea este susținută de mai mulți factori. Pe de o parte, noile jocuri video lansate solicită din ce în ce mai multe resurse CPU, GPU și de RAM, ceea ce face ca ritmul de schimbare al sistemelor de gaming să fie mult mai rapid decât al celor de business sau Home Office. Conform estimărilor specialiștilor, un echipament nou de gaming din gama entry-level funcționează în plaja optimă de performanță aproximativ 2 ani și începe să nu mai facă față cerințelor noilor jocuri din anul 4-5 de utilizare. Upgrade-ul hardware iese din calcul în cazul laptop-urilor clasice și este o opțiune limitată chiar și la sistemele desktop ce au configurații cu compatibilitate scăzută.

Este motivul pentru care din ce în ce mai mulți pasionați de jocuri video se orientează către achiziționarea sistemelor high-end, ce le asigură o durată de utilizare îndelungată și care generează vânzări cu valori mai mari. Încă de acum trei ani, conform „PC Gaming Hardware Market Report“ (Jon Peddie Research 2016):

 

PCs never die!

Cu atât mai mult în gaming. Creșterea vânzărilor de sisteme de gaming de tip high-end și mid-range este alimentată și de faptul că plaja pasionaților de jocuri video s-a extins constant în ultimii ani. Studiile demografice confirmă faptul că din ce în ce mai mulți adulți achiziționează desktop-uri și laptop-uri dedicate jocurilor video. De exemplu, în Statele Unite, 60% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani și 53% din categoria 30-49 de ani alocă timp și bani acestei activități, potrivit Pew Research Center.

Este adevărat, o bună parte dintre aceștia preferă jocurile rulate pe console mobile și smartphone-uri. PC-urile însă își mențin o cotă importantă pe piața jocurilor video, deoarece noile titluri solicită resurse hardware puternice pentru a putea rula în condiții optime. De exemplu, la momentul actual puține echipamente mobile pot rula jocuri la rezoluție 4K, care au nevoie de plăci grafice cu capacitate mare de procesare, iar atunci când o fac autonomia bateriei scade dramatic.

Și în competiția cu consolele dedicate, PC-urile de gaming reușesc să concureze de la egal, avantajate de faptul că sunt „independente“ de marii producători din această zonă – Sony, Nintendo și Microsoft. După ce noile titluri lansate reușesc să atingă masa critică de utilizatori, sunt dezvoltate și portate și pe PC-uri pentru creșterea veniturilor, desigur.

În Europa de Est, desktop-urile și laptop-urile de gaming rămân, în continuare, mai populare decât consolele, care au pătruns mai târziu pe această piață. Supremația le este asigurată de mai multe elemente: PC-urile – chiar dacă sunt de gaming – nu sunt utilizate doar pentru jocurile video, nu au restricții legate de regiune (de exemplu, PlayStation Network nu era diponibilă în urmă cu 5-6 ani, spre deosebire de platformă Steam), au performanțe grafice mai bune etc.

 

Boundaries not included!

În ierarhia echipamentelor dedicate de gaming, Alienware rămâne un lider incontestabil, poziție pe care și-o consolidează constant prin performanțele noilor echipamente lansate. Cum este, de exemplu, Area-51m, noul laptop modular de gaming, care permite numeroase configurații de top (poate suporta până la Intel Core i9-9900K CPU, Nvidia GeForce RTX 2080 GPU și 64GB de memorie DDR4) și vine cu mai multe opțiuni de stocare (inclusiv RAID0).

Sau Alienware m15, cel mai subțire laptop de gaming produs de Alienware, care excelează la capitolele portabilitate și autonomie a bateriei, fără a face rabat la performanță.La rândul lor, sistemele desktop Alienware se numără printre cele mai puternice echipamente de gaming existente pe piață la momentul actual. Prețul peste medie este justificat de performanțele high-end livrate – realizarea unei configurații similare, prin achiziționarea componentelor independent, duce la costuri similare. Clienții pierd însă garanția performanței – validată prin teste riguroase – și nu mai beneficiază de serviciile de suport furnizate de Dell.

În plus, noile desktop-uri Alienware sunt gândite din start pentru a facilita upgrade-urile, atât din punct de vedere al design-ului carcasei, cât și al compatibilității componentelor hardware. Nu în ultimul rând, gama de echipamente Aurora, care oferă numeroase opțiuni de personalizare, este mult mai accesibilă financiar.

Piața jocurilor video din România înregistrează o evoluție crescătoare, ca dovadă și evenimentele dedicate gaming-ului, gen East European Comic Con, care se bucură de la an la an, de o popularitate tot mai mare. Iar PC-urile, cât și laptop-urile de gaming reprezintă o oportunitate de piață pe care o puteți valorifica oricând cu ajutorul specialiștilor NOD.

© 2020 NOD Academy