Solutii de securitate si supraveghere, Stiri

Camerele termice accelerează triajul angajaţilor la Spitalul Clinic Colentina

14 May 2020

Anunţată de Primul Ministru şi prevăzută în negocierile Guvern – Sindicate, una dintre măsurile care ar permite relaxarea post COVID-19 este monitorizarea temperaturii la intrarea în diverse spaţii publice sau private: fabrici, spitale, clădiri de birouri, bănci, magazine, şcoli şi universități etc. Conform ultimelor știri, toţi marii producători care şi-au reînceput activitatea (din industria auto, și nu numai) au instalat deja astfel de sisteme pentru a creşte nivelul de protecție oferit angajaţilor.

Aflate în prima linie de acțiune, spitalele au nevoie urgentă de astfel de soluţii pentru rezolvarea problemelor generate atât de triajul pacienților, cât şi al personalului medical.

Network One Distribution şi partenerul Unitech Computer au implementat pro bono, în cadrul Spitalului Clinic Colentina, o soluţie pentru triajul personalului medical, bazată pe sistemul de scanare termică dezvoltat de Hikvision.

 

Indiferent dacă vorbim despre redeschiderea fabricilor, a instituţiile publice şi a şcolilor sau despre reluarea transportului public, va exista o analiză foarte serioasă a riscului epidemiologic şi a măsurilor de relaxare. Posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală, prin intermediul termometrelor electronice, este o soluţie bună, iar pentru punerea în aplicare este nevoie dotarea companiilor şi  instituţiilor publice cu astfel de sisteme, care să se reducă posibilitatea ca oamenii să fie infectaţi cu COVID-19.” Oficiali ai Guvernului României citaţi de Agerpres

La începutul lunii mai, peste 800 de cadre medicale din întreaga ţară erau infectate cu COVID-19, situaţie ce creştea dramatic riscul de răspândire a virusului în interiorul spitalelor. Iniţial, multe unităţi spitaliceşti s-au bazat pe declarațiile personalului, obţinute prin întrebări de rutină sau completarea unui registru. Autodeclararea temperaturii nu s-a dovedit însă cea mai bună abordare. Evaluările ulterioare au arătat că multe persoane uitau să-şi măsoare temperatura la plecarea de acasă şi o făceau abia după ce ajungeau în spital.

Prin urmare, unităţile sanitare au trecut la verificarea şi testarea constantă a personalului la intrarea în locaţie, însă derularea acestor proceduri consuma timp şi implica apariţia cozilor de aşteptare. Astfel a devenit necesară utilizarea unei soluţii care să permită un prim triaj rapid prin măsurarea automată a temperaturii corpului uman. Confruntat cu aceasta situaţie, Spitalul Clinic Colentina a avut deschiderea în vederea derulării unui proiect pilot, care să gestioneze atât nevoia de triaj a celor cca 1200 de angajaţi, cât şi reducerea timpului de procesare.

Rezolvarea problemei

Pentru Spitalul Clinic Colentina, triajul manual al personalului genera două neajunsuri: bloca resurse şi genera cozi. Discuţiile cu echipa comună de consultanţi NODUnitech Computer au condus la proiectarea şi instalarea unui sistem de măsurare a temperaturii corpului uman, care să facă o primă triere a angajaţilor la intrarea în clădire. Sistemul permite reducerea timpului de procesare şi este complet automatizat, ceea ce nu doar eliberează o parte din personal, dar evită și contactul direct, reducând implicit riscul de infectare.

Triajul automat permite ca persoanele cu temperaturi normale (conform parametrilor predefiniţi) să treacă rapid prin această procedură obligatorie şi să-şi înceapă imediat activitatea profesională. Doar persoanele cu temperaturi peste valorile considerate normale sunt direcţionate către o evaluare suplimentară, unde temperatura corpului este măsurată cu ajutorul instrumentelor medicale. De asemenea, soluţia detectează persoanele care nu poartă mască şi emite o alertă specifică, o funcţionalitate extrem de importantă în contextul cerinţelor generate de instalarea stării de alertă.

Dezvoltat pe cerinţele concrete ale Spitalului Clinic Colentina, sistemul a fost instalat în Pavilionul A – Zona de Triaj de la intrarea în instituție şi monitorizează accesul întregului personal medical sau de suport. Echipamentele au fost donate de Network One Distribution, care a oferit şi expertiza tehnică pentru proiectarea sistemului, iar instalarea efectivă şi punerea în exploatare au fost asigurate de Unitech Computer.

Soluţia tehnică

Din punct de vedere tehnic, proiectul pilot derulat la Spitalul Clinic Colentina a avut la bază echipamentele Hikvision pentru depistarea febrei. În prima etapă au fost stabilite procedurile de acces în clădire, printr-un culoar bine stabilit, care să permită instalarea camerelor cu termoviziune şi circulaţie fluentă a angajaţilor, cât şi direcţionarea sigură către zonele de evaluare suplimentară, a persoanelor cu febră.

Ulterior, echipa Unitech Computer a instalat componentele tehnice: camere Hikvision pentru supraveghere termală şi detecţie facială, calibrator Hikvision, switch Hikvision POE, soluţie de analiză şi management etc.

Camerele Hikvision din seria DS-2TD2636B-15/P şi DS-2TD2637B-10/P pot măsura simultan temperatura pentru până la 30 de persoane, iar prin corelare cu un calibrator, precizia poate fi îmbunătăţită până la o eroare de ±0.3℃. Aceste camere termice au nevoie de o singură secundă pentru a măsura temperatura unei persoane. Distanţa de utilizare este între 1 şi 9m, ceea ce permite montarea la înălţimea şi evitarea oricărui contact fizic.

 

Camerele acceptă incorporarea unui modul audio care să anunţe operatorul prezenţa unei persoane cu febră peste intervalul stabilit prin procedurile interne. Pentru reducerea alarmelor false cauzate de alte surse de căldură, camerele Hikvision folosesc Inteligenţa Artificială, permițând astfel identificarea cu acurateţe maximă doar a persoanelor care intră în locaţie. Mai multe detalii tehnice despre echipamentele Hikvision utilizate în acest proiect găsiți aici

Soluţiile Hikvision pentru detectarea febrei permit diverse scenarii de utilizare, atât la interior cât şi la exterior şi pot fi integrate cu alte sisteme de securitate şi gestiune a accesului. În portofoliul NOD se găsesc mai multe soluţii pentru monitorizarea şi gestiunea accesului angajaţilor / vizitatorilor / clienţilor în cele mai diverse spaţii: spitale, şcoli, fabrici şi ateliere de productie, gări şi aeroporturi, magazine etc.

Mai multe informații găsiți și în articolul Tehnologia şi Distanţarea socială. De asemenea, consultanţii NOD – security@nod.ro – vă stau la dispoziţie pentru sesiuni demo cu oricare dintre echipamentele Hikvision şi proiectarea unor sisteme similare celui dezvoltat pentru Spitalul Clinic Colentina.

© 2020 NOD Academy