Infrastructura pentru comunicatii, Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii

AI, visul devenit realitate

14 January 2020

O echipă de medici foloseşte Inteligența Artificială pentru a identifica mai rapid pacienţii cu sindrom ADHD (deficit de atenţie) prin analiza imaginilor RMN. Un furnizor de servicii medicale foloseşte Inteligenţa Artificială conversaţională pentru a creşte calitatea relaţiilor cu clienţii. Sunt doar câteva dintre poveştile cu și despre AI (Artificial Intelligence) pe care le veţi găsi la o simplă căutare pe Google. Inteligența Artificială este omniprezentă în viața noastră atât la nivel profesional, acolo unde aplicaţiile bazate pe AI ne ajută în decizii, analize și interpretări, cât şi în viața noastră de zi cu zi, cu tot mai multe gadget-uri ce ne ascultă și ne răspund inteligent.

Inteligenţa Artificială este un vis vechi al omenirii, însă cât de mult a progresat în ultimii ani? Datorită învățării profunde (deep learning) și după ce a vizualizat 100.000 de fotografii cu pisici, un sistem inteligent poate recunoaște cu 95% succes… o pisică. Spectaculos, nu? Comparat însă cu un copil de 2 ani ce are nevoie de doar 2 fotografii cu pisici pentru a recunoaște cu o rată de succes de 100% o pisică în orice fotografie. Iată un prim punct de pornire.

Atunci când vorbim despre Inteligenţa Artificială ar fi util să nu ne setam aşteptări greşite. AI nu competiţionează cu raţiunea umană (deşi tot mai mult voci afirmă că va atinge acest nivel în jurul anul 2030, Ray Kurzweil, de exemplu), ci este doar o tehnologie ce potenţează activităţi pe care le derulăm în mod curent în business şi în viaţa reală. Prin urmare, nu trataţi Inteligența Artificială ca pe o poveste SF, ci ca pe o tehnologie cu mare aplicabilitate în economie. Un raport recent realizat de Microsoft şi Forbes ne anunța “AI is here” şi că adopţia acestei tehnologii are rezultate mai evidente decât am fi tentaţi să credem.

Datele sintetizate de IDC pentru România şi prezentate la Microsoft Envision Forum 2019 arată că 81% dintre participanţii la studiu consideră că este importantă o creştere a eficienţei / productivităţii în cadrul companiei, aceasta fiind posibilă prin automatizare. 5 din 10 respondenţi văd deja aspectele pozitive ale utilizării Inteligenței Artificiale în procesele de afaceri. Mai mult, în economie s-a conturat tot mai evident termenul “hyperautomatizare” ce combină mai multe elemente distincte: digitalizare + conectivitate + Inteligenţă Artificială. Despre Hyperautomatizare, analiştii Gartner – cei care au şi introdus conceptul – afirmă că este principala tendinţă în tehnologie pentru 2020.

Unde găsim în mod curent implementări de Inteligenţă Artificială?

Robotic Process Automation. RPA este deja un acronim foarte cunoscut după succesul de piaţă al UiPath. Pe scurt, tehnologia RPA automatizează orice activitate umană repetitivă. Emulează cu exactitate acţiunile unui operator uman: logare în aplicaţii, deschidere de fişiere, identificare câmpuri şi parcurgere date, copy şi paste, închidere aplicaţie, raport de activitate. Totul în regim 24/7, fără eroare. Scenariile de utilizare sunt extrem de numeroase, iar impactul economic major. Invesţiile în automatizări au o creştere anuală de 41%, iar bugetele alocate pentru software RPA vor ajunge la 1 miliard USD în 2020, conform estimărilor Gartner.

Chatboti. Inteligenţa Artificială Conversaţională este în esenţă un software complex ce se poate angaja în conversații asemănătoare omului.  Dialogul se derulează prin interfeţe de tip chat, folosind text sau voce. Serviciile de suport au intrat deja în această revoluţie, iar băncile, asiguratorii şi operatorii telecom sunt în prima linie de adopţie, inclusiv în România. De ce ar mai folosi agenţi umani, dacă un chatbot inteligent poate răspunde la fel de simplu, rapid şi eficient la toate întrebările clienţilor? Inteligenţa Artificială Conversaţională poate fi utilizată pe canale multiple şi are un impact relevant asupra „customer experience”. Forrester consideră că, până în 2025, 95% dintre toate interacţiunile cu clienţii vor fi susţinute de agenţi bazaţi pe Inteligența Artificială, atât pe canale online, cât şi la telefon.

Analiză de date în orice aplicaţie de business. Acesta este de fapt cel mai comun scenariu, deoarece AI este o tehnologie ce poate fi integrată în orice aplicaţie de business pentru a scoate valoare din datele disponibile. Indiferent dacă vorbim despre planificarea producţiei, prognozarea vânzărilor, mentenanţă predictivă, analiza comportamentului atipic şi a fraudelor, a nivelului de risc, doar cu ajutorul Inteligenţei Artificiale putem analiza şi interpreta volumele mari de date. Găsiţi aici o întreaga colecţie de unelte Microsoft Azure bazate pe AI. Următorii ani vor aduce numeroase oportunităţi pe această piaţă. 76% dintre executivii din România consideră că AI schimbă modul în care se vor desfășura afacerile în următorii cinci ani, conform CEO Survey, realizat de PwC în 2019.

A new dawn, a new day, a new era

Inteligenţa Artificială este mai aproape decât credem, iar scenariile de utilizare sunt tot mai numeroase. Este o tendinţă ce nu poate fi ignorată şi care va atrage tot mai multe investiţii în următorii ani. Nu există o soluţie de Inteligenţă Artificială “out of the shelf”, ci doar aplicarea acestei tehnologii în cele mai diverse domenii și verticale de business. Până şi studiile de caz disponibile în industrie arată scenarii foarte concrete, personalizate pe tiparul unui anume beneficiar, dar cu putere mare de replicare la nivel de principiu.

AI este o tehnologie complexă ce necesită abilități pe măsură, iar dacă investiţi de timpuriu în pregătirea oamenilor şi a business-ului, veți putea răspunde cu brio noilor cerințe. Este un segment de piaţă în care toţi furnizorii sunt la început, însă oportunităţile sunt majore, atât pe piaţa locală cât mai ales la export. 80% din producţia de software şi servicii IT a României merge la export, oare ce valoare adăugată ar genera integrarea Inteligenţei Artificiale în toate aceste produse?

Rămâneţi aproape de NOD în această călătorie şi vom descoperi şi exploata împreună oportunităţile.

© 2020 NOD Academy