Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii, Stiri

5 motive pentru care Windows 10 va fi o sursă de profit în 2019

30 January 2019

 

Începutul de an aduce o perspectivă nouă pentru distribuţia de PC-uri, iar oportunităţile care se deschid sunt foarte interesante. Analizele arată ca Windows 10 va reprezenta un produs cu cerere mare în 2019, însă concurenţa din piaţă şi marginile mici implică din partea furnizorilor atenţie la detalii, campanii inteligente şi viteză de reacţie.  În calitate de distribuitori autorizați şi lideri de piaţă pe segmentul de PC-uri cu Windows, suntem gata să transformăm această oportunitate într-o sursă de profit pentru toţi partenerii noștri.

Iată pe ce ne bazăm aşteptările:

În Decembrie 2018, Windows 10 a devenit, la nivel global, cel mai utilizat sistem de operare din familia Microsoft, cu o cotă de 45.5%, conform Computerworld, depăşind pentru prima dată Windows 7.  După atingerea acestui punct de inflexiune, adopţia Windows 10 va continua într-un ritm şi mai accelerat, pe măsură ce termenul limită pentru suportul acordat Windows 7 se apropie (ianuarie 2020). Similar experiențelor cu XP, consumatorii, cu precădere companii, vor avea multiple iniţiative de împrospătare a parcului IT, ştiut fiind că un sistem de operare fără suport este vulnerabil în faţa atacurilor şi aplicaţiilor maliţioase.  Lansat în 2010, Windows 7 are încă o cotă mare de piaţă (42,8% la nivel global), însă o bună parte din vânzări au fost prin primii doi după lansare (2011-2012) ceea ce înseamnă că multe PC-uri cu acest sistem de operare sunt la final de viaţă şi din punct de vedere hardware.

Rata pirateriei software este în scădere. România a coborât la 59%, rată a pirateriei software, în iunie 2018 conform datelor oficiale publicate de BSA – Business Software Alliance 2018 Global Software Survey. Direcţia se va păstra, din două motive bine întemeiate: campaniile de conștientizare derulate de BSA şi numeroşi furnizori din piaţă şi disponibilitatea Windows 10 OEM pe majoritatea PC-urilor aflate la vânzare. Practic atât consumatorii individuali cât şi companiile vor avea la dispoziție o ofertă extinsă de PC-uri cu sisteme de operare preinstalate, deci tentaţia instalării unei licenţe ilegale va fi redusă. Conform analizele BSA, valoarea softului piratat pe piaţa locală este de cca 151 milioane USD. Prin urmare, o reducere cu 1-2 procente, plauzibilă pentru 2019 (Bulgaria spre exemplu are o rată de 57%, iar media globală este de 37%), ar putea aduce pe piaţă 2-3 milioane de euro venituri suplimentare pentru furnizori, din această valoare cea mai mare cotă reprezentând sistemele de operare şi suitele de productivitate.

În plus, utilizarea analizelor de tip SAM (Software Asset Management) este în creştere, ceea ce va face tot mai multe companii să aibă o imagine reală asupra licenţelor deţinute şi să intre în legalitate, unde este cazul.

Piaţa de PC-uri a crescut în 2018, atât conform IDC cât şi Gartner (chiar dacă cele două companii măsoară indicatori diferiţi), iar tendinţa se păstrează. Creşterea vine cu precădere din sectorul business. Un aspect interesant este că preţul mediu de vânzare a crescut cu 20% în 2018 faţă de 2017 – conform Lenovo România, ceea ce arată ca utilizatorii îşi doresc PC-uri mai performante, din gamele high-end şi care cel mai probabil au Windows 10 preinstalat.

Un alt motiv puternic pentru noi achiziţii îl reprezintă şi avansul tehnologic la nivel de componente: procesoare, RAM, SSD, noi placi grafice etc. Toate acestea alimentează dorinţa utilizatorilor pentru mai multă performanţă. Spre exemplu, vânzările globale de unităţi de stocare tip SSD preconizează o creştere medie de de 15.11 % în perioada 2018-2023 conform analizei Industry Research, iar scăderea preţurilor permite instalarea acestui sistem de stocare inclusiv pe PC-uri entry level.

Trecerea la Windows 10 implică servicii suplimentare de suport şi generează oportunitatea migrării la Microsoft 365, un pachet cu funcționalități superioare, care include sistem de operare (Windows 10), suita de productivitate (Office 365) şi solutie de mobilitate şi securitate (EMS/Enterprise Mobility and Security). O altă cale de simplificare a migrării este Microsoft Desktop App Asure, un serviciu prin care puteţi identifica şi elimina incompatibilitățile dintre sisteme, apărute în cadrul tranziției. Despre Microsoft 365 am mai povestit noi.

Ce înseamnă toate acestea pentru partenerii NOD?

E simplu: oportunitatea de a genera business nou împreună. NOD are în portofoliu toate brandurile mari de echipamente. Oricare ar fi cerinţele, partenerii NOD au oferta potrivită: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI etc, în cele mai diverse configuraţii şi game de preţuri, atât pentru utilizare individuală, cât şi pentru business. Ne folosim competențele şi ne sprijinim partenerii oferindu-le servicii profesionale, spre exemplu desfăşurarea analizelor SAM (Software Asset Management), prin care clienţii finali se licenţieză corect, ţin costurile sub control şi evită riscul de utilizare ilegală. În concluzie, numai motive întemeiate să fiți pregătiți pentru viitorul tehnologiei.

 

Link-uri utile:

Articol Computerworld Ianuarie 2019 https://www.computerworld.com/article/3199373/windows-pcs/windows-by-the-numbers-windows-10-finally-dethrones-windows-7.html

Business Software Alliance 2018 Global Software Survey https://www.bsa.org/~/media/Files/StudiesDownload/2018_BSA_GSS_Report_en.pdf

Articol Ziarul Financiar August 2018 https://www.zf.ro/business-hi-tech/aurel-netin-seful-lenovo-romania-piata-de-computere-incepe-sa-si-revina-17377112

© 2019 NOD Academy