Infrastructura pentru comunicatii, Platforme de colaborare si eficientizare in organizatii

19 din 2019

07 January 2020

O privire retrospectivă asupra anului 2019 ne arată că tehnologia, prin plusul de agilitate şi inovaţie pe care-l aduce, a devenit ingredientul esențial pentru succesul în business. Indiferent de domeniu, creşterea economică a fost alimentată de tehnologie, ceea ce a făcut ca industria IT să aibă o evoluţie captivantă pe toate planurile. Iată principalele repere ale anului 2019 în tehnologie IT:

Cloud-ul a ajuns la 90% rata de penetrare. Studiul global realizat de 451 Research arată că majoritatea companiilor folosește sub o formă sau alta cel puţin un serviciu de tip cloud, cu 20% dintre organizaţii utilizând exclusiv astfel de servicii. 70% din piaţa combină însă IT-ul on premises cu serviciile cloud, iar acest segment generează cele mai mari oportunităţi.

Piaţa IT din România a ajuns la o valoare de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde euro reprezintă segmentul software şi servicii, iar 1,1 miliarde alte activităţi din piaţa de IT. Raportul ANIS mai menţionează o rată de creştere de 25% care se va menţine până cel puţin în 2022. Exporturile de software şi servicii contează pentru cca 80% din venituri.

După un an de tatonări, GDPR îşi face intrarea în forţă, chiar din prima lună a anului trecut. Autoritatea de reglementare din Franţa amendează Google cu suma de 57 milioane USD pentru lipsa de transparentă şi claritate în gestionarea datelor personale, plus lipsa consimţământului explicit pentru abordarea personalizată la nivel de expunere la publicitate. În România, numărul măsurilor corective a crescut simţitor în a doua jumătate a anului, la fel şi diversitatea companiilor care sunt penalizate. Detalii găsiți aici.

Conform raportului EasternDisruption de la HowToWeb, investiţiile în business-urile tech din România au depăşit în premieră valorile din regiune: 529 milioane EURO versus 136,8 milioane investite în Polonia, 83 milioane atrase de Croaţia, 70 milioane Estonia sau 18 milioane în Cehia.

UiPath, devine cel mai valoros start-up în domeniul inteligenţei artificiale din întreaga lume, cu potenţial real de a deveni primul „decacorn” (companie evaluată la peste 10 miliarde USD) din Europa, conform celor de la Forbes.

Se acutizează războiul tehnologic USA-China, cu Huawei şi 5G în prim plan. Ambele părţi încearcă să reducă dependența tehnologică, iar anunţurile sunt atât la nivel de autorităţi, cât şi de companii private. Google anunţa că nu va mai utiliza tehnologia Huawei. Războiul a trecut oceanul şi în Europa. Telenor, cel mai mare operator din Norvegia anunţa că va utiliza tehnologia Ericsson pentru viitoarea reţea 5G şi va elimina produsele Huawei.

AMD reintră agresiv pe piaţa procesoarelor pentru servere cu familia EPYC Rome. Noile produse ating recorduri de performanţă şi oferă securitate încorporată pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor la nivel de procesor, aplicații sau date.

Inteligenţa Artificială a fost unul dintre cei mai folosiţi termeni în online. Toate companiile intră în acest joc, furnizori, presă, analişti şi startup-uri. Forbes consideră că la nivel global, în 2019, cheltuielile alocate sistemelor de Inteligenţă Artificială au atins valoarea de 35,8 miliarde, cu 44% mai mult faţă de 2018.

Roboţii Software devin o tehnologie tot mai răspândită. Adopţia acestora generează temeri printre angajaţi, dar totodată şi aşteptări mari din partea antrenorilor cu privire la creşterea de productivitate. După analiza a 170 de milioane de joburi postate în ultimii 7 ani, un studiu MIT arată că în realitate task-urile şi nu job-urile se mută de la oameni la roboţi.

Microsoft câştigă cel mai mare contract de servicii cloud plasat vreodată pe piaţă: 10 miliarde USD, iar clientul este Pentagon. Culmea, pe parcursul procesului de achiziție, Amazon părea să aibă cele mai mari şanse conform Marketwatch. 

Companiile tech romaneşti au o imagine publică foarte bună, ceea ce se vede atât în nivelul investiţiilor directe, cât şi în evoluţia pe bursă. Chiar dacă nu sunt multe companii listate efectiv, în noiembrie, oferta de obligaţiuni a unei companii IT româneşti a fost închisă chiar din prima zi, cu 110% suprasubscriere. Compania a atras din piaţă 1,5 milioane euro, în titluri de 500 eur pe 3 ani cu 5% dobândă. Bursa devine astfel un instrument de finanţare tot mai eficient.

Piaţa forţei de muncă în IT creşte cu cca 10% pe an, însă nevoile reale sunt mult mai mari. Lipsa de resurse umane calificate se va acutiza, cu precădere în marile oraşe. O analiză derulată de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române arată că în 2019 cca 19.000 de job-uri cu profil IT nu au putut fi acoperite.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale dispare ca organizaţie, atribuţiunile ministerului fiind preluate de către Ministerul Transporturilor (sectorul de infrastructură) şi de Autoritatea pentru Digitalizarea României, apărută prin reorganizarea Agenţiei pentru Agenda Digitală.

Criminalitatea cibernetică a atins noi recorduri de intensitate şi creativitate. Rapoartele arată 350% creştere a atacurilor de tip ransomware, 250% în cazul business e-mail compromise, 70% spearphishing. Costurile generate de investigarea cazurilor, recuperarea datelor şi îndreptarea situaţiei au crescut în medie cu 12%, conform studiului IBM Cost of Data Breach.

Automobilele autonome au făcut câţiva paşi mari în 2019. Datele colectate de autorităţile americane au arătat că automobilele Tesla dotate cu sisteme autopilot au generat de 9 ori mai puţine incidente, iar mai multe oraşe din USA derulează deja proiecte pilot cu taxiuri autonome. În Viena, un autobuz complet autonom a lovit un pieton, la cca 15 kmph, iar primăria a sistat temporar proiectul. Martorii spun însă că pietonul avea căştile pe cap şi ochii în telefon şi că practic acesta ar fi lovit autobuzul.

În ciuda digitalizării, hârtia încă are un rol important în afaceri. Consumul de hârtie A4 de pe piaţa din România a depășit 565.000 de tone, după estimările Institutului de Cercetare Ceprohart Brăila, iar dintre toate produsele pentru birou hârtia este produsul cel mai cumpărat de către români – peste 41%, conform unui studiu realizat pe site-ul Papetărie.ro. Prin urmare, echipamentele de copiere/printare şi consumabilele aferente încă reprezintă un business important.

În 2019, datele arată că 2 din 3 americani şi 4 din 5 români lucrează câte ceva şi când sunt în vacanţă, conform unui studiu BestJobs. Iată de ce mobilitatea în business devine un aspect de natură critică şi generează tot mai multe proiecte.

Chatboţii modernizează relaţiile cu clienţii în tot mai multe domenii. Banca Transilvania, UNIQA Asigurări, Asirom, Regina Maria sunt doar câteva dintre companiile care au introdus asistenţii digitali în procesele de afaceri.

Pe baza datelor din 2018, NOD și-a menținut poziția de cel mai mare distribuitor IT&C din România cu un avans al veniturilor de aproape un miliard de lei faţă de următorul competitor, analiză a Ziarului Financiar.

Aceste repere au marcat semnificativ modul în care am făcut business în 2019, dar și pachetele de produse / soluţii / servicii pe care le-am livrat împreună cu partenerii NOD către clienţii lor finali.

Dacă le analizăm cu atenție, vom înţelege mai bine direcțiile în care merg diversele segmente de piaţă şi ne vom putea poziționa și pregăti împreună pentru anul ce abia a început. Businessul în IT nu este un sprint, ci mai degrabă un maraton.

© 2020 NOD Academy